neděle 19. března 2023 | Redakce

Druhé semifinále ovládla Třebíč, série se tak do Zlína přesune za vyrovnaného stavu

Semifinálová série mezi Zlínem a Třebíčí se na Zimní stadion Luďka Čajky přesune za stavu 1:1 na zápasy. V druhém utkání v KHNP Areně totiž Berani Horácké Slavii podlehli 2:4. Stejně jako včera o osudu utkání rozhodla jeho první polovina, během níž domácí odskočili do tříbrankového náskoku. Žlutomodří se v závěru snažili utkání zdramatizovat, branky Hejcmana a Gazdy ale na vyrovnání nestačily. Následovat tak budou dva duely v Baťově městě, které jsou na programu ve středu a ve čtvrtek.

4:2
(1:0, 2:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 6. Dočekal (Novák, Bořuta), 27. Novák (Psota, Bittner), 28. Šilhavý (I. Sedláček), 48. Malý (Tureček, Klímek) – 37. Hejcman, 56. Gazda (Mrázek, Kratochvíl). Rozhodčí:Petružálek, Hucl – Jindra, Hnát. Vyloučení:7:10. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3111. Střely na branku: 33:28. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:2.

SK Horácká Slavia Třebíč: Jekel (Mičán) – Tureček, Bořuta, Furch, Forman, Fajmon, Poizl – Ferda, D. Michálek, Dočekal – Psota, Bittner (C), Novák – Klímek, Malý, M. Svoboda – I. Sedláček, Šilhavý, Pšenička.

Berani Zlín: Huf (Kořének) – Husa, Gazda, Suhrada, Zbořil, Novotný, Riedl, Talafa – Mrázek, Kindl, Kratochvíl – Pospíšil, Hejcman, Kubiš (C) – Z. Sedlák, Luža, Lang - Köhler, Sadovikov, P. Sedláček.

Zápas začali mírně aktivněji domácí. Už po dvou minutách se k dorážce dostal Daniel Klímek a kotouč letěl jen těsně vedle levé tyče. Z protiútoku pak zareagoval Tomáš Pospíšil, jenž to zkoušel z ostrého úhlu. Třebíč byla za aktivitu odměněna přesilovkou, na trestnou lavici totiž usedl Jakub Husa. A Horácká Slavie skórovala okamžitě! Matěj Novák zachoval chladnou hlavu a milimetrovým pasem našel volného Martina Dočekala – 1:0.

Nedlouho poté si domácí zahráli v další početní převaze, nicméně tentokrát hráli Berani výborně a soupeře k ničemu nepustili. Žlutomodří se postupně osmělili i směrem dopředu, obrovskou šanci si díky elegantní práci v brankovišti vypracoval Petr Mrázek, jehož střelu ale zlikvidovala Jekelova lapačka. Z mezikruží nebezpečně vypálil i Martin Lang. Pět minut před první sirénou si první přesilovku v sérii zahrál i Zlín. Hodně aktivní byl Daniel Gazda, jenž v průběhu třetiny vypálil alespoň třikrát, možná čtyřikrát. Ostrou střelou z dálky to zkoušel i Kindl, z kruhu svůj nápřah pak otestoval kapitán Kubiš.

V závěru periody byli Berani aktivnější, znovu pálil Gazda, zkoušel to i Sedlák a dobré střídání zažila i 1. formace. Pavel Jekel vše vyřešil.

Druhá třetina byla všelijaká… Berani ji zahájili vskutku aktivně, hned v úvodu z dálky pálil Husa, odvážným průnikem se pak prezentoval i Petr Kratochvíl. Zahrozili i domácí, kteří málem ujeli do přečíslení 3 na 1, vše ale vyřešil rychle se vracející Suhrada. V přečíslení se objevil i Zlín, z druhé vlny zakončoval Gazda, jenž se prosmýkl až těsně před bránu. Pavel Jekel vyřešil i tuhle situaci.

Následná pasáž byla v režii Třebíče. Nebezpečně pálil z levého křídla Michálek, chvíli poté se kolem brány obtočil Psota. Ranou z dálky to pak zkusil ještě Malý. Ve 27. minutě Horácká Slavie gólově odskočila. Nejprve Psota vybojoval puk za bránou a nalil jej na volného Matěje Nováka, který trefil opravdu výborně. O minutu později už to bylo 3:0… Ivo Sedláček projel až před bránu, zakončil a kotouč za Hufa doklepl Vojtěch Šilhavý. Žlutomodří sice byli od začátku třetiny aktivnější, ale co naplat, domácí pohodlně vedli.

A mohlo být ještě hůře, to když Jakub Michálek ujel do samostatného úniku! Daniel Huf se nenechal rozhýbat a zasáhl. Dvakrát pak nebezpečně pálil i Forman, jednou „golfákem“, podruhé švihem z levého kruhu.

V přesilovce 4 na 3 byl v dobré pozici Psota, kterého ale v mezikruží naštěstí zneškodnil Gazda. Tři minutky před koncem se Berani konečně dočkali úspěchu, i když pravda, hodně jim pomohl Martin Dočekal. Hejcman napoprvé v brankovišti netrefil puk, nicméně dloubl do něj právě Dočekal, jenž jej dopravil za Jekela. Gól byl připsán právě Darku Hejcmanovi.

Na dostřel jedné branky se mohli žlutomodří o chvíli později, kdy si Gazda na modré potáhl kotouč, zbavil se obránce a nebezpečně zakončil. V závěru zlínští ještě museli do oslabení, po chvíli z toho dokonce byla přesilovka 5 na 3! Nebezpečně vypálil třeba Bořuta, jeho rána ale nakonec letěla nad bránu. V posledních vteřinách zahrozil ještě Lang, který naskočil z trestné lavice. Jeho drzý pokus z nulového úhlu ale nakonec do brány nezaplul.

Berani vstoupili do závěrečné třetiny aktivně, ve velice nebezpečné pozici byl Pospíšil, který vypálil poté co Pavel Kubiš vybojoval kotouč za bránou.

Ve 48, minutě Třebíč odskočila do rozhodujícího trháku. Tureček se napřáhl ke střele z dálky, trefil nohu Jakuba Malého a od něj zapadl puk za Hufa – 4:1.

Horácká Slavie krapet polevila, už konec konců nepotřebovala přidávat další branky. Žlutomodří se snažili vrátit do utkábí v přesilovce, kdy nebezpečně pálil Suhrada a dorážel Köhler. Pět minut před koncem bylo přeci jen sníženo, Daniel Gazda si sjel, naznačil přihrávku a překvapil Jekela zakončením mezi betony – 4:2. Berani relativně rychle odvolali brankáře a vložili vše na jednu kartu, prosadit se snažil Kratochvíl nebo Gazda, oba dnes byli hodně vidět. Srovnat už se nepodařilo, naopak Třebíč několikrát ohrozila prázdnou klec…

Série se nyní za stavu 1:1 přesouvá do Zlína, hraje se ve středu a ve čtvrtek, shodně v 17:30. Berani budou mít možnost vybojovat na domácím ledě mečbol!

Ohlasy trenérů

Oldřich Horák (asistent trenéra PSG Berani Zlín): "Měli jsme špatný vstup do utkání, vůbec jsme neplnili co jsme si řekli, odskakovaly nám puky, nedodržovali jsme základní věci... Zbytečně jsme faulovali, z čehož plynula oslabení a první gól. Do druhé třetiny jsme vstoupili dobře, v prvních dvou minutách jsme nevyužili dvě gólové šance. Pak už se to s náma zase táhlo, přišly další zbytečné fauly a góly po našich chybách, což se tady v Třebíči těžko dotahuje."