neděle 18. prosince 2022 | Zlin Press - Roman Ordelt

Berani prohráli potřetí v sezoně derby se Vsetínem, tentokrát je skolil hattrick Jonáka

Hokejisté PSG Berani Zlín prohráli v předehrávce 30. kola Chance ligy 2022/23 s týmem VHK ROBE Vsetín 2:5 a potřetí v sezoně nezískali v derby s regionálním rivalem ani bod. Valaši se vezou na vítězné vlně, vyhráli devátý zápas v řadě, zatímco Berani prohráli pod vedením trenéra Miloše Říhy mladšího třetí zápas v řadě. Ostře sledované derby před necelými pěti tisícovkami diváků na Zimním stadionu Luďka Čajky ve Zlíně začali lépe Valaši, ve 12. minutě vedli již 2:0. Kubiš a spol. se ve druhé třetině zvedli a srovnali stav. Vsetín ještě před druhou sirénou strhl vedení opět na svou stranu. Zlín byl ve třetím dějství aktivnější, ale v koncovce se neprosadil. Hosté přidali v samotném závěru ještě další dva góly a dostali se pět do vedení první ligy. Branky Beranů dali Mikuláš Zbořil a Zdeněk Sedlák. Zlín hraje ve středu 21. prosince na ledě Sokolova.

30. kolo / neděle 18. 12. 2022 / 15:30
Berani Zlín Zlín - VHK ROBE Vsetín Vsetín
2:5
(0:2, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 27. min M. Zbořil (P. Mrázek), 31. Z. Sedlák (Talafa, Husa) - 9. Berzinš (M. Voženílek), 12. Jonák (J. Říha, Berger), 38. Jonák, 57. Jonák (Rob, O. Němec), 60. Ondračka (Berger, Klímek). Rozhodčí: Cabák, L. Květoň - Zídek, Dědek. Vyloučení: 3:3 Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 4 793. Střely na branku: 32:23. Zblokované střely: 24:9. Bloky: 7:18. Vhazování: 28:41. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:5.

Berani Zlín: Kašík - Kachyňa, M. Zbořil, Suhrada, M. Novotný, Husa, Riedl, Talafa - P. Mrázek, Honejsek, P. Sedláček - Kubiš (C), Hejcman, J. Ondráček (A) - Z. Sedlák, Gago, T. Pospíšil - Illéš, Zabloudil, Köhler (A). Trenéři: M. Říha ml., Horák, Horčička.

VHK ROBE Vsetín: Žukov - J. Říha, Smetana (A), Š. Jenáček, O. Němec, Ondračka, M. Voženílek - Rob, Berzinš, Jonák (C) - Berger, R. Přikryl, Sihvonen - Klhůfek, Lichanec, Klímek - Štefka, Bláha, Hořanský. Trenéři: Weintritt, Kucharczyk.

Valaši začali souboj velmi aktivně aktivně a brankář Kašík se od úvodního buly na brankovišti nenudil. Hned v první minutě se protlačil před zlínského gólmana Klhůfek a příliš nechybělo k tomu, aby šli hosté do rychlého vedení. Hra byla na začátku první třetiny hodně rozkouskovaná, ale více se do šancí dostával Vsetín. V 7. minutě fauloval útočícího Illéše obránce Jenáček a domácím se naskytla úvodní přesilová hra. Berani ji sehráli velmi bídně a trestuhodně dovolili soupeři skórovat. Ve středním pásmu se ujal volného kotouče lotyšský forvard Berzinš, ujel po křídle a z prostoru kruhu přesně mířil ke vzdálenější tyči - 0:1. Pro domácí mohlo být za další minutu ještě hůře. Do úniku se prodral Přikryl, ale mířil vysoko nad. Před vsetínským brankářem Žukovem bylo rušno až v 11. minutě, před brankoviště se protáhl Pospíšil, ale skóre se nezměnilo. Valaši přidali ve 12. minutě druhý gól zásluhou bleskurychle využité přesilové hry. Hosté potrestali za pouhých 22 vteřin faul Suhrady a odskočili na dvougólový rozdíl. Na Kašíka vypálil obránce Říha a z nepřehledné situace skóroval kapitán Jonák - 0:2. Zlínští nebyli v koncovce nebezpeční, s pokusy Mrázka, Pospíšila a Talafy si Žukov poradil. Domácím nešly ani početní výhody, při vyloučení Lichance byli v útočném pásmu v závěru prvního dějství téměř bezzubí.

Berani přidali ve druhé třetině na tempu a dostali se zpět do utkání. Nejdříve se trefil ve 27. minutě obránce Zbořil, když jeho nahození od modré čáry zaplulo přes hradbu těl až do sítě - 1:2. Kontaktní gól domácí barvy povzbudil a za necelou minutu mohlo být vyrovnáno. Gago se protáhl před brankoviště, jenže trefil pouze Žukovovy betony. V polovině utkání už bylo vyrovnáno. Ve 31. minutě nahodil kotouč od modré čáry Talafa a nový muž ve zlínské sestavě Zdeněk Sedlák usměrnil kotouč do sítě - 2:2. Valaši se nevzdali a po zaváhání ve zlínské rozehrávce byl blízko dalšímu gólu Jonák. A byl to opět hostující kapitán, který tři minuty před druhou sirénou strhl vedení opět na stranu hostů. Po rychlém průniku dvojice Ondračka, Berzinš kotouč přistál ve 38. minutě na hůl Jonáka, a ten se opět nemýlil - 2:3.

Svižný hokej pokračoval i ve třetí třetině. Svěřenci kouče Miloše Říhy prahli po srovnání stavu, byli aktivnější, ale naráželi na výbornou defenzivu hostů a velmi dobrý výkon Žukova. Zlínští se v koncovce neprosadili, největší šanci měl v 56. minutě Husa, který se protáhl před brankoviště, ale ruský gólman předvedl skvělý zákrok. Hosté přidali v závěru další přesné zásahy. V 57. minutě ujel po křídle Rob, přihrál na hůl hvězdy zápasu Jonáka, který se štěstím dokonal hattrick večera - 2:4. Se závěrečnou sirénou přišel ještě pátý gól Vsetína. Domácí obrana opět zaváhala a nekrytý Ondračka střelou pod víko uzavřel střelecký zápis utkání - 2:5. Valaši se tříbodovou výhrou probojovali do čela první ligy.

Nejlepší hráči: Zdeněk Sedlák - Vít Jonák.

Nejlepší tři hráči PSG Berani Zlín podle www.beranizlin.cz: Zdeněk Sedlák, Jakub Husa, Petr Mrázek.

Ohlasy trenérů

Miloš Říha mladší (hlavní trenér PSG Berani Zlín): "Věřili jsme, že zápas zvládneme lépe. První třetina nebyla z naší strany optimální, byli jsme zbytečně vystrašení, od druhé třetiny jsme se vrátili zpět do zápasu. Mohli jsme se dostat do vedení 3:2 a obrátit zápas v náš prospěch, ale bohužel jsme opět inkasovali. Třetí třetinu jsme se snažili udělat maximum, abychom zápas otočili. Měli jsme optický tlak, pár střel, ale bohužel jsme udělali chybu a inkasovali čtvrtý gól. Obrovské zklamaní, protože jsme nebyli horším týmem. Výsledek je krutý."

Jiří Weintritt (hlavní trenér VHK ROBE Vsetín): "V první třetině jsme se tlačili do obrany domácích a prvním gólem se to odšpuntovalo. Ve druhé třetině jsme si zadělali na problémy, tato část nebyla vůbec podle mých představ. Poté až do konce zápasu už to byl boj."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY