sobota 07. ledna 2023 | Vojtěch Jurák

První body v nadstavbě! Dorost proti Boleslavi rázně utnul sérii porážek

Zlínští dorostenci zastavili nelichotivou šnůru proher a slaví první úspěch v nadstavbové skupině. V zápase na ledě Mladé Boleslavi Berani dali zapomenout na předchozí nezdary i slabou produktivitu a hned v první třetině soupeři nasázeli čtyři branky. Domácí v dalším pokračování nedokázali najít na zlínské vedení odpověď, prosadili se až sedm minut před koncem, kdy korigovali na konečných 5:1 z pohledu Beranů. Gólem se na straně Zlína blýskl útočník deváťáků Adam Matula, pro kterého to byl první bod v extralize dorostu.

10. kolo / sobota 7. 1. 2023 / 12:45
BK Mladá Boleslav Ml.Boleslav - Berani Zlín Zlín
1:5
(0:4, 0:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 53. Šindelář – 6. Matula (Klimek, J. Heš), 16. Pešák (Kotala, Uřičář), 17. Klimek (Mikel, J. Heš), 19. Pečner (Lukaštík), 39. Klimek (J. Heš, Kowalczyk). Rozhodčí: Raška – Obr, Landsmann. Vyloučení: 4:6. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 80. Střely na branku: 49:23. Průběh utkání: 0:5, 1:5.

BK Mladá Boleslav: Císař (17. Vystrčil) – Fišer, Šilhavý, Křivánek, Hlinský, Průšek, Macháček – Steklý, Beran, Kurka, Vojáček, Lev, Hurt, Hájek, Trefil, Kristek, Šindelář.

Berani Zlín: Kowalczyk – Mikel, Mořkovský, Lukaštík, Římák, Uřičář, Schmied, Kotala – Dvořák, J. Heš, Matula, Valášek, Pečner, Pešák, Nesrsta, Plšek, Holba, Klimek.

Bruslaři nezačali špatně, hned ve druhé minutě pálil Křivánek a kotouč se od mantinelu odrazil k pravé tyči, kam najížděl Hurt. Zlínský brankář ale tuto šanci dokázal zastavit, čímž předznamenal, jaký výkon v dnešním utkání předvede.

Do vedení odskočili hosté, když v šesté minutě skóroval Adam Matula, po jehož střele se puk otřel o obránce a vysokým oblouček zapadl za Císaře. Domácí hráči po inkasované brance přidali na důrazu a zatlačili Berany před jejich klecí, vyrovnání se však nedočkali.

V 16. minutě zničehonic přidal druhou branku Zlína Václav Pešák, jemuž byla první rána zablokována, ale opakovanou střelou už uspěl. Uběhla minuta a už to bylo o tři góly. Krátkou přesilovku Zlína Adam Klimek a Boleslavští sáhli k výměně gólmanů. Vystrčil se v brance pořádně neohřál a už lovil puk ze sítě. Do úniku se dostal Luca Pečner, jenž z pravé strany procedil puk skrz brankářovy betony.

Ve 34. minutě propadl puk za zlínské obránce a Vojáček se díky dobrému bruslení dostal do samostatného úniku, ale na Kowalczyka si nepřišel. Za pár minut na to Berani přidali pátou trefu. Před odchodem do kabin ujeli do přečíslení Heš a Adam Klimek, který akci zakončil pěknou střelou do levého vinglu.

Bruslaři nebyli horším týmem, přesto však dlouho nedokázali přidat kýžený gól. Ve 46. minutě pálil po ledě Kurka a Kowalczykovi puk vypadl na brankovou čáru, v rozhodující chvíli však nebyl na dosah nikdo z domácích. Kowalczyk nakonec čisté konto neudržel, o to se v 53. minutě postaral David Šindelář. Domácí kapitán nabral puk ve středním pásmu, přebruslil bránící hráče a Kowalczyka vykoupal bekhendovou kličkou - 1:5.

Ohlasy trenérů

David Vrbata (BK Mladá Boleslav): Bohužel nám tam v první třetině napadaly góly, které bychom asi dostávat neměli. Zápas jsme odehráli dobře, vytvořili jsme si velké množství šancí, které jsme ale nevyužili. Soupeři také velmi dobře zachytal gólman. Gratulujeme Zlínu ke třem bodům a soustředíme se na další zápas.

Lubomír Vosátko (PSG Berani Zlín): Z naší strany odbojovaný zápas, ve kterém kluci do puntíku plnili to, co jsme si před utkáním řekli. Povedlo se nám hrát ze zabezpečené obrany, dali jsme góly z brejků. Domácí byli dobří na puku, bruslivější i hokejovější, ale my jsme ten zápas ubojovali. Chtěli jsme vidět tlak do branky, protože jsme poslední zápasy neskórovali, to se nám také povedlo. Jsme rádi za tři body.