čtvrtek 17. listopadu 2022 | Lukáš Mihal

Vítězná série juniorů končí, Berani prohráli na ledě pražské Sparty

Junioři šestou výhru za sebou nepřidali, i když o ní bojovali až do posledních minut. Sparta si rychle vypracovala vedení, na které sice zlínští mladíci odpovídali pravidelným snižováním, ale na kýžené vyrovnání nedosáhli. Domácí nakonec potvrdili svůj triumf gólem do prázdné brány. Svou formu si drží Adam Laciga, který si i proti Pražanům připsal dva přesné zásahy.

22. kolo / čtvrtek 17. 11. 2022 / 18:00
HC Sparta Praha Sparta - Berani Zlín Zlín
5:3
(1:0, 1:1, 3:2)
Branky a nahrávky: 4. M. Vitouch (Šindelek, Hauser), 24. O. Hrabík (TS), 47. Senčák (Fábry, O. Hrabík), 52. Fábry (Senčák, O. Hrabík), 59. Tůma (Hauser) – 39. L. Heš (Chludil, Sadovikov), 51. Laciga (Burian, Hamrla), 55. Laciga (Zavřel, Nábělek). Rozhodčí: Micka, Kosnar – Hradil, Štěpánek. Vyloučení: 7:5. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 87. Střely na branku: 32:30. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2, 4:2, 4:3, 5:3.

HC Sparta Praha: Volevecký – Tůma, Böhm, Šindelek, Červenka, Bartoň, Pavlák – M. Vitouch, Senčák, Václavík, O. Hrabík, Stepanchuk, Fábry, Vašíček, Theimer, Mácha, Žmola, Hauser, Hamršmíd.

Berani Zlín: Synek – Nábělek, Špaňhel, Burian, Hamrla, Zavřel, Šišák – Marek, Chludil, Frömel, Sadovikov, L. Heš, Kaláč, Matúšů, Babulík, Laciga, Babenko, Ramert, Pilát, Čechmánek.

Úvod utkání rozhodně nebyl ani z jedné strany nikterak opatrný, jelikož hráči dávali do hry opravdu vše. Diváci v mrazivé holešovické aréně byli svědky rovnovážné hry čtyři na čtyři, když po necelých dvou minutách šli pykat na trestnou lavici za zdržování hry domácí Stepanchuk a hostující Pilát. Při tomto počtu hráčů na ledové ploše se více dařilo sparťanům, kteří šli ve čtvrté minutě do vedení. Útočník Michal Vitouch proměnil svůj samostatný únik povedenou střelou k tyčce a poslal Spartu do vedení.

Sparťané byli i nadále v utkání velmi aktivní a soupeř z Moravy se k vážnějším akcím v útočném pásmu příliš nedostával. Brankář Synek musel být neustále v pohotovosti kvůli nebezpečným střelám ze sparťanské strany. V průběhu dvanácté minuty Tůma přenechal kotouč před brankou Hrabíkovi, který se ke střele ovšem nedostal. Zlínští hokejisté se dostali do tempa ve čtrnácté minutě hry, kdy se provinil hákováním útočník Vitouch. Volevecký musel ve svém pracovišti zasahovat pro ráně z kruhu, ale domácí brankář vše zvládl na výbornou, stejně jako po skončení Vitouchova trestu gólman Synek proti Theimerovi.

Na začátku druhé třetiny diváci v hale viděli hned dvě vyloučení, konkrétně jedno na každé straně. V průběhu dvacáté čtvrté minuty při rovnovážné hře Heš nedovoleně zastavil unikajícího hráče a rozhodčí bez váhání nařídili trestné střílení. K nájezdu se rozjel zkušený Ondřej Hrabík, jenž si najel po straně a svou přesnou střelou mezi betony Synka obstaral pro Spartu dvoubrankové vedení. A pro náš tým bylo být ještě lépe. V polovině utkání sparťané nastřelili tyčku a Synek měl tentokrát štěstí. Ve 32. minutě to navíc vypadalo, že se domácí prosadili potřetí, ale jeden ze sparťanů úmyslně kopl do puku a branka nemohla být uznána.

Když domácí hokejisté nevyužili následný nedovolený prohřešek útočníka Frömela, zaúřadovali pro změnu Berani. Ti dostali příležitost zahrát si klasickou početní výhodu po faulu Stepanchuka, kterému sudí napařili rovnou čtyřminutový trest za nebezpečnou hru vysokou holí. Zlínští hráči svou převahu o jednoho hráče navrch využili, když se dostal k odraženému puku Lukáš Heš, jenž poté dopravil kotouč do branky. Do konce druhé třetiny se ještě dostal do dobré střelecké pozice útočník Chludil, ten však nepřesně hledal své spoluhráče na kruhu. Sparťané drželi po dvou třetinách vedení 2:1.

Třetí třetina začala z obou stran trochu opatrně a nikdo z hráčů nechtěl udělat zbytečnou chybu. A domácí hokejisté mohli jít po necelých pěti odehraných minutách ze třetího dějství znovu do vedení o dvě branky. Hauser obdržel přesnou přihrávku do jízdy na pravou stranu, odkud vyslal jedovatou ránu, kterou však nasměroval pouze mimo tři tyče. Sparťany to však nemuselo mrzet, když o pár okamžiků později putoval na trestnou lavici zlínský Babenko a jeho prohřešek potrestal David Senčák.

Když už to vypadalo, že sparťané pohodlně kráčí za tříbodovou výhrou, zlínští hokejisté se rozhodně nevzdali a skóre dvakrát zdramatizovali. Adam Laciga využil zmatků v obranném pásmu a poté dopravil kotouč do sparťanské branky. Za Spartu sice kontroval úspěšnou gólovou akcí z přečíslení dvou proti jednomu Andrej Fábry, ale pouze o pár minut později znovu zadělal na drama Adam Laciga. Zkušený zlínský forvard tentokrát zřejmě tečoval kotouč do naší branky. V závěrečných minutách řádné hrací doby zlínští trenéři odvolali Synka z jeho pracoviště, ale soupeřovu hru bez gólmana rychle přerušil obránce Jakub Tůma, jenž střelou přes celé kluziště trefil odkrytou zlínskou síť.

Ohlasy trenérů

Tobiáš Slavíček (HC Sparta Praha): Utkání jsme měli rozhodnout už ve druhé třetině, kdy jsme nad svým soupeřem jasně dominovali a měli několik vyložených šancí, zejména poté v přesilových hrách. Neproměnili jsme je, naproti tomu soupeř ano a našimi zbytečnými fauly se dostal zpátky do hry. Ve třetí třetině měl Zlín herní převahu, ale na obdržené branky jsme naštěstí pokaždé dokázali zareagovat a nakonec získali důležité tři body do tabulky.