Předevčírem | Adam Čuba

Berani válí dál, tentokrát doma přetlačili Přerov

Zlínští Berani potvrdili herní pohodu i v souboji s rivalem z Přerova, svěřenci Jána Pardavého v malém moravském derby vítězí 3:2 a upevňují svou pozici na špici Maxa ligové tabulky. Domácí výběr do utkání vstoupil v mírně pozměněné sestavě, Mikko Salmio se přesunul do první formace k Holíkovi a Paukkovi, v bráně se představil Jaroslav Pavelka, který podal výtečný výkon a po zásluze byl zvolen mužem zápasu. I přes drama v závěru nakonec Berani vedení uhájili a připisují si další důležité tři body.

12. kolo / středa 16. 10. 2024 / 17:30
RI OKNA Berani Zlín Zlín - HC ZUBR Přerov Přerov
3:2
(1:1, 2:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 4. Holík (Salmio, Riedl), 27. Gago (Sedláček), 32. Salonen (Válek) – 16. Kratochvil (Hryciow), 59. Číp (Hryciow, Pěnčík). Rozhodčí: Bejček, Valenta – Mikšík, Vašíček. Vyloučení: 4:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2539. Střely na branku: 22:37 Průběh zápasu: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2.

RI OKNA Berani Zlín: Pavelka (Huf) – Salonen, Suhrada, Čáp, Pohl, D. Kolář, Urbanec, Riedl – Paukku, Holík, Salmio – Šlahař, Kverka, Válek – Süss, Gago, Z. Sedlák – Köhler, Sadovikov, Sedláček – Heš.

HC ZUBR Přerov: Mokry (Němeček) – Černý, Krisl, Hanák, Hryciow, Pěnčík, F. Němec, Cubo – Číp, Jáchym, Mácha – Březina, Pechanec, Indrák – Ministr, Nemec, Zabusovs – Hotěk, Pšurný, Kratochvil – Chludil.

V první třetině jsme viděli dvě branky. Jako první se prosadili domácí, díky parádnímu průniku a střele Petra Holíka vedla Sedláčkova parta 1:0. Přerov dostal v úvodní periodě hned dvě přesilové hry, v těch pálil třeba Březina nebo Ministr, nicméně Berani oslabení zvládli na výbornou a soupeři skórovat nedovolil. Jenže, svěřenci Jána Pardavého sami jednu početní převahu nezužitkovali, ačkoli Čápovo nahození vypadalo zajímavě. V 16. minutě tak udeřili Zubři, konkrétně díky výborné práci Matouše Kratochvila v předbrankovém prostoru. V závěru Berani ožili, vedení chtěli zpět. Dobře vypadala Šlahařova bomba ze střední vzdálenosti i Paukkova jedovka z dálky, Mokry si ale se všemi pokusy domácích poradil.

Ve druhé třetině byli Berani jasně lepší, nicméně Zubři dokázali párkrát zahrozit z protiútoků. Jednou se hnal kupředu Březina, jindy Zabusovs pálil z mezikruží, domácí ale podržel výborný Jaroslav Pavelka. Zlínští byli byli efektivnější, ve 27. minutě Mokrymu propadla jedovka na bližší tyč Michala Gaga a Berani opět vedli – 2:1. Velmi dobře dnes zahrál Mikko Salmio, který se posunul do elitní formace k Petru Holíkovi a vůbec poprvé v sezoně hrál taky přesilovku. Jednou finský dlouhán zajímavě centroval před bránu pro krajana Paukka, jindy ostře vypálil sám, přáno mu, ale zatím nebylo. Jinému finskému legionáři to každopádně pálilo, obránce Aleksi Salonen svým prudkým nahozením využil přesilovku a v čase 31:31 poslal Berany do trháku – 3:1.

Třetí třetinu odehráli Berani velmi dobře takticky, soupeře dlouho nepouštěli do žádných větších šancí. Ty každopádně postupem času přišly, i díky dvěma po sobě jdoucím přesilovým hrám. Velmi dobrou možnost vyrovnat měl Indrák, který se prosmýkl až před bránu, z kruhu pálil Zabusovs. Velký kredit zaslouží Jaroslav Pavelka, který dnes chytal výtečně, a právě v takových situacích Berany podržel. Právem byl zlínský gólman vyhlášen mužem utkání.

Přerov v závěrečné powerplay ještě vykřesal jiskřičku naděje, Radek Číp zapracoval před bránou a pohotovou dorážkou snížil na 3:2. Domácí už ale senzaci nedopustili a zbytek utkání si pohlídali, několikrát se také pokusili trefit prázdnou bránu, což se nakonec nepovedlo. Svěřence Jána Pardavého to mrzet nemusí, vítězí po osmé v řadě a po výhře 3:2 nad rivalem z Přerova nadále vládnou Maxa lize.


Ohlasy trenérů

Ján Pardavý (hlavní trenér, RI OKNA Berani Zlín): Opět za sebou máme těžký zápas, který jsme zvládli, ale stálo nás to mnoho sil. Zápas byl z obou stran velmi rychlý, hodně se bruslilo. My jsme si vytvářeli nějaké šance, nicméně i soupeř byl nebezpečný, v brejkových situacích, při střelách od modré čáry, kde je Přerov velmi silný v dorážkách. To platilo i u gólu na 1:1, kde jsme nebyli dostatečně důrazní před bránou a nechali jsme to hráče na třikrát dorazit. To by se nám nemělo stávat, celkově jsme ale byli lepším týmem. Škoda jen toho gólu na 3:2, kde se to zdramatizovalo, ale celkově si myslím, že jsme dnes zaslouženě vyhráli.

Fotogalerie