Předevčírem | Adam Čuba

Berani zapisují první výhru! Triumf nad chomutovskými Piráty režírovala druhá útočná formace

Zlínští Berani přehráli ve 3. kole Maxa ligy na vlastním ledě chomutovské Piráty jednoznačně 5:2 a berou první triumf v nové sezoně. O tři z pěti zlínských gólů se postarala lajna vedená Jaromírem Kverkou (2+1) s Jakubem Šlahařem (1+2) a Lukášem Válkem (0+3) na křídlech. Svěřenci Jána Pardavého soupeře přestříleli 30 ku 21, navíc si pomohli dvěma využitými přesilovkami. Další utkání čeká naše hokejisty hned v pondělí, kdy Berani zajíždějí do Pelhřimova, kde vyzvou Duklu Jihlava. Utkání začíná v 17:30.

5:2
(1:0, 2:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 19. Kverka (Válek, Šlahař), 31. Gago (Süss, Čáp), 35. Šlahař (Kverka, Válek), 51. Kverka (Válek, Šlahař), 51. Sadovikov (Sedláček, Köhler) – 30. Lukeš (Hübl), 56. Fronk (Kadeřávek, Lukeš). Rozhodčí: Skopal, Maršálek – Otáhal, Kráľ. Vyloučení: 6:4. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2869. Střely na branku: 30:21. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 5:1, 5:2.

RI OKNA Berani Zlín: Huf (Pavelka) – Salonen, Suhrada, Čáp, Urbanec, Pohl, Riedl, Benda – Paukku, Holík, Kratochvíl – Válek, Kverka, Šlahař – Heš, Süss, Gago – Köhler (A), Sadovikov, Sedláček (C).

Piráti Chomutov: Petrásek (Jekel) – Kadeřávek, Husinecký, Eliáš, Březák, Havel, Ulrych, Poizl – Lukeš, Hübl, Fronk – Ta. Svoboda, Eret, M. Tůma – Guman, Hejcman, Berka – Sklenář, Koblížek, J. Svoboda.

Berani do utkání vstoupili aktivně, soupeři dělali problémy dobrým bruslením. Hned v prvním střídání si do dobré pozice najel Paukku, který ale minul bránu. I Piráti ale hrozili, konkrétně Martin Tůma, který pronikl zlínskou obranou a v úniku vyzval Daniela Hufa. Následně si Severočeši zahráli čtyřminutovou přesilovou hru po zákroku Vojtěcha Riedla, dvakrát sice pálil Fronk, k ničemu dalšímu ale Sedláček a spol soupeře nepustili, přičemž Michal Gago dokonce brankáře Petráska prověřil jedovkou z levého kruhu. Ve 12. minutě si početní převahu zkusili také Berani, v nejlepší pozici byl po Salonenově pumelici Jan Süss. Na startu 19. minuty se domácí přeci jen dočkali gólu, Jaromír Kverka byl důsledný v brankovišti, využil šťastného odrazu a doklepl puk do sítě – 1:0. V závěrečné minutě byli Piráti blizoučko vyrovnání, Daniel Huf se ale famózně přemístil a vychytal vyloženou příležitost soupeře.

Zápas se zlomil v polovině základní hrací doby. Nejprve tedy ostrou ranou z mezikruží František Lukeš vyrovnal, už za půl minuty ale Michal Gago milimetrovou ranou do horního růžku strhl vedení zpět na zlínskou stranu. Piráti mohli odpovědět v přesilovce 5 na 3, sami ale faulovali a v následné zlínské převaze Kverka vybídl před bránou Jakuba Šlahaře, který zvýšil na 3:1.

Berani pokračovali v aktivní hře i ve třetí třetině, velikou šanci měl z mezikruží Lukáš Válek, mimochodem jediný člen úderné 2. formace, který dnes neskóroval. Nemuselo jej to mrzet, deset minut před koncem právě Válek znovu vybídl Jaromíra Kverku, který opět prvotřídně zakončil. Definitivně hotovo bylo v čase 50:28, Stanislav Sadovikov se uvolnil před bránou, backhandem našel prostor mezi Petráskovými betony a vsítil pátý zlínský gól. Za Piráty ještě mírně korigoval Jiří Fronk, který ze vzduchu srazil puk za Hufa, to už však výsledek utkání neovlivnilo. Konečné skóre: Zlín – Chomutov 5:2.


Ohlasy trenérů

Ján Pardavý (hlavní trenér, RI OKNA Berani Zlín): Měli jsme velmi dobrý vstup do zápasu, dobře jsme bruslili. Drželi jsme se na puku v útočném pásmu, tlačili jsme se do střelby. Přibrzdilo nás to čtyřminutové oslabení. Přesilovky a standardní situace v útočném pásmu jsou nejsilnější zbraní Chomutova, což jsme klukům zdůrazňovali. Byl to velmi těžký zápas, hodně bruslivý. Hráli jsme více oslabení, což nás brzdilo v tom rozletu, ale myslím si, že góly na 3:1 a 4:1 nás uklidnily. Za stavu 5:1 jsme hráče upozorňovali aby hráli naplno, nicméně dostali jsme ještě jeden gól. Za výhru jsme vděční, kluci odvedli dobrou práci. Danem Hufem počínaje a posledním hráčem v poli konče.

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY