pátek 10. března 2023 | Šimon Rogner, Adam Čuba

Dorostenci v Praze dotahovali marně a osmifinále tak načali těsnou prohrou

Zlínští dorostenci sehráli v Praze proti Slavii vyrovnané utkání, nicméně z prvního bodu v sérii se i tak raduje soupeř. Berani tedy v neděli budou odvracet brzký konec sezony! Pražané si vytvořili důležitý dvougólový náskok už v první třetině, ševci pak sice začali dotahovat, jenomže vyrovnat už nedokázali. Povedený zápas odehrál obránce Tomáš Mikel a útočníci Martin Vaculík a Jakub Heš, všichni tři se podíleli na obou brankách svého týmu. Mikel s Vaculíkem bilancí 1+1, Heš zapsal dvě nahrávky.

3:2
(2:0, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 5. Curran (Chludil), 8. Kubánek (Matějovský, Curran), 40. Matějovský (Poletín, Curran) – 21. M. Vaculík (Mikel, J. Heš), 48. Mikel (J. Heš, M. Vaculík). Rozhodčí: Bejček, Čáp – Kučera, Gregar. Vyloučení: 9:8. Využití: 1:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 89. Střely na branku: 43:29. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2.

HC Slavia Praha: Bašta – Lorenz, Pšenička, Ciolek, Kubánek (A), Skyba, Labuzík, Marek – Hlavička, Chludil (C), Tittl, Poletín (A), Matějovský, Havlíček, Filip, Kucharčík, Grebeníček, Curran

Berani Zlín: Uherek (45. Kowalczyk) – Schmied, Uřičář, Mikel, Lukaštík (A), Řezníček, Mořkovský, Kotala – Pešák, Plšek, Pečner, Holba, Nesrsta, Kos, Kopřiva, Heš (A), Klimek (C), Vaculík

Divoký začátek mělo první osmifinále dorostenecké extraligy mezi Slavií a Zlínem. Už po půl minutě rozhodčí vyloučili sešívaného útočníka Matějovského a do začátku čtvrté minuty stihli rozdat další tři tresty, z toho dva pro Pražany. Po návratu hostujícího Kopřivy z trestné lavice tak Berani dostali k dispozici dvojnásobnou přesilovku.

Místo úvodní trefy zápasu ale přišla pro Zlín studená sprcha. Slávistický kapitán Danny Chludil totiž v oslabení 3 proti 5 vyhodil kotouč přímo do jízdy Maxmilianu Curranovi, který ujel zlínské obraně a přesnou ranou pod tyč otevřel skóre zápasu.

Dorostenci ubránili i zbytek oslabení a vrhli se do útočení. Dvě střely Filipa ještě zlínský brankář Uherek chytil, na kombinaci ze začátku osmé minuty už ale nestačil. Artur Matějovský vybídl ke střele z levé strany útočného pásma Alexe Kubánka, jenž rychlým projektilem zvýšil vedení domácích na dva góly.

Diváci se nenudili ani ve zbytku úvodní části, v níž měli stále střelecky navrch spíše sešívaní. I domácí brankář Bašta ale musel ukázat svoje umění – nejvíc zřejmě v 19. minutě, kdy vyrazil puk nad branku poté, co se na něj sám řítil zlínský Kos.

Ve druhé třetině mu ovšem čisté konto dlouho nevydrželo. Po dvaceti vteřinách od buly totiž rozhodčí poslali na trestnou lavici Currana a půl minuty nato Zlínští snížili. Mikel nabil na pravý kruh Martinu Vaculíkovi, jehož tvrdá rána zaplula přesně k vzdálenější Baštově tyčce.

Početní výhodu měli krátce po první brance hostů i slávisté, Uherek si ale s Kubánkovou střelou od modré bez problému poradil. Podobně dlouho končily i další šance Pražanů, kteří v prostřední třetině hráli celkem čtyři přesilovky (na deset vteřin i 5 na 3). Hostující brankář dlouho vzdoroval a inkasoval až 48 vteřin před druhou sirénou, kdy vrátil Slavii dvoubrankový náskok Artur Matějovský.

V utkání začaly postupně vybublávat i emoce, které k vyřazovacím bojům přirozeně patří. Blízko emocí – těm ze vstřeleného gólu – byl po půl minutě třetí třetiny znovu Matějovský, Uherek ale souboj v úniku vyhrál. Podobně dopadli v dalších minutách střílející Kubánek a Curran.

Zlín musel ve 45. minutě nejspíše kvůli zranění vystřídat brankáře – a Samuel Kowalczyk byl o dvě minuty blízko prvního obdrženého gólu. Matějovský ale po výborném pasu Currana z bezprostřední blízkosti minul úplně prázdnou branku. Úřadovali tak hosté, kteří po deseti vteřinách proměnili přesilovku po faulu Hlavičky. Ranou od modré se trefil obránce Tomáš Mikel.

Berany kontaktní gól nabudil a v dalších minutách okupovali útočné pásmo. Zejména po šanci Heše museli domácí fanoušci dlouho oddychovat, Bašta ale nakonec ztracený puk vyhrabal a dostal ho pod svoji moc. Svěřenci trenéra Slížka zvládli rovněž následné oslabení a sami několikrát zahrozili. Filip a Curran dokonce ujeli do brejku, Kowalczyk ale předvedl důležité zákroky.

Slávističtí dorostenci udrželi náskok i v závěrečné hře Beranů bez brankáře a vyhráli první osmifinále 3:2. V sérii tak mají k dispozici mečbol.