neděle 27. února 2022 | Zlin Press - Roman Ordelt

Naděje Beranů na záchranu v nejvyšší soutěži zhasla na ledě Mladé Boleslavi

Velmi malá naděje na setrvání v nejvyšší soutěži pro zlínský hokej definitivně padla. Hokejisté PSG Berani Zlín prohráli v zápase 57. kola na ledě týmu Bruslařský klub Mladá Boleslav 1:4 a po 42 letech nepřetržitého působení mezi elitou sestupují do první ligy. Berani ztratili čtyři kola před koncem základní části i malou teoretickou naději na záchranu. Kubiš a spol. prohráli v letošní sezoně počtvrté s hokejisty z města automobilů. Zlínští ještě dokázali odpovědět na vedoucí gól Bruslařů v 15. minutě gólem v přesilovce, ale poté se duel odehrával zcela v režii domácího týmu. Jediný gól vstřelil Bedřich Köhler. První extraligový zápas mezi seniory odehráli junioři Vojtěch Riedl a Jakub Čechmánek. Zlín hraje v úterý 1. března v 17:30 hodin doma se Spartou, jedná se o dohrávku 44. kola.

57. kolo / neděle 27. 2. 2022 / 16:00
BK Mladá Boleslav Ml.Boleslav - Berani Zlín Zlín
4:1
(2:1, 2:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 13. min Kotala (Pláněk, Fořt), 19. Lintuniemi (Raška, Kelemen), 27. Flynn, 40. Pláněk (Fořt, D. Šťastný) – 15. Köhler (Kubiš, Suhrada). Rozhodčí: Mrkva, Kika – Kajínek, Jiří Ondráček. Vyloučení: 1:5. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 977. Střely na branku: 47:13. Zblokované střely: 16:4. Hity: 4:2. Vhazování: 26/44 (59%) - 18/44 (41%). Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1.

BK Mladá Boleslav: Krošelj - Ševc (C), Pýcha, Pláněk (A), Moravec, Lintuniemi, Jánošík, Fillman - D. Šťastný, Kotala, Lunter - P. Kousal, A. Najman, Flynn - Kelemen, Fořt, Raška - J. Stránský (A), Bičevskis, Eberle. Trenéři: Rulík, Haken, Mensator.

Berani Zlín: Kašík – Suhrada, O. Němec (A), Matyáš Hamrlík, Ferenc, Riedl, M. Novotný – Zabusovs, Claireaux, Honejsek – Köhler, Hejcman, Kubiš (C) – Okál, Makarenko, P. Sedláček (A) – Fryšara, R. Veselý, Karafiát – J. Čechmánek. Trenéři: L. Jenáček, Rob, Martin Hamrlík, Hrazdira.

Bruslařský klub začal náporem a brankář Zlína Kašík odrážel střelecké pokusy Bičevskise a Kelemena, vzápětí Šťastný netrefil odkrytý prostor u levé tyčky. Domácí brankář Krošelj si připsal první zákrok až v 5. minutě, kdy vytěsnil vyrážečkou tvrdou ránu ránu obránce Němce. Zlín promarnil Honejskem velkou šanci otevřít střelecký účet zápasu, když hostující forvard netrefil kotouč u pravé tyčky, kde na něho zívala odkrytá branka. Na druhé straně promarnil velkou šanci Raška, který zblízka přestřelil. Středočeši hráli v polovině třetiny úvodní přesilovku po faulu Fryšary, po střele Šťastného už zvedali ruce nad hlavou, ale kotouč ještě před brankovou čárou zlínští beci odpálili do bezpečí. Bruslaři druhou přesilovku už využili, za pouhých 27 vteřin potrestal prohřešek Zabusovse ve 13. minutě úspěšnou tečí Pláňkovy rány Kotala - 1:0. Berani odpověděli stejnou mincí, hosté dlouho neohrozili domácí svatyni, až v závěru přesilovky se trefil v 15. minutě Köhler, který vyjel zpoza brány a z první umístěnou střelou překonal slovinského gólmana - 1:1. Závěr úvodní třetiny patřil jednoznačně boleslavským barvám. Nejdříve na Kašíka nevyzráli Kelemen, poté v samostatném úniku Šťastný a tyčku orazítkoval Lunter. Udeřilo v 19. minutě, finský bek Lintuniemi si sklepl ve vzduchu kotouč a přehodil Kašíka - 2:1. Branku nakonec posvětil až videorozhodčí.

Ve 22. minutě Okál nastřelil z bezprostřední blízkosti jen beton Krošelje. Úvod druhé třetiny patřil boleslavským barvám, hostující branku minul Pýcha, v koncovce se neprosadili Flynn a Kotala. Domácí navýšili těsné vedení na rozdíl dvou gólů v 27. minutě, Flynn se dostal ke střele po buly a přesně zamířil do růžku Kašíkovy brány - 3:1. Hosté se poté ubránili dalšímu oslabení, když trestnou lavici zahříval při premiérovém extraligovém startu junior Riedl. Mladá Boleslav měla utkání zcela pod kontrolou, zatímco Berani se nedokázali prosadit podobně jako v celém průběhu sezony v koncovce. Potvrdila to 35. minuta, kdy kapitán Kubiš se dostal do samostatného úniku, ale na Krošelje nevyzrál. Středočeši bleskurychle využili dvě vteřiny před druhou sirénou druhou přesilovku, nastřelený puk Pláňka od modré čáry proplul až do zlínské sítě - 4:1.

Třetí třetina se dohrávala za již rozhodnutého stavu. Boleslavští měli souboj plně pod kontrolou a mohli přidat ještě další góly. Ve 42. minutě pálil Kelemen a v 56. minutě orazítkoval Flynn tyč. Zlínští hokejisté vyslali v závěrečné části pouhé dvě střely na Krošelje. Po závěrečné siréně definitivně padla naděje zlínského hokeje na záchranu v podobě barážové příčky.

Nejlepší hráči: Alex Lintuniemi - Libor Kašík.



Ohlasy trenérů

Petr Haken (trenér Bruslařský klub Mladá Boleslav): „Je mi líto, že zrovna zápasem u nás Zlín sestupuje ze soutěže. Jeho hráči předvedli obětavou hru podpořenou výborným brankářem. Musím pochválit naše hráče, protože jsme si za vítězstvím šli postupnými krůčky. Hlavně ve druhé třetině jsme se dostali do spousty gólových šancí. Ve třetí třetině už bylo rozhodnuto. Vítězství jsme potřebovali, chtěli a nakonec i zasloužili."

Luboš Rob (1. asistent trenéra PSG Berani Zlín): „Jeli jsme do Boleslavi s tím, že naše ztráta na záchranu je maximální. Boleslav navíc hraje o play off, a pro ně šlo jakoby o povinné body. Nezačali jsme zle, ale nechali jsme se dvakrát zbytečně vyloučit. Boleslav dostala správný rytmus hry a od určité chvíle byla lepším týmem. Hlavně gól na 2:1 byl zbytečný a od té doby byla Boleslav jasně lepší. Držel nás ještě Kašík, ale my už jsme zápas, nechci říct dohrávali. Ale ty momenty sestupu už jsme měli v hlavách. Nakonec konečný výsledek 1:4 je pro nás ještě lichotivý.“

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY