pátek 21. října 2022 | Vojtěch Gargulák

Druhá čtvrtina sezóny začíná, Berani ji zahájí na ledě Kolína

Po dvou po sobě jdoucích prohrách čeká zlínské hokejisty další venkovní duel. V sobotu se podruhé v této sezóně střetnou s Kolínem, kterému se na jeho stadionu pokusí vrátit domácí porážku z úvodního kola. Utkání tabulkových sousedů na středočeské půdě začíná v 17 hodin.

Třináct zápasů, sedmnáct bodů, desáté místo v tabulce. To je bilance zlínských Beranů po první čtvrtině prvoligové sezóny. Po zdánlivém vzestupu totiž následovaly dvě porážky, po sobotní prohře s Frýdkem-Místkem Zlíňané neuspěli ani ve středu v Porubě, kde padli 3:5. Kolín do sezóny vstoupil dobře, se začátkem října však přišla série pěti porážek v řadě. Tu se Kozlům podařilo ukončit ve středu, kdy si doma vyšlápli na Vsetín, proti kterému dokázali otočit nepříznivé skóre a ubojovat vítězství 3:1. V průběžném pořadí jim tak patří devátá příčka.

Odveta za domácí šok

Berani se s Kolínem střetli hned v prvním kole probíhající sezóny, vývoj zápasu na Zimním stadionu Luďka Čajky však neprobíhal podle jejich představ a Kozlové na jeho konci slavili překvapivé vítězství 4:1. O to více budou žlutomodří chtít domácí porážku soupeři vrátit. Zatímco utkání ve Zlíně však pro svěřence trenéra Jana Šťastného bylo jediným venkovním duelem, v němž získali tři body, na domácí půdě ze sedmi zápasů čtyřikrát zvítězili. Zároveň ale před svými fanoušky inkasovali 23 branek, horší domácí obrannou bilanci mají už pouze Litoměřice.

Stadion s bohatou historií

Zimní stadion v Kolíně je jedním z tradičních českých hokejových stánků, postaven byl už v padesátých letech a v roce 1959 dokonce coby největší hokejový stadion v Evropě hostil mistrovství světa. Jeho současná podoba se od té původní samozřejmě liší, momentálně má kapacitu 4 500 míst. Hokejisté z Baťova města se na něm naposledy představili těsně po jeho zastřešení, v únoru 1980 tam vyhráli 8:4.

„V Kolíně jsem se narodil a hokejově vyrostl. Moc se tam těším, mám tam spoustu kamarádů. Třeba se Zdeňkem Králem se známe od malička, je to můj nejlepší kamarád, takže nějaké srandičky probíhají. Určitě to pro mě bude speciální zápas.“

Jakub Husa, obránce PSG Berani Zlín

Koho sledovat v dresu soupeře?


Zdeněk Král, útočník (26)

Rozšíří Král produktivity bodovou sbírku?

Silných článků mají Kozlové v sestavě několik, největší pozor si však Berani budou muset dát právě na Zdeňka Krále. Ten totiž v dosavadních dvanácti zápasech nasbíral 18 kanadských bodů a neohroženě tak vládne tabulce produktivity celé Chance ligy. Šestadvacetiletý útočník se v Kolíně narodil, společně s kamarádem Jakubem Husou pak prošel mládežnickými kategoriemi v Liberci a posléze debutoval v seniorském hokeji v dresu Benátek nad Jizerou. Zahrál si také na Slovensku za Michalovce a Detvu, v roce 2020 se ale vrátil do rodného města, kde už třetím rokem patří k ofenzivním tahounům prvoligového mužstva.


Statistiky týmů v aktuální sezóně

SC Marimex Kolín Chance liga 2022/23 PSG Berani Zlín
9. místo (17 bodů) Umístění v tabulce 10. místo (17 bodů)
3 body Posledních 5 zápasů 8 bodů
10,94% (14. místo) Úspěšnost přesilovek 15,79% (11. místo)
79,55% (8. místo) Úspěšnost oslabení 86,67% (2. místo)
79 (13. místo) Bloky 117 (4. místo)
96 Trestné minuty 168
Zdeněk Král – 18 bodů (5+13) Nejproduktivnější hráč Daniel Gazda – 7 bodů (4+3)
Zdeněk Čáp – 6 bodů (0+6) Nejproduktivnější obránce Daniel Gazda – 7 bodů (4+3)
Petr Koukal (6 branek) Nejlepší střelec Petr Mrázek, Daniel Gazda (4 branky)
Zdeněk Král (13 asistencí) Nejlepší nahrávač Jiří Ondráček (5 asistencí)
Zdeněk Král (+8) +/- 7 hráčů (+1)
Jakub Sklenář (10) Bloky Pavel Sedláček (15)
Jakub Soukup (89,58%) Úspěšnost zákroků Daniel Huf (94%)
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY