sobota 09. března 2024 | Adam Čuba

První bod míří do Zlína! Velkolepou otočku ve třetí třetině režíroval Zdeněk Sedlák

První bod ve čtvrtfinálové sérii Zlína s Prostějovem dokázali ukořistit naši Berani! Vyrovnaný duel měli výborně rozehraný domácí hokejisté , Köhler a spol ale díky parádnímu výkonu a čtyřem gólům ve třetí třetině dokázali vývoj utkání otočit a vítězí 5:3! Hrdinou se nakonec stal Zdeněk Sedlák, jenž zazářil dvěma brankami, skóroval i Martin Lang, Jesse Paukku a do prázdné brány Mikuláš Zbořil. Brankář Daniel Huf předvedl 34 úspěšných zákroků a dovedl náš tým k výhře.

3:5
(1:1, 2:0, 0:4)
Branky a nahrávky: 4. Jáchym, 21. Z. Doležal, 24. Hanousek (Venkrbec) – 12. Paukku (Šlahař), 43. M. Lang (Salonen, Holík), 53. Z. Sedlák (Novák, Werbik), 54. Z. Sedlák (M. Novotný, Suhrada), 60. Zbořil. Rozhodčí: Bejček, Mejzlík – Malý, Augusta. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 2373. Střely na branku: 37:33. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:5.

LHK Jestřábi Prostějov: Pavelka (Štipčák) – Hanousek, Šidlík, Pohl, Forman, Krejčí, Kubeš, Drtil – Z. Doležal, Jáchym (A), Jiránek (A) – Illéš, Hašek, J. Veselý – Fronk, Ostřížek, Slanina – V. Burian, Venkrbec (C), Maruna.

Berani Zlín: Huf (Kořének) – Salonen, Riedl, Čáp, Warg, Zbořil, M. Novotný, Suhrada – Šlahař, Holík, Paukku – M. Lang, Werbik, Salmio – Novák, Süss, Z. Sedlák – P. Sedláček (A), Gago, Köhler (C).

Start zápasu měli lepší domácí, ti se také hned ve třetí minutě ujali vedení. Zdeněk Čáp udělal při rozehrávce chybu, Tomáš Jáchym zachytil kotouč a z mezikruží propálil Daniela Hufa. Náš brankář se každopádně ve zbytku periody činil, vyřešil například Illéšovu nebezpečnou teč, celkem pak chytil dvanáct puků.

Dobrou třetinu ze zlínského pohledu odehrál mladý obránce Vojtěch Riedl, jenž jednou dokonce podpořil přečíslení, dojel až do brankoviště, a ještě se stihl postrkat se soupeři. Nedlouho poté vyslal Riedl další střelu od modré.

Chybu ve vlastním pásmu udělal i Prostějov, díky tomu se k tvrdé ráně příklepem dostal Jesse Paukku, jenž překonal Jaroslava Pavelku, který byl trenéry zvolen jako startující gólman Jestřábů pro play off. Následovalo zlínské oslabení, v tom několik zákroků posbíral Daniel Huf, jinak se ale Berani bránili dobře a šanci si dokonce vypracoval Michal Gago. V samém závěru třetiny se do úniku hnal Jan Maruna, který už ale byl příliš blízko brance a nedokázal tak našeho gólmana prostřelit.

Start prostřední části hry vyšel také Prostějovu. Už v první minutě se kotouč nebezpečně odrážel do brankoviště, čehož využil Zdeněk Doležal, který skóroval z vrcholku kruhu. Neuběhly ani dvě minuty a už to bylo o dva góly... Obránce Tomáš Hanousek se atypicky hnal do brány, od mantinelu jej vybídl kapitán Venkrbec, Hanousek z jízdy tečoval a kotouč zapadl do sítě – 3:1.

V dalším průběhu třetiny si Berani díky důraznému Köhlerovi zahráli přesilovku, v té byla nebezpečná především druhá útočná letka se Sedlákem a Süssem. Nejlepší možnost Zlína v celé třetině si vypracoval z mezikruží tečující Holík, tento puk však udržel Pavelka v náručí. Na druhé straně byl blízko úspěchu Jan Veselý, jenž ale ani nadvakrát nepřekonal Dana Hufa, který vyslal do akce svůj beton.

Třetí třetina byla ze zlínského pohledu prakticky perfektní. Berani si hned v úvodu zahráli přesilovou hru, v té se napřáhl Aleksi Salonen, na dorážku dosáhl Martin Lang, jenž pohotovým zakončením snížil na 2:3.

Zlínští byli i nadále jasně lepší, velké šance si v brankovišti vytvořili třeba Sedláček s Werbikem. Právě Nicolas Werbik ve 49. minutě fauloval, následoval drtivý tlak Jestřábů v přesilové hře. Početní převaha byla nejlepší pasáží domácích v závěrečné dvacetiminutovce, několikrát zakončoval Illéš, blizoučko dorážky do poloprázdné brány byl Veselý, kterého výtečně odstavil Zbořil. Svěřenci Jana Srdínka oslabení zvládli.

Na řadu tak přišel mocný finiš Beranů. Nejprve přesilovku bleskově využil na brankovišti výborně postavený Zdeněk Sedlák. O minutu a půl později udeřil Sedlák znovu. Martin Novotný obkroužil bránu, vyměnil si puk se Suhradou, nahodil na Pavelku, kotouč ještě lízl právě Zdeněk Sedlák a hosté poprvé v zápase vedli! V závěru si Jestřábi ještě chtěli vytvořit tlak, to už se jim ale nepodařilo. Pojistku do odkryté brány přidal nejprve Pavel Sedláček, jehož trefa nebyla uznána kvůli ofsajdu, o chvíli později však trefil Mikuláš Zbořil3:5.

Berani tak díky výtečné třetí třetině a porážejí Prostějov na jeho ledě a ve čtvrtfinálové sérii získávají první bod. Na řadě je jen kratičký odpočinek, už zítra od 17:00 je totiž na řadě odveta.


Ohlasy trenérů

Jan Srdínko (Berani Zlín): Dnes to bylo klasické play off utkání. Ze začátku tam byla nervozita, byli jsme potrestaní za chybičky, které jsme udělali. S přibývajícíma minutama se ale naše hra zlepšovala a šli jsme si za vítězstvím. Nesmírně si toho vážíme, že jsme tady v Prostějově udělali první bodík. Třetí třetina se nám povedla, už za stavu 3:1 tam bylo cítit to odhodlání, že to ten tým nevzdává, na střídačce bylo hodně živo. Šli jsme za tím, jsme rádi, že jsme byli odměněni.

Fotogalerie