pondělí 24. října 2022 | Zlin Press - Roman Ordelt

Série porážek zlomena. Berani si spravili náladu vysokou výhrou nad Šumperkem, Drakům nasázeli sedm gólů

Hokejisté PSG Berani Zlín vyhráli v utkání 15. kola Chance ligy 2022/23 na domácím ledě nad týmem DRACI PARS Šumperk vysoko 7:1 a prolomili sérii tří porážek v řadě. Berani si nad soupeřem zvedli sebevědomí a poprvé v letošním ročníku první ligy nastříleli více než pět branek. Svěřenci Rostislava Vlacha vsítili celkem sedm gólů a rozhodli o vysoké výhře ve druhé třetině, kdy zaznamenali hned čtyři přesné zásahy do černého. Do střeleckého zápisu utkání se zapsalo kvarteto hráčů, trio Antonín Honejsek, Jiří Ondráček, Petr Mrázek dalo po dvou gólech a jednu trefu přidal v oslabení Michal Gago. Zlín hraje ve středu 26. října doma s Jihlavou, začátek v 17:30 hodin.

15. kolo / pondělí 24. 10. 2022 / 17:30
Berani Zlín Zlín - Draci PARS Šumperk Šumperk
7:1
(1:0, 4:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 11. min J. Ondráček (M. Zbořil, Bartko), 22. Honejsek (Illéš, Claireaux), 27. Honejsek (Claireaux, M. Zbořil), 34. Gago, 40. J. Ondráček (Husa), 58. P. Mrázek (Kubiš, P. Sedláček), 60. P. Mrázek (Husa) - 31. Průžek (Kadeřávek). Rozhodčí: Jechoutek, Mejzlík - Beneš, Horažďovský. Vyloučení: 3:4. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 1 871. Střely na branku: 41:24. Zblokované střely: 6:3. Bloky: 3:6. Vhazování: 38/56 (68%) - 18/56 (32%). Průběh utkání: 3:0, 3:1, 7:1.

Berani Zlín: Kašík - Gazda, Husa, Bartko, M. Zbořil, Bukač, Talafa - P. Mrázek, P. Sedláček, Kubiš (C) - J. Ondráček (A), Claireaux, Honejsek - Illéš, Hejcman, Köhler (A) - Frömel, Gago, T. Pospíšil. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík, Horák.

Draci PARS Šumperk: Hamalčík (41. min Lackovič) - Eliáš (A), Hrachovský, Kadeřávek, Michálek, Dudycha, Kunst, od 41. min Pánek - Žálčík (C), Bartoš (A), Průžek - Š. Jelínek, Šuhaj, Kohút - Křemen, P. Čermák, Matěj Svoboda - Jouza, Motloch, Bernat. Trenéři: Majer, Švagrovský, Pútec.

Zlínští hokejisté měli v úvodní třetině převahu a soupeře přehrávali. Po úvodním zahřívání na obou stranách se začala projevovat převaha domácích hráčů. Při hře čtyři na čtyři bylo pořádně horko před šumperským gólmanem Hamalčíkem. Ostrou ránu vyslal Hejcman a k odraženému kotouči se dostal obránce Zbořil, jehož pumelice z druhé vlny se ocitla za hostujícím brankářem, ale obránce Kadeřávek odpálil skákající kotouč do bezpečí. Berani byli při chuti a doslova ostřelovali svatyni Draků. Střely Illéše, Kubiše a Zbořila však gólem neskončily. Zlín se dočkal vedoucí branky až v 11. minutě, kdy se rána Zbořila odrazila od zadního mantinelu a zkušený Ondráček kotouč usměrnil do sítě - 1:0. Domácí tlak stále sílil, v 17. minutě z prostoru mezikruží pálil Hejcman, ale Hamalčík předvedl výborný zákrok. Ve stejné minutě se dostal do gólové šance opět Hejcman a po zásahu Köhlera plachtící kotouč jen orazítkoval tyčku. Svěřenci trenéra Vlacha hráli bezchybně v obraně a dovolili soupeři v úvodní dvacetiminutovce pouze pět střel.

