sobota 21. listopadu 2015 | Zlin Press - Jakub Kudláč

Jan Maruna o kolapsu: Nechápu, co se stalo, přestali jsme úplně hrát

Posila ze začátku listopadu Jan Maruna je světlou stránkou na aktuálních nezdarech hokejového Zlína, v pátečním utkání s Energií Karlovy Vaty se trefil potřetí v řadě. Bohužel jeho gól znamenal už jen kosmetickou úpravu nepovedeného zápasu s Karlovými Vary na 3:5. "Doteď nechápu, co se stalo," kroutil hlavou po utkání havířovský odchovanec nad výpadkem Beranů ve druhé třetině.

Totální výpadek zaznamenal zlínský hokej v pátečním utkání s Karlovými Vary v průběhu druhé třetiny. Energetici sice za tento úsek vyslali jen osm střel, pět z toho jich však skončilo v síti! "Doteď nechápu, co se stalo. Přestali jsme úplně hrát a chodit do těla. Nešlo nic dělat. Po první inkasované brance jsme chtěli rychle srovnat, jenomže jsme nechávali otevřené zadní vrátka a soupeř i s přispěním velikého štěstí proměňoval šanci jednu za druhou," hovořil smutně Maruna.

Přitom utkání nezačalo vůbec špatně, první dějství vyhráli Berani jak na šance, tak na střely. A to výrazně 21:8. "Ano, tam to bylo dost dobré. Jenom nám tam nepadl žádný gól, což nám dělá problém celou sezonu. Kdybychom tak hráli celý zápas, jsem přesvědčen, že bychom vyhráli. Musíme jít dál a začít od maličkostí," pověděl šestadvacetiletý forvard.

Třetí část byla rovněž dobrá, na víc než na snížení na 3:5 to ale nestačilo. "Tam jsme si v šatně řekli, že to nesmíme zabalit. Začali jsme znovu hrát do těla a získávali jsme puky, soupeř je taky jen člověk a může je ztrácet. Tím jsme je dostali pod tlak a dali jsme dva góly, leč bylo pozdě. Jsem ale rád, že jsme se takto zvedli a ukázali, že umíme hrát hokej," řekl Maruna.

Toho společně s týmem čeká další utkání v úterý, kdy jedou dohrát 22. kolo do Vítkovic. "Tam musíme pokračovat v naší hře, jakou jsme utkání s Vary skončili," upozornil. Za stavu 0:4 byl z tribun slyšet pískot. "Není to příjemné. My samozřejmě víme, že prohráváme o několik gólů, ale pískáním nikomu nepomůžeme. Ve třetí třetině už se zase dobře fandilo a i hrálo. I obětavost šla nahoru," poznamenal Maruna.

Tento útočník byl do Zlína přiveden z prvoligového Havířova během reprezentační pauzy a hned si získává jméno. V Pardubicích svou trefou vystřelil týmu tři body, s Olomoucí a Energií ale jeho góly přišly vniveč. "K čemu jsou moje branky, když nemáme týmové body," zlobil se Maruna, na druhou stranu ale vysmekl poklonu pro Žižku, jenž mu parádně připravil gól na konečných 3:5. "Výborně mě našel Tomáš Žižka, já už dával puk jen do prázdné branky. Klobouk dolů."

Právě Maruna může porovnat rozdíl mezi WSM ligou a Tipsport extraligou. "Největší rozdíl je v taktice a silovosti. I v první lize je mnoho šikovných hráčů, kteří ale nedostanou možnost podívat se nahoru. Já ji naštěstí dostal a moc si toho vážím," ohodnotil.

Jan Maruna se raduje z branky v utkání s Karlovými Vary.
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY