Dnes | Redakce

Zlín je krásné město, dokázal bych tu žít, říká legendární brankář Tommy Salo

Sobotním zápasem proti Chomutovu zlínští Berani zahájili domácí tažení novou prvoligovou sezónou. Coby vzácný host utkání tomu přihlížela také jedna z opravdových legend světového hokeje, bývalý švédský brankář Tommy Salo. Ten před utkáním vhodil čestné buly a po závěrečné siréně také přišel do kabiny našim hráčům osobně pogratulovat k výhře 5:2 nad Chomutovem. Pár chvil si našel také pro rozhovor před naší kamerou v Restauraci U Beranů.

Bývalý švédský brankář, který hned deset sezón odchytal také v NHL, do Zlína dorazil už podruhé. „Přivedl mě sem můj kamarád. Vím taky, že odsud pochází Roman Hamrlík, což byl můj kamarád v Edmontonu. Užili jsme si spolu tehdy spoustu legrace,“ vzpomíná na společnou sezónu 1999/2000 v dresu Oilers.

Do Baťova města nyní Salo přijel na několik dní, během kterých procestoval náš region. „Zlín je krásné město, neuvěřitelně hezké. Opravdu se mi tu moc líbí, asi bych si dokázal představit tu i žít,“ usmívá se.

Při té příležitosti nemohl vynechat ani svou největší životní vášeň, kterou je samozřejmě hokej. Jak přiznává, zlínský klub pro něj není žádnou neznámou. „Berany sleduju už čtyři roky. Vím, že sestoupili z extraligy, což mě moc mrzelo. Ve Švédsku je systém podobný, máme SHL a Allsvenskan jako druhou nejvyšší soutěž. Každopádně si myslím, že Zlín by měl být mezi elitou,“ říká šampion z Olympijského turnaje v Lillehammeru z roku 1994.

Za svou bohatou kariéru se Salo potkal s celou řadou českých spoluhráčů a tuzemskou kulturu si velice oblíbil. „S českými hráči jsme byli vždycky přátelé, vlastně ani nevím proč. Myslím, že mě asi taky měli rádi. Jak říkám, Hamrlík je skvělý chlap, to samé Hemský, nebo Hnilička. Spousta českých hráčů ke mně byla přátelská, což se mi moc líbí,“ pochvaluje si.

Třiapadesátiletá legenda švédského hokeje přiznává, že zkrátka má pro naši zemi slabost. „Češi, stejně jako Švédové, hokej opravdu milují. Jsem rád, že na jaře vyhráli domácí mistrovství světa, vím, co pro Čechy národní tým znamená,“ přikyvuje rodák z městečka Surahammar nedaleko Stockholmu.

Výhrou proti Chomutovu mu v sobotu Berani udělali radost. Sledovat jejich snažení o postup do nejvyšší soutěže má v plánu i nadále. „Viděl jsem už zápas proti Sokolovu. Vypadalo to dobře, Zlín mohl dát víc gólů. Myslím, že by to v lize měl být zajímavý boj na špičce o šanci na postup do extraligy. Doufám, že si Berani najdou svou cestu k vítězství,“ věří Tommy Salo.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY