úterý 15. listopadu 2022 | Vojtěch Gargulák

Ve středu na ledě Litoměřic! Udrží Berani listopadovou neporazitelnost?

Hokejová Chance liga neúprosným tempem pokračuje, už ve středu má na programu 21. kolo, v němž se zlínští Berani poprvé v sezóně představí na ledě nevyzpytatelných Litoměřic. Podaří se Zlíňanům navázat na skvělou listopadovou formu a přivezou ze severu Čech páté vítězství v řadě? Utkání v Kalich Areně startuje v 17:30.

Začátek listopadu zastihl Berany ve výtečné formě, když po výhrách proti Sokolovu a Prostějovu zvládli také obě víkendové domácí předehrávky a jasnými výsledky zdolali Přerov i Třebíč. Díky tomu se v tabulce přiblížili těm nejlepším, a pokud se jim podaří uspět v Litoměřicích, mohou je vystřídat na průběžném čtvrtém místě. V Kalich Areně je ovšem nečeká jednoduchá úloha, Stadion je nejlépe střílejícím mužstvem soutěže, což opět dokázal v pondělí, kdy v Pelhřimově přehrál domácí Jihlavu 5:2.

Zastaví Berani litoměřickou ostrostřelbu?

Utkání proti Jihlavě zdaleka nebylo výjimkou, v posledních sedmi zápasech, které vyhrály v základní hrací době vstřelily Litoměřice vždy minimálně pět branek. Celkem jich za dosavadní průběh sezóny svěřenci trenéra Miroslava Přerosta 72, nejlepší v lize mají také přesilové hry. Každé pro ale má i své proti a tím je v případě Litoměřic obrana. V počtu inkasovaných branek se totiž se šedesáti Stadion naopak řadí k těm nejhůře bránícím mužstvům. Velký rozdíl je také ve formě Severočechů v domácích a venkovních zápasech. Na kluzištích soupeřů totiž získali nejvíc bodů z celé ligy, doma však z deseti zápasů vyhráli jen čtyři.

Berani v Litoměřicích po 57 letech

Výjezd do Litoměřic hokejisté z Baťova města podnikli naposledy v březnu 1965, kdy v utkání kvalifikace o nejvyšší soutěž zvítězili 6:5. Z tehdejšího dějiště utkání však dodnes mnoho nezůstalo, v současnosti Stadion svá domácí utkání hraje v moderní Kalich Areně s kapacitou 1 750 míst.

Jasný cíl zopakovat domácí úspěch

Velmi čerstvé zkušenosti má s litoměřickým prostředím mladý útočník Matěj Zabloudil, který se právě ze severu Čech do Zlína minulý týden stěhoval. První vzájemný zápas této sezóny tak odehrál ještě v dresu soupeře a odcházel z něj poražen, když Berani na Zimním stadionu Luďka Čajky zvítězili 4:1. “Musím říct, že Zlín pro mě byl nejnepříjemnější soupeř. Byl to velice těžký zápas, ve kterém nás naprosto přejeli, neměli jsme šanci,“ vzpomíná třiadvacetiletý forvard na říjnové utkání proti svým současným spoluhráčům.

V bráně opět Huf, vrací se Frömel a Apolenář

Sestava Beranů se od víkendových domácích duelů příliš lišit nebude. Mezi tři tyče se opět postaví Daniel Huf, novinkou je návrat Šimona Frömela, který poslední dva zápasy vynechal kvůli zranění. Potřetí v sezóně se ve zlínském dresu představí také odchovanec Jakub Apolenář, který v rámci střídavých startů z Havířova nastoupí ve čtvrté formaci. Další start za A-tým přidá také junior Jakub Čechmánek.

„Na zápas se těším, Litoměřice jsou kvalitní soupeř s nejlepším útokem v Chance lize. Bude to rychlé utkání, ale věřím, že když budeme otáčet hru a tlačit se do branky, tak dáme góly, které potřebujeme. V posledních zápasech nám šly i přesilovky, takže na to musíme navázat a opět v nich být nebezpeční“

Matěj Zabloudil, útočník PSG Berani Zlín

Koho sledovat v dresu soupeře?


Lukáš Válek, útočník (28)

Uhlídají Berani druhého nejproduktivnějšího hráče ligy?

Na severu Čech strávil celou kariéru, v dresu mateřského Litvínova odehrál přes dvě stovky extraligových zápasů. V posledních letech si navíc Lukáš Válek kromě pověsti spolehlivého forvarda vybudoval také pověst obávaného střelce. V aktuální sezóně v dresu Litoměřic sbírá bod na zápas a momentálně je druhým nejproduktivnějším hráčem celé soutěže. Ve druhé nejvyšší soutěži si zahrál také v dresu rodného Mostu.


Statistiky týmů v aktuální sezóně

HC Stadion Litoměřice Chance liga 2022/23 PSG Berani Zlín
4. místo (33 bodů) Umístění v tabulce 7. místo (31 bodů)
8 bodů Posledních 5 zápasů 11 bodů
28,74% (1. místo) Úspěšnost přesilovek 18,67% (8. místo)
85,71% (3. místo) Úspěšnost oslabení 85,71% (2. místo)
272 (1. místo) Bloky 180 (5. místo)
204 Trestné minuty 248
Lukáš Válek – 21 bodů (8+13) Nejproduktivnější hráč Jakub Illéš – 14 bodů (5+9)
Jan Holý – 14 bodů (4+10) Nejproduktivnější obránce Daniel Gazda – 12 bodů (5+7)
Filip Kuťák (10 branek) Nejlepší střelec Petr Mrázek, Antonín Honejsek (6 branek)
Lukáš Válek (13 asistencí) Nejlepší nahrávač Jakub Illéš (9 asistencí)
Jiří Jebavý (+7) +/- Daniel Gazda (+7)
Jan Výtisk (42) Bloky Pavel Sedláček (26)
Tomáš Král (90,49%) Úspěšnost zákroků Daniel Huf (93,43%)
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY