pondělí 09. ledna 2023 | Zlin Press - Roman Ordelt

Domácí propadák v souboji se Slavií! Berani jsou po prohře s Pražany mimo postupové příčky do play off

Hokejisté PSG Berani Zlín prohráli v zápase 36. kola Chance ligy 2022/23 s týmem HC Slavia Praha po nevýrazném výkonu 0:4 a odevzdali Pražanům poprvé v sezoně všechny tři body. Svěřenci kouče Miloše Říhy ml. v přímém souboji o desátou příčku na domácím ledě zcela propadli, když opět doplatili na žalostnou koncovku a častá vyloučení. Slavia třikrát skórovala v přesilových hrách, zatímco Berani nedokázali proměnit ani 76 vteřin početní výhodu pět na tři v úvodní třetině! Zlínští prohráli posedmé z posledních devíti zápasů, vyšli potřetí v letošní sezoně střelecky naprázdno a v tabulce klesli až na dvanáctou příčku. Další ligové kolo je na programu ve středu 11. ledna, Berani hrají na ZS v Chrudimi utkání s rezervním týmem HC Dynama Pardubice.

36. kolo / pondělí 9. 1. 2023 / 17:30
Berani Zlín Zlín - HC Slavia Praha Slavia
0:4
(0:0, 0:3, 0:1)
Branky a nahrávky: 29. min Kern (Klikorka), 37. Všetečka (Šmerha), 39. Žejdl (J. Brož, Klikorka), 52. J. Brož (E. Kulda, Klikorka). Rozhodčí: Cabák, Šudoma - Zídek, Blažek. Vyloučení: 8:6. Využití: 0:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 1 285. Střely na branku: 30:33. Zblokované střely: 14:13. Bloky: 12:11. Vhazování: 33/69 (48%) - 36/69 (52%). Průběh utkání: 0:4.

Berani Zlín: Huf - Gazda, Talafa, Suhrada, M. Novotný, M. Zbořil, Husa, Riedl - P. Mrázek, Honejsek, P. Sedláček - L. Heš, D. Kindl, T. Pospíšil - Kubiš (C), Hejcman, J. Ondráček (A) - Köhler (A), Gago, Z. Sedlák. Trenéři: M. Říha ml., Horák.

HC Slavia Praha: R. Málek ml. - Hejda, Klikorka, Křepelka, Žovinec, Szathmáry, Barák (C), D. Němeček - E. Kulda, Žejdl (A), Všetečka - J. Brož, Kern, M. Simon - Šmerha, D. Sklenář, Mrňa - L. Stehlík, Labuzík, Havrda. Trenéři: Tvrzník, Kolařík, R. Málek st.

Prořídlé ochozy Zimního stadionu Luďka Čajky ve Zlíně v úvodní třetině gól neviděly. Od úvodního vhazování byli aktivnější Pražané, kteří v prvních minutách zaměstnali po střelách Brože a Šmerhy brankáře Hufa. Berani poprvé zaútočili ve 4. minutě, nicméně Sedláček nedokázal přesně zakončit. První vážnější šance přišla v 7. minutě na straně slávistů, ke střele zápěstím se dostal Havrda, k vyražené střele se naštěstí hostující hráči nedostali. V 10. minutě lízla rána Sklenáře tyčku zlínské svatyně. Hosté byli při chuti a úvodní branka byla na spadnutí ve 14. minutě, Mrňa zachytil kotouč po šťastném odrazu od mantinelu, ale nezakončil do odkryté klece. Berani dostali v závěru první třetiny ideální možnost jít do vedení, hráli 76 vteřin přesilovou hru pět na tři, ale nedokázali ji využít. Blízko gólu byl po kombinaci v 18. minutě Honejsek, měl před sebou odkrytou klec, jenže Málek v poslední chvíli úspěšně zasáhl betonem.

Slavia hrála na začátku druhé třetiny početní výhodu po faulu Mrázka, v závěru početní výhody orazítkoval ve 25. minutě Sklenář tyč. Pražané si vytvořili tlak a zlínští hokejisté často chybovali a dopouštěli se zbytečných faulů. Hosté se ujali ve 29. minutě vedení, když potrestali faul Gaga. Ve druhé minutě početní výhody vypálil od modré čáry produktivní bek Klikorka a Kern lehce tečoval kotouč úspěšně do sítě - 0:1. Berani si v zápase nepomohli ani přesilovkami, v koncovce nebyli úspěšní a všechny střely pochytal bezchybný Málek. Zatímco domácí se v početní výhodě trápili, Pražané další přesilovku využili ve 37. minutě za pouhých osm vteřin. Šmerha nádherně přihrál přes pásmo volnému Všetečkovi a mířil přesně k tyči - 0:2. Hosté přidali před druhou sirénou ještě třetí branku, po krásné souhře rozebrali zlínskou obranu a v závěru krásné kombinace zakončoval Žejdl - 0:3.

Ve třetí třetině již Berani nenašli síly na zkorigování nepříznivého stavu a zcela propadli v koncovce. Slavia kontrolovala hru a své vedení ještě navýšila v 52. minutě při dvojnásobné přesilovce. Po další ukázkové kombinaci mířil přesně z prostoru levého kruhu Brož - 0:4. Zlín vyšel potřetí v sezoně na domácím ledě střelecky naprázdno, v závěru mohl dát čestný gól junior Heš. Po úspěšném slalomu kolem slavistických hráčů mu v rozhodující chvíli odskočil puk z hole. Zápas se dohrával za pískotu nespokojených zlínských fanoušků.

Nejlepší hráči: Mikuláš Zbořil - Robin Všetečka.

Nejlepší tři hráči PSG Berani Zlín podle www.beranizlin.cz: Lukáš Heš, Petr Mrázek, Mikuláš Zbořil.

Ohlasy trenérů

Miloš Říha mladší (hlavní trenér PSG Berani Zlín): "Předvedli jsme katastrofální výkon. Zlínským fanouškům se musíme za dnešní výkon omluvit. Náš výkon byl šílený a neuvěřitelný. Více k tomu nemám, co říci. Minulý zápas v Přerově měl určité měřítko, v předchozím domácím souboji s Litoměřicemi jsme byli lepším týmem, zatímco dnes byl přístup hráčů absolutně nulový. Nedokážu si vysvětlit, čím to bylo."

Daniel Tvrzník (hlavní trenér HC Slavia Praha): "Hodnocení z mé strany bude jednoduché. Chtěli jsme více než domácí, dali jsme do zápasu více emocí a práce, což bylo rozhodující. Byli jsme velmi dobří v přesilovkových hrách i v oslabení a spolehlivý výkon předvedl gólman Málek. Byla to zasloužená výhra."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY