středa 26. října 2022 | Zlin Press - Roman Ordelt

Souboj klubů s úspěšnou tradicí vyhrála Jihlava. Rozhodovaly přesilové hry, soupeř v nich třikrát udeřil

Hokejisté PSG Berani Zlín nenavázali na předchozí vysokou výhru se Šumperkem a v utkání 16. kola Chance ligy 2022/23 prohráli na domácím ledě s týmem HC Dukla Jihlava 1:3. Oba týmy se pyšní výraznými úspěchy v nejvyšší soutěži. Jihlava získala celkem dvanáctkrát titul v československé lize, zatímco Zlín dvakrát triumfoval v české extralize. Dvě tisícovky diváků na Zimním stadionu Luďka Čajky čekaly až do 33. minuty na první gól, střelecký účet duelu otevřeli Berani. Dukla poté otočila zápas, když klíčovou roli sehrály přesilové hry. Jihlava všechny góly dala v početní výhodě, ten první krátce před druhou sirénou. Hosté přidali druhý gól ve 44. minutě a pojistku na tříbodovou výhru přidali o deset minut později. Jedinou branku zaznamenal Valentin Claireaux. Berani odehráli utkání ve znamení podpory zlínské zoologické zahrady ve speciální sadě dresů, které zamíří do aukce a výtěžek poputuje na konto ZOO v Lešné. Zlín klesl v tabulce na jedenácté místo a v dalším kole hraje v sobotu 29. října derby na ledě Vsetína.

16. kolo / středa 26. 10. 2022 / 17:30
Berani Zlín Zlín - HC Dukla Jihlava Jihlava
1:3
(0:0, 1:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 33. min Claireaux (Honejsek, J. Ondráček) - 39. Šik (L. Mareš, Fronk), 44. Harkabus (Kočí, P, Beránek), 54. Fronk (Šik, Miškář). Rozhodčí: Wagner, Rapák - J. Vašíček, O. Veselý. Vyloučení: 5:3. Využití: 0:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 2 103. Střely na branku: 18:32. Zblokované střely: 9:6. Bloky: 6:9. Vhazování: 33/53 (62%) - 20/53 (38%). Průběh utkání: 1:0, 1:3.

Berani Zlín: Kašík - Gazda, Suhrada, Bartko, M. Zbořil, Bukač, Talafa - P. Mrázek, P. Sedláček, Kubiš (C) - J. Ondráček (A), Claireaux, Honejsek - Illéš, Hejcman, Köhler (A) - Frömel, Gago, T. Pospíšil. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík, Horák.

HC Dukla Jihlava: Beran - Bilčík, L. Mareš, D. Kolář, Dundáček, Kočí, Jáchym, Haman - Šik, Skořepa (C), Jungwirth - Fronk, Miškář, Harkabus (A) - Křehlík, Pořízek, P. Beránek - V. Brož, Juda, Cachnín. Trenéři: Ujčík, Nekvasil.

V úvodních minutách byla nebezpečnější Jihlava, na brankáře Kašíka pálili Kolář a Bilčík. Ve 4. minutě vyslal z prostoru pravého kruhu nebezpečnou střelu Fronk, gólman Beranů kotouč se štěstím vytěsnil do bezpečí. Dukla hrála na začátku utkání výborně, dorážka Křehlíka z prostoru před brankovištěm šla těsně vedle domácí svatyně. Postupem času převzali aktivitu v první třetině zlínští hokejisté a před brankářem hostů Beranem bylo pořádně horko. Domácí dostali v 11. minutě výhodu přesilové hry, když se dostal do zakončení Honejsek a obránce Mareš ho fauloval. Největší příležitost měl Mrázek, ale jihlavský brankář střelu vyrazil. Berani měli více ze hry a jejich tlak narůstal. Hostující kapitán Skořepa hákoval a při druhé početní výhodě Vlachovi svěřenci svírali soupeře v jeho obranném pásmu. Bohužel šance Illéše a juniora Frömela zůstaly nevyužity.

Kašík vyrazil na začátku druhé třetiny nebezpečnou střelu Fronka, který se prodral kolem zlínských obránců. Jihlava hrála ve 26. minutě úvodní přesilovku v zápase po prohřešku Bukače. Dukla naštěstí nebyla nebezpečná a domácí se ubránili. Zlín podržel Kašík, který skvěle chytl ránu Pořízka z prostoru mezikruží. Diváci viděli nadále velmi kvalitní hokej s řadou šancí na obou stranách. Oba brankáři byli v permanenci a pochytali řadu střel. Hosté v polovině utkání špatně vystřídali a vyfasovali dvouminutový trest. Pokus Claireauxe vyrazil Beran a domácí se k další vážnější střele nedostali. Berani se přece jen dočkali a otevřeli střelecký účet duelu v 33. minutě. Ondráček našel skvěle najíždějícího Honejska, který posunul kotouč na Claireauxe a francouzský forvard usměrnil puk do sítě - 1:0. Domácí měli velké štěstí v 36. minutě, kdy se prodral do otevřené obrany Fronk a orazítkoval horní břevno zlínské svatyně. Hosté se dočkali vyrovnání zásluhou využité přesilovky před druhou sirénou. V 39. minutě Kašík neudržel ránu Mareše od modré čáry a k odraženému kotouči se dostal ŠIk, který ho pohotově zametl do brány - 1:1.

Defenzivní bitvu rozhodla třetí třetina. Hosté opět udeřili zásluhou využité přesilovky, Ve 44. minutě předvedli ukázkovou kombinaci, na jejímž konci byl Harkabus, který mířil do odkryté Kašíkovy brány - 1:2. Zlínští prahli po srovnání stavu, Illéš ve 48. minutě nevyzrál na Berana. Hosté hráli pozorně v defenzivě, Zlín se dostal v závěrečné dvacetiminutovce k pouhým třem střelám! Jihlava přidala v 54. minutě třetí gól z početní výhody. Šik krásně naservíroval kotouč na hůl Fronka, který měl před sebou prázdnou klec, když Kašík se nestihl přemístit - 1:3. Hosté si tříbodovou výhru již nenechali vzít, v předposlední minutě nevyzrál na Berana ani Gazda. Jihlava si připsala šestou výhru z posledních sedmi zápasů.

Nejlepší hráči: Antonín Honejsek - Jiří Fronk.

Tři nejlepší hráči PSG Berani Zlín podle www.berani zlin.cz: Valentin Claireaux, Antonín Honejsek, Petr Mrázek.

Ohlasy trenérů

Rostislav Vlach (hlavní trenér PSG Berani Zlín): "Vstoupili jsme do zápasu velmi špatně. Mysleli jsme si, že po dojmem snadného vítězství nad Šumperkem to půjde samo. Trvalo nám dlouhou dobu než jsme se dostali opět do tempa. Poté i zásluhou přesilových her v první třetině se úroveň naší hry trochu zvedla, ale hlavní problém byla oslabení a vyloučení. Za vedení 1:0 jsme se nechali zbytečně vyloučit, z čehož pramenily rozhodující inkasované góly. Poté jsme už náskok soupeře nedokázali dotáhnout."

Karel Nekvasil (asistent trenéra HC Dukla Jihlava): "Do utkání jsme vstoupili velmi slušně, kdy jsme měli v prvních deseti minutách dvě, tři gólové šance. Ty jsme bohužel nevyužili a šli jsem poté dvakrát do oslabení . Samozřejmě Zlínu to pomohlo, ale odehráli jsme oslabení výborně, obětavě a zblokovali jsme spoustu střel. Ve druhé třetině jsme si situaci zkomplikovali, neboť jsme nehráli jednoduše jako v úvodu, přidržovali jsme puky, ale Zlín přidal na tempu a dostával nás pod tlak. Třetina skončila nerozhodně a ve třetí třetině jsme využili dvě přesilové hry. Odehráli jsme ji výborně po taktické stránce. Hodně nás podržel v utkání brankář Beran, což byl základní kámen úspěchu. Celý tým zápas příkladně odpracoval, hrál bojovně, obětavě a byli jsme produktivní v přesilových hrách, které rozhodly zápas."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY