středa 21. září 2022 | Zlin Press - Roman Ordelt

Berani v šlágru kola porazili vítěze loňského ročníku Chance ligy. Jihlavu srazili v osmé sérii nájezdů

Hokejisté PSG Berani Zlín porazili v šlágru 3. kola Chance ligy 2022/23 na ZS v Jindřichově Hradci tým HC Dukla Jihlava 3:2 po samostatných nájezdech. Zatímco loňský vítěz první ligy na letošní první výhru stále čeká, Zlín si po výhře v Šumperku připsal další vítězství z venkovního kluziště. Souboj dvanáctinásobného československého šampiona proti dvojnásobným mistrům z české extraligy začali lépe Berani. Ve třetí minutě využili přesilovku a šli do rychlého vedení. Dukla vyrovnala před více než tisícovkou diváků před polovinou utkání ve 27. minutě. Poté se zaskvěli oba brankáři: domácí Adam Beran a zlínský Daniel Huf, kteří už nepustili za svá záda ani jednu střelu. O vítězi nerozhodlo ani prodloužení, a tak zápas rozsekly až nájezdy. Při nich se štěstí usmálo na Berany, kteří rozhodli v osmé sérii. Branky dali Jiří Ondráček a rozhodující nájezd proměnil Petr Mrázek. Zlín hraje v dalším kole v sobotu 24. září od 17:30 hodin na domácím ledě derby s vedoucím Vsetínem.

3. kolo / středa 21. 9. 2022 / 17:30
HC Dukla Jihlava Jihlava - Berani Zlín Zlín
1:2sn
(0:1, 1:0, 0:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 27. min Šik (Kowalczyk) - 3. J. Ondráček (T. Pospíšil, Gazda), rozhodující nájezd P. Mrázek. Rozhodčí: Zubzanda, Valenta - Kotlík, Zídek. Vyloučení: 5:8. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1 046. Střely na branku: 30:23. Zblokované střely: 11:6. Bloky: 6:10. Vhazování: 34:29. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.

HC Dukla Jihlava: Beran - A. Dvořák, Bilčík, Matějíček, Dundáček, Kowalczyk, M. Jáchim, F. Kočí - Harkabus (A), Skořepa (C), Čachotský (A) - Šik, Miškář, P. Beránek - V. Brož, Juda, Cachnín - Pořízek, Seman, Handl. Trenéři: Ujčík, Nekvasil, Tománek.

Berani Zlín: Huf - Gazda, M. Novotný, Bukač, M. Zbořil, Bartko, Husa - T. Pospíšil, D. Kindl, Köhler (A) - Illéš, Claireaux, J. Ondráček (A) - P. Mrázek, Honejsek, Kubiš (C) - Gago, Hejcman, P. Sedláček. Trenéři: Rost. Vlach, Jurík, Horák, Horčička.

Zlínští hokejisté měli raketový vstup do zápasu, neboť hned ve 3. minutě otevřeli střelecký účet utkání zásluhou využité přesilové hry. Hosté potrestali za pouhých 32 vteřin podrážení Šika, kotouč zavezl do rohu Pospíšil a po přesné přihrávce měl Ondráček před sebou odkrytou jihlavskou bránu - 0:1. Berani poté přečkali bez újmy na skóre v těsném sledu dvě oslabení po prohřešcích Köhlera a Bartka. Slibnou příležitost měl Harbakus, ale z pozice kruhu jeho střela minula Hufovu bránu. Zlínští šli zbytečně do dalšího oslabení, v polovině úvodní třetiny hákoval Honejsek a zamířil za katr. Dukla zahrozila po střele Semana, naštěstí Huf byl na místě. Strážce zlínské brány předvedl krátce před první sirénou efektní zákrok, skokem plavmo zneškodnil slibnou příležitost obránce Kočího.

Úvod druhé třetiny probíhal většinou ve středním pásmu. Berani zahrozili po střele Mrázka a následné dorážce Illéše. Ve 27. minutě dali hokejisté Jihlavy vyrovnávací gól, hbitý Šik našel z prostoru levého kruhu škvírku nad Hufovým ramenem - 1:1. Dukla po vyrovnávacím gólu zvládla oslabení. Kindl ve 28. minutě měl na holi opětovné vedení pro hosty, ale gólman Jihlavy Beran předvedl efektní zákrok klapačkou. Dukla pohrozila v polovině utkání, před Hufa se dostal v další přesilovce kapitán Skořepa, Beránek mířil do vyrážečky a Kowalczyk pálil těsně vedle. Hra se poté odehrávala v hostujícím útočném pásmu a domácí aktivitu zbrzdil faul Jáchyma. Zlínští početní výhodu nevyužili, Illéš nadvakrát nepřekonal Berana a poté už při rovnovážném stavu hráčů na ledě neuspěl Honejsek. Domácí se dostali v závěrečných vteřinách druhé periody do rychlého přečíslení dva na jednoho a zkušený Skořepa promáchl hokejkou před prázdnou svatyní.

Třetí třetina přinesla rušný hokej a obě mužstva mohla strhnout vedení na svou stranu. Hned ve 42. minutě se dostal před Hufa nestárnoucí Čachotský a zblízka minul odkrytou bránu. Ve 45. minutě se Ondráček prodral do útočného pásma a francouzský forvard Claireaux nastřelil horní břevno. Dukla měla v dalším průběhu více ze hry a zlínské akcie držel nad vodou výborný Huf. V 52. minutě Čachotský v nájezdu přestřelil, poté Miškář měl vychýlenou mušku a dokonce při vlastním oslabení opět ujel neúnavný Čachotský, naštěstí Huf hasil nebezpečnou situaci úspěšný zákrokem betonem. Berani v závěru základní hrací doby trnuli, neboť na trestnou lavici odešel kapitán Kubiš. Hosté se naštěstí ubránili a šlágr kola dospěl do pětiminutového prodloužení.

V nastavení měla velkou výhodu Dukla, po fauly Gazdy na Brože se jí nabídla početní výhoda. Zlínské barvy od porážky zachránil Huf, který se skvěle přemístil na brankovišti a vychytal Harkabuse. Vyrovnaný duel nakonec rozsekly až samostatné nájezdy. Domácí měli v páté sérii mečbol, ale Pospíšil ho chladnokrevně odvrátil přesnou ranou nad gólmanovo rameno. Vše rozřešila až osmá série. Zatímco Mrázek svůj pokus proměnil, Šik neprostřelil Hufovy betony a zlínští hokejisté získali bonusový bod - 1:2.

Samostatné nájezdy: I. série Pořízek -, Köhler -, II. P. Beránek -, D. Kindl +, III. Čachotský +, Claireaux -, IV. Skořepa +, Honejsek -, V. V. Brož -, T. Pospíšil +, VI. D. Kindl -, Čachotský -, VII. T. Pospíšil -, Skořepa -, VIII. P. Mrázek +, Šik -.

Nejlepší vyhodnocení hráči: Adam Beran - Daniel Huf.

Nejlepší tři hráči PSG Berani Zlín podle www.beranizlin.cz: Daniel Huf, Petr Mrázek, Jakub Illéš.

Ohlasy trenérů

Viktor Ujčík (hlavní trenér HC Dukla Jihlava): "První třetina a zejména úvod byl z naší strany hodně zakřiknutý. Máme velký respekt k soupeři, který si ho hráčským kádrem a výkonem zasluhuje. Zásluhou přesilových her jsme se dostali zpátky do hry, bohužel nám skřípe produktivita v přesilových hrách a ve vyložených gólových šancích. Za předvedený výkon se nemusíme rozhodně stydět. Musíme být v dalších zápasech trpěliví, poctivě dále pracovat a věřit, že se k nám štěstí otočí čelem. Hlavně je potřeba střílet góly, protože v zápasech se soupeři jako je Zlín a další, nemůžeme na jeden vstřelený gól v základní hrací době vyhrát."

Juraj Jurík (1. asistent trenéra PSG Berani Zlín): "Potvrdilo se, že Jihlava je v domácím prostředí velmi silný soupeř. Byl to těžký zápas se šťastným koncem. Vyšel nám úvod, měli jsme úspěšný vstup do utkání. Bohužel jsme poté nedisciplinovaností nabídli soupeři čtyři přesilové hry v řadě a hra se nám rozpadla. Ve druhé třetině jsme se hledali, za stavu 1:1 jsme poté ve druhé přestávce promluvili v kabině k hráčům. Cítili jsme sílu domácího mužstva, ale věděli jsme o naší síle a chtěli jsme získat tři body. Za průběh zápasu jsou i dva vybojované body pro nás ziskem."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY