sobota 28. ledna 2023 | Adam Čuba

Junioři proti Liberci mohutně dotahovali, nakonec ale na body nedosáhli

Divoký zápas za sebou mají zlínští junioři. V zápase s Libercem ševci hned dvakrát ztráceli dvě branky, vždy se ale dokázali do utkání vrátit a ještě jej zdramatizovat. Na body to každopádně dnes stačit nebude, Bílí Tygři definitivně utnuli žlutomodré naděje gólem do prázdné brány minutu před koncem. Za Zlín se prosadili čtyři různí střelci, včetně dvou premiérových střelců Michala Tomka a obránce Tomáše Mikela!

44. kolo / sobota 28. 1. 2023 / 13:30
Berani Zlín Zlín - Bílí Tygři Liberec Liberec
4:6
(1:2, 1:1, 2:3)
Branky a nahrávky: 20. Chludil (Šišák), 36. Sadovikov (Pilát, Frömel), 50. Mikel (Sadovikov, Zavřel), 53. Tomek (Čechmánek, Šišák) – 3. Lisa (Fiala), 12. Průšek, 39. Lisa (Fiala, Špilka), 46. Kříž (Lisa, Ehrenberger), 49. Kříž (Ehrenberger, Špilka), 59. Jenčovský (Hambálek). Rozhodčí: Kubičík, Kapitanov – Bartek, Smetková. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 76. Střely na branku: 34:27.

Berani Zlín: Málek – Šišák, Burian, Nábělek (C), Hamrla, Špaňhel, Zavřel, Mikel – Kaláč, Tomek, Babulík, Pilát, Frömel, Marek, Matúšů, Chludil, Laciga, Sadovikov, Čechmánek, Vaculík

Bílí Tygři Liberec: Hambálek – Ehrenberger, Hladík, Průšek, Macháček, Culek, Koštoval, Král – Špilka, Jansa, Fiala, Hois, Peréz Lisa, Vološín, Kříž, Kofroň, Janata, Plos, Jenčovský, Gajda

Berani utkání sice začali aktivně, už v prvním střídání třeba hrozil aktivní Lukáš Chludil, nicméně skóre nakonec otevřeli hosté z Liberce a to zásluhou dnes výborného Jaromíra Peréze Lisy - 0:1. Hra se přelévala ze strany na stranu a oba celky si v úvodních minutách ještě vytvořily slušnou šanci, za Zlín hrozil třeba obránce Nábělek, jenž si sjel až téměř k bráně, za hosty zase po pěkné kombinaci na pravém mantinelu pálil Vasyl Špilka. Pořádnou divočinu jsme mohli sledovat na pomezí deváté a desáté minuty, nejprve totiž Jaromír Peréz Lisa drze zkusil slavný Michigan, tedy trik, kdy hráč za bránou nabalí kotouč na hůl a pokusí se jej brankáři hodit za záda aby následně do samostatného úniku prchal Jakub Čechmánek. Domácímu forwardovi se bohužel pro žlutomodré puk na holi zavrtěl a v rozhodujícím okamžiku mu odskočil. Berani následně dostali možnost zahrát si přesilovou hru, nicméně nepodařilo se jim pořádně usadit v pásmu. Snad jen v závěru početní převahy a to už bylo pozdě. A tak přišel trest. Pavel Průšek se rovnou z trestné lavice zapojil do hry, v úniku zamířil mezi Málkovy betony a zvýšil na 0:2. O několik minut později se parádní stahovačkou prezentoval Adam Laciga, jenž si dokonce vykoledoval trestné střílení, kterého se sám ujal. Laciga se pokusil o krátkou kličku do forhendu, nicméně gólman Hambálek jej dobře vybruslil a zasáhl lapačkou. V samotném závěru se ševci přeci jen dočkali snížení. Lukáš Chludil využil zmatku v brankovišti a z prostoru u pravého kruhu zametl kotouč do poloodkryté sítě.

Až do poloviny základní hrací doby se neudálo nic důležitého, zmínil bych snad jen přečíslení 2 na 1 v podání Bílých Tygrů, které ale skvěle vyřešil Tomáš Málek. V čase 35:16 bylo vyrovnáno! Šimon Frömel měl trošku štěstí, že jej trefil kotouč, který se hostující bek snažil vyhodit, domácí lídr ale okamžitě využil situace, nahrál Pilátovi a ten našel v mezikruží úplně volného Stanislava Sadovikova, jenž se z jasné pozice nemohl zmýlit. Bohužel pro domácí si Liberec připravil rychlou odpověď, z přečíslení 2 na 1 a milimetrovém Špilkově pasu se opět trefil Jaromír Peréz Lisa. Do kabin se tak opět šlo s jednobrankovým mankem Zlína, tentokrát 2:3.

V úvodu třetí části dostali hosté výtečnou příležitost rozhodnout zápas, jelikož Adam Laciga po krosčeku vyfasoval ještě dvě minuty navíc za nesportovní chování. Největší šanci první poloviny přesilovky měl Petr Gajda z levého kruhu, Málek se ale výtečně přesunul a situaci zachránil. Dlouho to z libereckého pohledu nebylo úplně ono, nicméně Bílí Tygři neměli kam spěchat a trpělivost se jim nakonec přeci jen vyplatila. Filip Kříž po třech minutách početní převahy dostal kotouč na pravou stranu, srovnal si jej a parádní ranou mezi ruku a tělo zvýšil na 2:4. Netrvalo dlouho a bylo ještě hůře... Při hře čtyři na čtyři výtečně zapracoval obránce Ehrengerger, když udržel poskakující puk a předložil jej úplně volnému Filipu Křížovi, jenž z první trefil odkrytou branku. Tomáš Málek ještě situaci hasil tygřím skokem, nicméně neměl šanci. S Berany to vypadalo zle. Jiskřičku naděje nakonec ševci vykřesali v přesilovce, na dělovky Matěje Zavřela ještě gólman Hambálek dokázal reagovat, nicméně pak se puku na modré ujal mladičký Tomáš Mikel a precizní ranou přesně pod horní tyč dokázal snížit. Pro Mikela zároveň šlo o premiérový gól mezi juniory! Berani byli na koni a za chvíli už to bylo jenom o gól! Jakub Čechmánek chvíli suploval na modré čáře, našel Šišáka, ten crossem našel dalšího svátečního střelce Michala Tomka a ten už jen zametal do sítě. I pro Tomka šlo o první branku v sezoně! Bílí Tygři byli rozhození a reagovali oddechovým časem, po kterém se ale dali znovu dohromady a už Zlín k ničemu moc nepouštěli. V závěru sice ještě přišel mohutný tlak v brankovišti, kus černé gumy už se ale do sítě nepodařilo dostat a Mikuláš Jenčovský navíc po spolupráci s brankářem Vojtěchem Hambálkem jistil výhru Liberce trefou do odkryté brány - 4:6.

Zlínským juniorům se tak v novém roce skutečně nedaří a zapisují šestou prohru ze sedmi utkání. Šanci na reparát Berani dostanou příští pátek, kdy zajíždějí do Litvínova. Start zápasu je naplánován na 17:30.