pátek 09. září 2022 | Adam Čuba

Junioři domácí premiéru výhrou neozdobili, zápas s Litvínovem rozhodla třetí třetina

Mladí Berani první zápas před vlastním publikem nevyhráli, s Litvínovem na PSG aréně padli 2:5. Vyrovnaný duel zlomil na začátku třetí periody na stranu Vervy Marek Slavík, na tuto branku žlutomodří nedokázali odpovědět, naopak hosté svůj triumf pojistili ještě dvěma góly. První brankou v juniorské kariéře se blýskl mladý zlínský útočník Václav Matúšů.

3. kolo / pátek 9. 9. 2022 / 17:00
Berani Zlín Zlín - HC VERVA Litvínov Litvínov
2:5
(1:2, 1:0, 0:3)
Branky a nahrávky: 11. Matúšů, 27. Heš (Dědek, Burian) – 8. Svoboda (Bednařík, Vopat), 14. Svoboda (Vopat, Hocelík), 41. Slavík (Danielčák, Bystřický), 55. Danielčak (Postl), 59. Vopat (Svoboda). Rozhodčí: Obadal, Vrba – Komínek, Blažek. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 57. Střely na branku: 41:36. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:5.

Berani Zlín: Žurek – Šišák, Burian, Nábělek, Hamrla, Zavřel, Velikovský, Kráčalík – Kaláč, Babulík, Holba, Dědek, Pilát, L. Heš, Frömel, Marek, Matúšů, Chludil, Laciga, Ramert.

HC VERVA Litvínov: Čermák – Hora, Vyhlídal, Werner, Hocelík, Janda, Dudáček, Bystřický – Postl, Danielčák, Ekrt, Beran, Slavík, Vopat, Čech, Dej, Bednařík, Ščislák, Špaček, Svoboda.

Úvod zápasu patřil hostům. Verva byla o kus aktivnější a v útočném pásmu trávila více času, což také vyústilo v první branku zápasu. Tadeáš Svoboda ve spolupráci se svým kapitánem a útočným parťákem Janem Vopatem zavezl kotouč do pásma a přesně zakončil. Petr Žurek ve zlínské svatyni byl bez šance.

Domácí se vrátili do hry díky přesilové hře. Krátce po jejím skončení dojel situaci v útočném pásmu Václav Matúšů, který svou dorážkou ze střední vzdálenosti nejen vyrovnal stav utkání, ale také vsítil svou vůbec první branku v juniorské kategorii!

Jenže o chvíli později se zbytečným faulem vysokou holí provinil Jan Ramert, Berani šli do oslabení a Tadeáš Svoboda se v typické přesilovkové akci prosadil střelou z levého kruhu, čímž se vyhoupl na vrchol tabulky střelců ve svém týmu. V posledních chvílích prvního dějství mohl ještě vyrovnat Jan Ramert, jenomže před poloprázdnou klecí promáchl, a do kabin se tak šlo za stavu 2:1 pro Severočechy.

Druhá perioda patřila jednoznačně domácím! V první tutovce se objevil po pěti minutách Matyáš Dědek, který se do výborné pozice dostal hned dvakrát během jednoho střídání, avšak ani jednu příležitost nevyužil. Vzápětí byl ale úspěšný Lukáš Heš, který se v přesilovce vrhl sám proti třem soupeřům, kotouč se mu odrazil zpět na hůl a zlínský lídr zakončil za bezmocného brankáře. Ševci byli i nadále aktivní, další gól však z převahy nevytěžili.

Do závěrečné pasáže však už měli lepší nástup hosté. Litvínovu vlila krev do žil rychlá branka, kdy se po odrazu dostal k puku Marek Slavík a strhl vedení na stranu svého týmu. O chvíli později se individuální akcí připomněl Bednařík, ten však proti Žurkovi neuspěl. I Berani byli blízko gólu. Po skrumáži v brankovišti už se žlutomodrá střídačka radovala, rozhodčí však rozpažil a gól neuznal. Další slušnou šanci měl z dorážky Adam Burian.

Naděje Zlínu svitla při vyloučení Danielčáka, ševci se však neprosadili a naopak Tim Danielčák jim zasadil tvrdý úder ihned po návratu z trestné lavice! Právě Danielčák byl v závěrečné pětiminutovce nejvíce vidět, když si svým pohybem a hrou tělem vypracoval ještě jednu tutovku. Výhru Severočechů pojistil minutu a dvacet vteřin před koncem kapitán Jan Vopat. Zlínští junioři tak prohráli podruhé v řadě a zůstávají na dvou bodech, naopak Litvínov je v novém ročníku stoprocentní!