Berani pokračovali v nastoleném trendu i ve druhé třetině. Hned na začátku 22. minuty přidali při signalizovaném vyloučení druhý gól. Po krásné kombinaci šel kotouč po ose Illéš, Claireaux a Honejsek. Posledně jmenovaný měl před sebou odkrytou bránu a zavěsil krásně pod horní břevno - 2:0. Zlínský tlak pokračoval a byl korunován dalším gólem. Nejdříve zůstala nevyužita přesilovka po faulu Kadeřávka, ale domácí čtyři vteřiny po návratu šumperského obránce na ledě vstřelili třetí gól. Zbořil pálil od modré čáry, k odraženému kotouči se dostal Honejsek, který se podruhé zapsal do střelecké listiny duelu - 3:0. Draci se ani za nepříznivého stavu nevzdali a v polovině utkání dokázali snížit. V 31. minutě předvedl ukázkovou individuální akci Průžek, který projel ze středního pásma kolem domácích beků jako nůž máslem a bekhendem překonal Kašíka - 3:1. Šumperk hrál následně po vyloučení Bukače přesilovku a jen zásluhou domácího brankáře se hosté nedostali na kontaktní gól po slibné příležitosti Jelínka. Hosté ve 34. minutě chybovali v rozehrávce, na Hamalčíka najížděli dva zlínští hráči. Gago v zakončení předvedl úspěšnou kličku do bekhendu mezi betony hostujícího gólmana - 4:1. Převaha Zlína byla korunována gólem do šatny, 28 vteřin před druhou sirénou si dojel na odraženou ránu Husy od modré čáry forvard Ondráček a doklepl kotouč do sítě - 5:1.

Ve třetí třetině se objevil v brance hostů náhradník Lackovič. Berani si s přehledem pohlídali výrazný náskok, který v závěru utkání ještě navýšili. Draci již nenašli síly na zkorigování nepříznivého stavu, nepomohla jim k tomu ani početní výhoda ve 44. minutě. V závěru utkání úřadoval kanonýr Mrázek. Nejdříve se nádherně trefil z prostoru kruhu v 58. minutě - 6:1. Sedmnáct vteřin před závěrečnou sirénou předvedl parádní akci, kdy naznačil střelu, vylákal Lackoviče ze svatyně a kolem betonu zasunul kotouč do prázdné brány - 7:1.

Nejlepší hráči utkání: Valentin Claireaux - Jiří Průžek.

Tři nejlepší hráči PSG Berani Zlín podle www.beranizlin.cz: Petr Mrázek, Jiří Ondráček, Valentin Claireaux.

Ohlasy trenérů

Juraj Jurík (1. asistent trenéra PSG Berani Zlín): "Drželi jsme se herního plánu, který jsme si řekli. A to být důrazní do brány a mít početnost střelby. To se projevilo tím, že jsme měli štěstí na odražené puky, které se odrážely na naše hokejky a byli jsme včas na dorážky. Poté jsme si zápas zkomplikovali inkasovanou brankou na 3:1. Naštěstí jsme vstřelili gól v oslabení na 4:1, v tu chvíli zápas zlomil. Spoustu malých věcí jsme dělali v dnešním utkání správně na rozdíl od těch předchozích. Myslím si, že po psychické stránce nám tento zápas hodně pomůže."

Lukáš Majer (hlavní trenér DRACI PARS Šumperk): "Z naší strany to byl velmi špatný výkon. První třetině hodně ospalá až mdlá z obou stran. Zlín byl jednoznačně lepší, přestřílel nás. Pouze zásluhou výborného brankáře Hamalčíka jsme drželi stav jen 0:1. Ve druhé třetině se projevila na naší hře nezkušenost, když jsme si pár šancí vypracovali, ale nebyli jsme schopní je proměnit. Naopak po "dětských" rozhodnutí jsme soupeře do velkého náskoku. Zlín vypracované situace proměnil v góly, nicméně nemáme nárok odevzdat třetí třetinu, kdy jsme měli zápas dohrát na stav 5:2 nebo 5:3. Nemůžeme si dovolit odjet s debaklem 1:7. Bohužel nám většinu situací hraje pouze jedna formace a zbytek týmu se musí k nim rychle přidat, protože účastnit se podobných "výletů" nás rozhodně nebaví. Zápas měl padesát minut určitý průběh, posledních deset minut je z naší strany absolutně na zvracení."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY