Včera | Michal Kobylík

Předává nám rady, které fungují, chválí nového kouče Michal Gago

Hrdý šestadvacetiletý zlínský odchovanec, který letos obléká žlutomodrý dres třetí sezónu v řadě. Předtím brázdil ledy Znojma, Přerova, Prostějova nebo také Lapače. Letošní sezónu otevírá se solidním bodovým ziskem. Jak se mu hraje pod novým vedením kabiny a jak dlouho ještě půjde napínat vítěznou šňůru?

Do středečního zápasu proti přerovským Zubrům zasáhl Michal Gago nejviditelněji v sedmadvacáté minutě. V doprovodu Pavla Sedláčka přebruslil zubří defenzívu a překvapil zleva gólmana Vojtěcha Mokryho, čímž vrátil Beranům ztracené vedení. Přerovský pokus o zvrat skončil nezdarem, snížení na 3:2 v předposlední minutě však přineslo hektický souboj, kterého se osobně účastnil i Gago. „Nebylo to jen o té poslední minutě. Soupeř byl velmi kvalitně připravený, celé utkání jeli Zubři naplno. Po tom druhém gólu věděli, že mají blízko vyrovnání a zesílili. Museli jsme zabrat a štěstí nakonec stálo na naší straně,“ řekl ke středečnímu dramatu zpovídaný zlínský útočník.

V těchto dnech je těžké nevracet se neustále k vítězné sérii, kterou Zlínští zahájili na konci září. Včerejší utkání bylo osmým bodovým ziskem v řadě. Bylo však také čtvrté, které Berani vybojovali s křehkým náskokem jediného gólu. „Když to porovnáme s loňskými výkony, jsme teď za takové skóre upřímně rádi. Tehdy bychom takový závěr asi neubránili, letos jsme ale v lepší kondici. Taky jsme zapracovali na jakési krizové strategii, každý ví, co má v takovém závěru utkání dělat,“ uznal ve zpětném hodnocení Gago.

Ve spojitosti s beraním náběhem na hvězdnou sezónu nelze opomenout jméno nového zlínského trenéra, bývalého kouče trenčínské Dukly, Slovanu Bratislava i slovenského národního týmu Jána Pardavého. „Nezpochybnitelný podíl na tom všem má náš nový trenér. Je stoprocentně profesionální ve všech směrech. Přišel s úplně novou filozofií a má nesmírně bohaté zkušenosti, které nám předává. A jak to vypadá, předává nám rady, které fungují,“ chválil se úsměvem ale i pokorou centr Beranů.

Po krátkých štacích na jednu sezónu, kdy Michal Gago okusil prvoligovou hru ve více klubech, zakotvil nakonec ve Zlíně, jehož barvy hájí třetím rokem. „Pro hráče je vždycky lepší, když je delší čas na jednom místě a naučí se tam fungovat. Tady jsem doma, absolutně spokojený a snad i do budoucna spolu s ostatními úspěšný,“ odkryl své sympatie ke zlínskému hokeji.

Navzdory tomu, že sezóna je ve svém začátku, Gago se již rozstřílel natolik, že jeho osobní skóre ukazuje čtyři góly a tři asistence. Uznává, že za to může i trocha hokejového štěstí. „Mám dojem, že občas se ten puk ke mně odrazí a já dám gól, ani nevím jak. Ale snažím se tomu jít naproti, dělám na sobě, chci být co nejužitečnější samozřejmě,“ hodnotí skromně svůj letošní začátek.

Ze současného vývoje je třetí nejlepší střelec Beranů pochopitelně nadšený, nezapomíná však na to, že je třeba zůstat nohama na zemi, protože sezóna se teprve rozjíždí. „Taková série, to je fantastické. Všímám si, jak jsou spoluhráči díky tomu lépe naladění, víc si věří. Možná i to stojí za těmi gólovými úspěchy. Věřím, že to ještě vydrží, ale buďme realističtí, celou sezónu to trvat nebude,“ přiznává se smíchem Gago.

V následujícím těžkém víkendu ale onen bolestný zlom ještě neočekává. Berani budou poměřovat síly v sobotu s béčkem pardubického Dynama a v neděli je přivítá pražská Slavia. „Klidně se nám může podařit vyhrát oba dny, i když to bude nesmírně těžké. Myslím, že na to máme, navíc ve sportu je možné všechno. Důležité je nepřestat makat a zůstat pokorný,“ dodal na závěr Michal Gago.

Fotogalerie