sobota 19. listopadu 2022 | Adam Čuba

Na závěr základní části dominance! Dorost si proti Přerovu zastřílel a naladil se na start nadstavby

Dorostenci se s základní částí rozloučili jasným vítězstvím. Berani šli do zápasu s Přerovem s obměněnou sestavou, první zápasy v extralize dorostu zapsala dvojice Martin Římák a Ondřej Vaculík. Výhru dirigoval hattrickem Martin Vaculík, premiérového gólu v sezoně se dočkal výborně hrající Václav Pešák. Žlutomodrý dorost, který už měl jistotu postupu, si ještě vylepšil pozici v tabulce a ve skupině C obsadil konečnou třetí pozici – první místo přitom Zlínu uniklo o jediný bodík.

14. kolo / sobota 19. 11. 2022 / 16:00
Berani Zlín Zlín - HC ZUBR Přerov Přerov
6:1
(3:0, 2:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 8. M. Vaculík (Holba), 11. M. Vaculík (J. Heš), 20. J. Heš, 29. Klimek (Pešák, Frolo), 37. M. Vaculík (Heš), 55. Pešák (Klimek, Mořkovský) – 26. Netopil (Šindler). Rozhodčí: Vaněk – Maloušek, Mikšík. Vyloučení: 9:10. Využití: 0:0. V oslabení: 2:0. Diváci: 45. Střely na banku: 44:25. Vývoj zápasu: 3:0, 3:1, 6:1.

Berani Zlín: Kowlaczyk – Kotala, Mořkovský, Řezníček, Uřičář, Řimák, Ruml, Schmied – Paták, Vaculík, Kos, Nesrsta, Holba, Pešák, Frolo, Vaculík, J. Heš, Klimek.

HC ZUBR Přerov: Šejba (21. Ryšavý) – Wasserbauer, Ševčík, Janek, Udovenko, Polame, Pohanka – Lazhnevskyi, Martňák, Dobřecký, Mráček, Kurelovic, Kurial, Netopil, Šindler, Červenka, Macek.

Mladí Berani diktovali tempo hry od začátku zápasu. První minuty sice byly trochu opatrnější, na úvodní střelu se diváci v PSG Aréně docela načekali. I tak se více prosazovali domácí a v sedmé minutě tak přišel první úspěch! Matěj Holba vysunul Martina Vaculíka, jenž na branku soupeře pelášil úplně sám, zvolil prudkou střelu na bližší tyč a nemýlil se! Následně si Přerov vyzkoušel přesilovou hru, nicméně kromě jednoho závaru v brankovišti si nevytvořil nic. Jen krátce po konci úspěšně ubráněného oslabení se ševci prosadili podruhé! Jakub Heš ihned po buly přistrčil kotouč na Martina Vaculíka, jenž byl defenzivou soupeře zapomenut a zametl za bezmocného Šejbu. Ve 13. minutě si přesilovku vyzkoušely také domácí barvy, Zubři se však bránili slušně. V samém závěru úvodní třetiny usedl na lavici hanby ještě Alex Nesrsta, nicméně místo toho aby hosté zaveleli k obratu, přišla další krutá rána. Brankář Robin Šejba trestuhodně chyboval a namazal přímo na hůl Jakuba Heše, jenž už měl práci jednoduchou - 3:0.

Od startu druhé dvacetiminutovky vystřídal v přerovské kleci nepříliš jistého Šejbu Vojtěch Ryšavý. Ani on však na skvěle hrající dorostence ze Zlína nestačil. Nejprve tedy ve vlastním oslabení zahrozil Radek Martiňák, jehož kvalitně, ač s faulem ubránil vracející se Jakub Frolo. Po pěti minutách přišlo snížení! Vojtěch Netopil se vytočil v mezikruží, využil provozu v brankovišti a dopravil puk do sítě. Tříbrankové vedení Beranům relativně rychle vrátil z přesilovky Adam Klimek, jenž výborně zapracoval na brankovišti, tečoval Pešákovo nahození a bylo to 4:1. Ve 36. minutě přišel druhý žlutomodrý gól při vlastním oslabení! Jakub Heš otočil hru, přihrál na Martina Vaculíka a ten zkompletoval hattrick! Do konce prostřední dvacetiminutovky se Zubři ještě osmělili, Tomáš Macek nejprve odehrál skvělé aktivní střídání a následně se do samostatného úniku málem dostal z trestné lavice vyjíždějící Martin Červenky, čemuž zabránil až na poslední chvíli obránce Řezníček. Nic dalšího už se do sirény neudálo, ševci tak šli do kabin s pohodlným vedením 5:1.

Hned z kraje třetí třetiny se na pravém kruhu napřáhl Václav Pešák, jehož prudkou ránu zastavila až tyč. Přerovu se nedařilo prosadit se do zakončení, na špatné finální přihrávce ztroskotala třeba Martiňákova akce. V průběhu periody se hra začínala přiostřovat, první důraznější konflikt dokonce vyústil v přesilovku 5 na 3 pro Zubry, která trvala kompletní dvě minuty! Hosté však touto výtečnou příležitostí, naservírovanou na stříbrném podnose pohrdli a proti skvěle bránící zlínské formaci si nevytvořili vůbec nic. Deset minut před koncem se rozhodčím zápas trošku vymkl. Nejprve si Schmied něco ručně vysvětloval s Tomášem Mackem, netrvalo dlouho a Jakub Heš se s Matějem Kotalou dostal do konfliktu s dalšími hostujícími hráči. O nic vážného se však nejednalo, rozdaly se tresty a mohlo se pokračovat. Přerovská lavička ještě reagovala timeoutem, nicméně Zubři už se nezmátořili a ševci navíc soupeři zasadili definitivní úder. Po Mořkovského střele z pravého kruhu se do brankoviště tlačila dvojice Adam Klimek - Václav Pešák, druhý jmenovaný dorazil puk za ležícího Ryšavého a zapsal tak první branku v ročníku! V závěrečných minutách ještě zaujala kombinace dvou jmenovců Vaculíků, střela méně zkušeného Ondřeje však letěla jen do výstroje soupeřova brankáře. Minutu před koncem to Ondřej Vaculík zkoušel ještě jednou, tentokrát důrazem, nicméně ani tentokrát neuspěl. Nemuselo jej to ale mrzet, Zlín pohodlně vyhrál a základní část završil na velmi slušné třetí pozici skupiny C. Za prvním místem přitom Zlínští zaostali o jediný bod.

Ohlasy trenérů

Petr Leška (PSG Berani Zlín): Dnes jsme sehráli povedené utkání. Byl to poslední zápas základní části, jsme rádi, že jsme vyhráli. Ke konci už to bylo zbytečně vyhrocené, ale naštěstí jsme to všichni přežili v pořádku. A teď už se těšíme na nadstavbovou část.

David Kudělka (HC Zubr Přerov): Tady není co hodnotit. Soupeř byl ve všech činnostech lepší, a proto je zaslouženě nahoře. Naopak my budeme hrát o sestup.