sobota 24. září 2022 | Zlin Press - Roman Ordelt

První derby po patnácti letech vyhráli Valaši, Berani vyšli střelecky a bodově naprázdno

Hokejisté PSG Berani Zlín prohráli v zápase 4. kola Chance ligy 2022/23 s týmem VHK ROBE Vsetín 0:2, když se nedokázali v prvním derby obou rivalů po patnácti letech prosadit střelecky. Berani vyhořeli v koncovce, za zády ruského brankáře Maksima Žukova neskončila ani jedna z 25 střel. Po letech vyprodaný Zimní stadion Luďka Čajky ve Zlíně byl svědkem hokejového svátku v podobě bitvy dvou regionálních soupeřů. V první třetině branka nepadla, Vsetín rozhodl o výhře dvěma góly ve druhé periodě během pěti minut. Třetí třetina již změnu skóre nepřinesla, Valaši dokráčeli k zasloužené tříbodové výhře a upevnění vedoucí příčky. Zlín prohrál na domácím ledě již druhý zápas. V sestavě Beranů chyběli dva zranění útočníci Valentin Claireaux a Pavel Sedláček. Francouzský reprezentační forvard bude scházet kvůli zranění v horní části těla zhruba měsíc. Kubiš a spol. k utkání nastoupili ve speciální třetí sadě dresů pro letošní sezonu, která je v retro stylu 90. let s odkazem na derby, která Berani sváděli právě proti Vsetínu. Zlín hraje v dalším kole v pondělí 26. září na ledě Sokolova.

4. kolo / sobota 24. 9. 2022 / 17:30
Berani Zlín Zlín - VHK ROBE Vsetín Vsetín
0:2
(0:0, 0:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 27. min Sihvonen (R. Přikryl), 32. Jonák (O. Němec, R. Přikryl). Rozhodčí: Kostourek, Petružálek - Blažek, Maštalíř. Vyloučení: 4:4. Využití: bez. V oslabení: 0:0. Diváci: 7 000 (vyprodáno). Střely na branku: 25:37 Zblokované střely: 12:6. Bloky: 6:9. Vhazování: 36/69 (52%) - 33/69 (48%). Průběh utkání: 0:2.

Berani Zlín: Huf - Gazda, M. Novotný, Bukač, M. Zbořil, Bartko, Husa, od 32. min Suhrada - T. Pospíšil, D. Kindl, Köhler (A) - Illéš, Hejcman, J. Ondráček (A) - P. Mrázek, Honejsek, Kubiš (C) - Gago, Chludil, Luža. Trenéři: Rost. Vlach, Jurík, Horák.

VHK ROBE Vsetín: Žukov - Hryciow, O. Němec (A) , Ondračka, Smetana (A), Říha, Š. Jenáček, M. Voženílek - Hořanský, Lichanec, Jenyš - Rob, Klhůfek, Klímek - Sihvonen, R. Přikryl, Jonák (C) - Š. Bláha, Berzinš, Berger. Trenéři: Stantien, Srdínko.

V první se třetině se diváci na zaplněném Zimním stadionu Luďka Čajky branky nedočkali. Ruského brankáře Žukova ve službách Vsetína prověřili v úvodních minutách obránci Novotný a Husa. Valaši zahrozili v 5. minutě po střele Jenyše. V 7. minutě se před Hufa prokličkoval Berzinš, ale lotyšský forvard s kličkou před brankářem Zlína neuspěl. Ve 12. minutě se prodral do koncovky Klhůfek, lapačka Hufa byla připravena, následně pálil z levého kruhu Přikryl. Valaši dobře bránili a řadu pokusů o střely hostující obránci zblokovali podobně jako v 16. minutě ránu Bukače. Vsetín hrál v 16. minutě úvodní přesilovou hru, když za katr zamířil za držení junior Chludil. Berani se oslabení ubránili, když za pozornost stála jen nepřesná střela Roba. Těsně před první sirénou se dostal do zakončení Hořanský, který pálil z levého kruhu.

Začátek druhé třetiny patřil Zlínu. Berani byli aktivnější, do zakončení se dostali Ondráček, Illéš a Pospíšil. Vsetín šel ve 24. minutě po faulu Voženílka na Ondráčka poprvé v utkání do oslabení. Domácí si vytvořili tlak, zblízka dorážel Kindl, rána Mrázka z pravého kruhu byla zblokována. Vsetín po návratu potrestaného hráče udeřil a v 27. minutě otevřel střelecký účet zápasu. Chybnou rozehrávku využil finský útočník Sihvonen, který z prostoru kruhu vymetl krásně růžek Hufovy brány - 0:1. Hosté přebrali otěže utkání a po faulu Zbořila hráli další početní výhodu. Ani druhá přesilovka však nebyla úspěšná. V polovině utkání měl vyrovnávací gól na holi Honejsek, který se dostal do samostatného úniku, ale kotouč neprostrčil mezi Žukovy betony. Vsetín přidal ve 32. minutě druhý gól. Pumelici Němce po buly úspěšně tečoval kapitán Jonák, který překvapil Hufa změnou směru dráhy letícího kotouče - 0:2. Zlínští se nedostali na rozdíl kontaktního gólu ani přesilovkami. Při vyloučení Lichance zasahoval Žukov jen po střele beka Zbořila. Hosté udrželi dvoubrankový náskok i po čtyřiceti minutách hry.

Zlín se ubránil na začátku třetí třetiny oslabení. Jeho snahy o zkorigování nepříznivého stavu narážely na výbornou defenzivu hostů a bezchybného Žukova. Domácím nešly ani přesilové hry, při vyloučení Bláhy mohli dokonce inkasovat třetí gól. Do samostatného úniku se dostal Berzinš, naštěstí Huf držel zlínské naděje stále nad vodou. Na straně Beranů byl aktivní v koncovce Illéš, jenže mušku měl podobně jako ostatní vychýlenou. Vlachova družina již v závěru nenašla síly na zdramatizování souboje, k úspěchu nevedla ani závěrečná powerplay. Vsetín dokráčel na zlínském ledě k zasloužené výhře a zisku tří bodů.

Nejlepší hráči utkání: Daniel Huf - Riku Sihvonen.

Tři nejlepší hráči PSG Berani Zlín podle www.beranizlin.cz: Daniel Huf, Denis Kindl, Jakub Illéš.

Ohlasy trenérů

Rostislav Vlach (hlavní trenér PSG Berani Zlín): „Zápas byl vyrovnaný. Nastoupili jsme do utkání v dobrém tempu, vytvořili jsme si i šance. Bohužel v prvních čtyřech utkáních sezony se nám nedaří v koncovce. Vstřelili jsme jen pět gólů, z toho jeden byl do prázdné, což je velmi málo. Vůbec nám to tam nepadá. Utkání se zlomilo po dvou inkasovaných brankách. V závěru už to bylo s naší přemírou snahy hodně křečovité, už jsme se do šancí nedostali.“

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY