neděle 10. března 2024 | Adam Čuba

Berani mají mečbol! Druhou čtvrtfinálovou bitvu v prodloužení bleskově rozsekl Mikko Salmio

I druhý čtvrtfinálový duel Beranům vyšel podle představ, z prostějovského ledu si odvezou oba body a nyní mají dva mečboly na stvrzení postupu do semifinále! I dnes to byla velká hokejová bitva hodná play off, oba týmy se o výhru celých 60 minut přetahovaly. Základní hrací doba nakonec nerozhodla, muselo se do prodloužení. To každopádně bleskově rozsekl Mikko Salmio a Berani mohli slavit! Pod dnešní výhru se gólově podepsali ještě Vojtěch Riedl a Jakub Šlahař, brankář Daniel Huf vytáhl 32 úspěšných zásahů. Další utkání se hraje na zlínském ledě ve středu 13. března, začínáme tradičně v 17:30.

2:3p
(1:1, 1:1, 0:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 10. Z. Doležal (Hanousek, Jiránek), 33. Fronk (Ostřížek) – 17. Riedl, 33. Šlahař (Paukku, Salonen), 61. Salmio (M. Lang). Rozhodčí: Petružálek, Kostourek – Kokrment, Dědek. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 2115. Střely na branku: 34:28. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3.

LHK Jestřábi Prostějov: Štipčák (Pavelka) – Šidlík, Hanousek, Forman, Pohl, Krejčí, Kubeš, Drtil – Jiránek (A), Jáchym (A), Z. Doležal – Illéš, Hašek, J. Veselý – Slanina, Ostřížek, Fronk – V. Burian, Venkrbec (C), Maruna.

Berani Zlín: Huf (Kořének) – Salonen, Riedl, Čáp, Warg, Zbořil, M. Novotný, Suhrada – Šlahař, Holík, Paukku – M. Lang, Werbik, Salmio – Novák, Süss, Z. Sedlák – P. Sedláček (A), Gago, Köhler (C).

Utkání bylo hned od úvodních minut poměrně vyhrocené, už ve druhé minutě se do šarvátky pustil Čáp s Wargem, kteří si měli co říct s Krejčím, vše nakonec skončilo vzájemným vyloučením. První skvělou šanci Zlína měl v čase 1:49 z mezikruží obránce Novotný, jenž ale jen napálil brankáře Štipčáka.

V desáté minutě šel velmi aktivní Prostějov do vedení, Zdeněk Doležal si potáhl kotouč na střed, vylákal Hufa z branky a zasunul puk do sítě. Navíc následovala přesilovka Jestřábů, ve které Berany čekaly krušné chvíle. Nebezpečné možnosti si vytvořilo elitní útočné duo domácího týmu Veselý – Doležal, slušnou ránu vyslal i Illéš. Netrvalo dlouho a Berani museli do čtyř znovu, tentokrát v útočném pásmu fauloval Köhler. Tohle oslabení však vyšlo hostujícímu týmu parádně, obránce Vojtěch Riedl našlápl, dostal se ke střele z levé strany a propálil Marka Štipčáka – 1:1. Mladý bek také gól náležitě oslavil pod zlínským kotlem, přeci jen šlo o jeho první branku v sezoně a celkově druhou v profesionálním hokeji!

V závěru dosáhli žlutomodří ještě jedné branky, Bedřich Köhler však do puku viditelně kopnul a gól tak nemohl být uznán. Do kabin se šlo za stavu 1:1.

První velikou šanci druhé třetiny měl z druhé vlny dojíždějící domácí obránce Pohl, jeho pokus skončil na výstroji Daniela Hufa. V dalším průběhu periody si oba týmy zahrály přesilovou hru. Zatímco ve čtyřech Berani ukázali velký kus bojovnosti a situaci ustáli, ve vlastní výhodě dokázali soupeři zatopit. Nejvíce byl v početních převahách dnes vidět Petr Holík, ten vymýšlel zajímavé pasy, některé kombinace sám zakončoval.

Ve 32. minutě se svěřenci Jana Srdínka ujali vedení! Salonen vypálil od modré, první dorážku Paukku minul, Jakub Šlahař už byl ale včas připraven a doklepl puk do sítě. Bohužel, radost netrvala dlouho. Už po padesáti vteřinách si Jiří Fronk vybruslil na modrou, vyslal nepříjemnou střelu zápěstím a díky cloně před bránou zapadl kotouč až do sítě – 2:2.

Dobrou šanci měl v dalším průběhu periody Werbik, v závěru se pak ještě Sedlák srazil s Doležalem a zůstal ležet na ledě. Důrazný útočník se nakonec oklepal, Berany každopádně čekala přesilovka, konkrétně tedy minuta, která zbývala do druhé sirény. První letka s Petrem Holíkem Jestřáby ještě pořádně potrápila, branka už ale nepadla.

Ve třetí třetině byli opět o trošku aktivnější Jestřábi, ti sice trošku slevili ze své střelecké kadence, Daniela Hufa však i tak zaměstnali osmkrát. Nejblíže gólu byl Veselý, kterého vybídl z mezikruží Hašek a domácí střelec trefil špičku lapačky zlínského brankáře. Zajímavým detailem jest, že ani dnes a celkově pošesté v sezoně se z výhry neradoval tým, který byl v zápase aktivnější.

I Berani měli pár možností, z levé strany zakončoval Holík, jednou jsme Prostějov také na několik desítek sekund zavřeli v pásmu a vedoucí gól byl na spadnutí. Až do konce se hrálo ve vysokém tempu, nicméně postupem času začaly být oba týmy více opatrné. Gól už nepadl a na řadě tak bylo prodloužení, které se v play off mimochodem hraje dvacet minut ve formátu pět na pět.

Zlínská letka utkání ukončila bleskově, na kruhu si odstoupil Mikko Salmio a právě finský čahoun v čase 60:57 po ledě překonal Marka Štipčáka potřetí – 2:3.

Berani tak vítězí v druhém zápase čtvrtfinále a postup mají na dosah! Další duel je na programu ve středu, kdy se Köhler a spol pokusí využít svůj první mečbol. V Trinity Bank Aréně se hraje od 17.30.


Ohlasy trenérů

Jan Srdínko (Berani Zlín): Dnes se mi to hodnotí moc dobře, bylo to nesmírně tšžké, vyrovnané utkání. Chvílemi jsme se sice dostávali pod tlak, ale je to klasický zápas play off, když se hraje na hřišti soupeře. My jsme se z toho vždy snažili co nejdříve dostat a stejně jako včera, jsme postupně nabírali na obrátkách. V závěru třetí třetiny i prodloužení jsme byli silní na kotouči, nakonec se nám podařilo skórovat. Bereme výhru v prodloužení, další korálek, jsme za to strašně rádi. Ve středu pro to uděláme všechno, abychom odehráli co nejlepší zápas. Pro nás je cíl vyhrát tři utkání, nechci říkat kdy, jak. Ale uděláme pro to maximum.

Fotogalerie