pátek 20. ledna 2023 | Vojtěch Jurák

Dorost doma podlehl pražské Spartě, rozhodl jeden gól

Zlínští dorostenci načali druhou polovinu nadstavby zápasem proti pražské Spartě na Zimním stadionu Luďka Čajky. Hosté se v první třetině, ve které na ledě dominovali, dostali do jednobrankového vedení, což jim nakonec stačilo k zisku všech bodů. Mladí Berani se v dalším pokračování zápasů zvedli, vyrovnali hru a několikrát nebezpečně zahrozili, branku však vstřelit nedokázali. Program dorostenecké extraligy pokračuje hned v sobotu, kdy Zlínští změří síly se Slavií.

13. kolo / pátek 20. 1. 2023 / 17:00
Berani Zlín Zlín - HC Sparta Praha Sparta
0:1
(0:1, 0:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 15. Hrubý (Poláček). Rozhodčí: Čech – Blažek, Šobáň. Vyloučení: 2:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 76. Střely na branku: 28:46. Průběh utkání: 0:1.

Berani Zlín: Uherek (21. Kowalczyk) – Kotala, Mořkovský, Řezníček, Uřičář, Lukaštík – Paták, O. Vaculík, Nesrsta, Holba, Pečner, Valášek, Pešák, Dvořák, Plšek, J. Heš, Klimek.

HC Sparta Praha: Vedral – Malínek, Byakov, Cichoň, Hašek, Mack, Janský – Marek, Novotný, Žemlička, Netušil, Hlinka, Poláček, Trachta, Hrubý, Bolocan.

První třetina utkání patřila hostům. Pražané si sice nevytvořili mnoho vyložených gólových šancí, měli však výraznou územní převahu, po většinu času drželi zlínské dorostence ve vlastním pásmu a jednoznačně Berany přestříleli. Domácí se mohli opřít o spolehlivého brankáře Marka Uherka, který spoustu puků pochytal. Inkasoval pouze jednou, to když se v patnácté minutě prodral do šance aktivní David Hrubý. Útočník hostů před zlínským gólmanem zamíchal pukem a poslal jej rychle nad rameno do sítě.

Po přestávce se do branky mladých Beranů postavil Samuel Kowalczyk, důvodem byly zřejmě zdravotní potíže startujícího gólmana Zlína. V prvních minutách to byli sice ještě Pražané, kdo měl více ze hry, domácí hokejisté se však začali soupeři vyrovnávat a postupem času hrozili stále víc a víc. Jan Valášek v oslabení otřel puk o horní tyč, Luka Pečner v samostatném úniku zakončil do nataženého betonu Šimona Vedrala a chvíli před přestávkou Adam Klimek netrefil z dorážky odkrytou část branky.

Ve třetí části Zlínští pokračovali v urputné snaze o vyrovnání, nutno však podotknout, že hosté velmi pozorně bránili a často se jim dařilo odrážet výpady Beranů nebo dokonce držet puk dlouho v útočném pásmu. Tři a půl minuty před koncem pomohla domácímu Kowalczykovi tyčka. V závěru to dorostenci zkusili v šesti a vystupňovali svůj tlak, na kýženou vyrovnávací branku však nedosáhli.

Střídající brankář Kowalczyk sice zastavil všech čtyřiadvacet pokusů, které na něj Sparta za čtyřicet minut vyslala, jediná trefa hned z první třetiny však hostům nakonec stačila. Zlínští doma prohráli 0:1. Další šanci na body budou mít Berani hned v sobotu proti dalšímu pražskému týmu – Slavii.

Fotogalerie