pátek 04. listopadu 2022 | Vojtěch Gargulák

V sobotu Berani míří do Prostějova! Vybojují na soupeřově ledě další body?

Zlínské Berany v sobotu čeká už 19. utkání aktuální prvoligové sezóny. Na ledě prostějovských Jestřábů se pokusí ukončit sérii tří venkovních porážek v řadě, a naopak navázat na středeční domácí vítězství nad Sokolovem. Jejich sobotní soupeř se však pyšní solidní formou a nebude chtít před svými fanoušky odevzdat jediný bod. Utkání na Zimním stadionu v Prostějově startuje v 17:00.

Souboj s Prostějovem slibuje další vyrovnanou bitvu. Berani takovou zažili už ve středu, kdy na domácím ledě poprvé v sezóně udrželi čisté konto a porazili Sokolov 3:0, díky čemuž v tabulce poskočili na deváté místo. Nezaháleli však ani Jestřábi. Ti totiž přivezli velmi cenné tři body z Pelhřimova, kde zdolali favorizovanou Jihlavu 5:3. V průběžném pořadí Hanákům patří šesté místo, a to i díky tomu, že z posledních osmi zápasů jen jednou vyšli bez bodu. Většina utkání přitom nabídla boj do posledních minut a těsný konečný výsledek.

Berani na prostějovském zimáku po 46 letech

Zimní stadion v Prostějově patří s kapacitou přesahující 5 tisíc diváků k největším prvoligovým stánkům. Hokejisté z města na řece Dřevnici si na něm naposledy zahráli v prosinci 1975, kdy ještě pod širým nebem zvítězili 6:3. První vzájemnou konfrontaci v této sezóně ale zvládli lépe Jestřábi, kteří díky dvěma brankám zlínského odchovance Romana Vlacha ze Zimního stadionu Luďka Čajky odvezli dva body za výhru 2:1 v prodloužení.

Venkovní zápas nezvykle ve žlutých dresech

Berani v této sezóně hrají na stadionech soupeřů v modré sadě dresů, v sobotu v Prostějově se však obléknou do „domácí“ žluté. Jestřábi si totiž vyjednali výjimku a před vlastními fanoušky poprvé v sezóně nastoupí v červeném. Speciální zápas čeká útočníka Antonína Honejska, který se coby prostějovský odchovanec poprvé v roli soupeře vrací na místo, kde hokejově vyrůstal. Další z bývalých Jestřábů, jejich loňský nejproduktivnější hráč Petr Mrázek, kvůli drobnému zranění vynechal středeční duel se Sokolovem a jeho start je tak nejistý.

Semknutá obrana navzdory marodce

Berany nadále trápí rozsáhlá marodka v obraně, poslední dvě utkání museli ze zdravotních důvodů vynechat Daniel Gazda, Jakub Husa a Martin Novotný. I přesto se však zlínská defenziva zejména proti Sokolovu předvedla ve skvělém světle, když i s velkým přispěním brankáře Daniela Hufa poprvé v sezóně nepovolila soupeři jedinou branku. Obránci navíc hráli klíčovou roli i směrem dopředu a hned dva z nich – Jan Bartko a Daniel Bukač – vstřelili své premiérové branky ve žlutomodrém dresu.

„Prostějov má dobrou formu, když naposledy hráli u nás, tak nehráli vůbec špatně. Teď navíc hrají doma, kde je to pro soupeře vždycky těžké, protože mají spoustu fanoušků, kteří je ženou dopředu. Na zápas se ale těším, myslím, že se bude hrát útočný hokej. “

Jan Bartko, obránce PSG Berani Zlín

Koho sledovat v dresu soupeře?


Filip Jansa, útočník (20)

Upevní si mladý útočník pozici nejproduktivnějšího Jestřába?

V prostějovském mužstvu najdeme řadu hráčů s bohatými extraligovými zkušenostmi, lídrem kanadského bodování Jestřábů je však teprve dvacetiletý útočník Filip Jansa. Ten na Hané působí v rámci hostování z Liberce, jehož je odchovancem a zatím ukazuje, že by pro Bílé Tygry mohl být velkým příslibem do budoucna. V osmnácti odehraných zápasech této sezóny nasbíral patnáct bodů a patří k nejvytěžovanějším prostějovským forvardům. V minulosti nastupoval v Chance lize také v barvách Benátek nad Jizerou, zahrál si i za mládežnickou reprezentaci.


Statistiky týmů v aktuální sezóně

LHK Jestřábi Prostějov Chance liga 2022/23 PSG Berani Zlín
6. místo (29 bodů) Umístění v tabulce 9. místo (23 bodů)
9 bodů Posledních 5 zápasů 6 bodů
21,54% (5. místo) Úspěšnost přesilovek 17,74% (9. místo)
84,13% (4. místo) Úspěšnost oslabení 84,15% (3. místo)
125 (10. místo) Bloky 139 (6. místo)
162 Trestné minuty 230
Filip Jansa – 15 bodů (4+11) Nejproduktivnější hráč Jiří Ondráček – 10 bodů (4+6)
Martin Pěnčík – 8 bodů (4+4) Nejproduktivnější obránce Daniel Gazda – 9 bodů (4+5)
David Ostřízek (10 branek) Nejlepší střelec Petr Mrázek (6 branek)
Filip Jansa, Tomáš Jáchym (11 asistencí) Nejlepší nahrávač Jiří Ondráček, Jakub Illéš (6 asistencí)
Aleš Poledna, Vilém Burian (+5) +/- Jakub Illéš, Bedřich Köhler (+3)
Matouš Venkrbec, Filip Jansa (14) Bloky Pavel Sedláček (19)
Josef Němeček (92,08%) Úspěšnost zákroků Daniel Huf (93,97%)
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY