Včera | Redakce

Zlínští fanoušci jsou nejlepší v lize, říká po výhře nad Přerovem Aleksi Salonen

Už na osm zápasů protáhli ve středu zlínští Berani svou vítěznou sérii, když před domácím publikem v těsném utkání porazili Přerov 3:2. Jedním z hrdinů utkání byl obránce Aleksi Salonen, který v přesilovce ve 32. minutě přesnou ranou od modré čáry vstřelil vítěznou branku. Po utkání se pak před naší kamerou rozpovídal mimo jiné i o dobré náladě a atmosféře, která na tribunách i v kabině aktuálně panuje.

Berani do utkání vstupovali v pozici lídra tabulky, byli si však vědomi toho, že Zubři jim rozhodně nedají nic zadarmo. „Nebyl to nejjednodušší zápas, ale myslím, že byl podobný, jako ty předchozí. Bylo to těsné, ale momentálně se nám daří a je tu dobrá atmosféra, takže je jednodušší takové zápasy vyhrávat než v minulé sezóně,“ říká Salonen.

V předchozích třech případech Beranům k výhře stačily pouhé dvě branky, ve středu se do sítě Přerova trefili třikrát. „Pořád máme trochu problém se střílením gólů. Dnes možná ne, ale v minulých zápasech jsme měli spoustu šancí, které jsme neproměnili, takže proto byly výsledky tak těsné. Dobře ale bráníme, inkasujeme jen jeden nebo dnes dva góly, což je dobré. Myslím, že je to tedy hlavně o skórování a taky o přesilovkách. V těch se nám moc nedařilo, což bylo občas trochu frustrující, ale dnes jsme dali v přesilovce důležitý gól, což byla velká úleva,“ přiznává finský obránce.

Zmíněná situace se odehrála krátce po polovině utkání, kdy Zubři pykali za vyloučení kapitána Jiřího Krisla. „Hráli jsme přesilovku v trochu jiné formaci a říkali jsme si, že to sehrajeme jednodušeji. Chtěli jsme hodně střílet a clonit před brankou. Právě díky dobré cloně se brankář díval na druhou stranu a měl velký prostor na straně vyrážečky,“ popisuje Salonen celou situaci, která se nakonec ukázala být v celém utkání klíčovou.

V samotném závěru totiž hosté zaveleli k mohutnému tlaku a v předposlední minutě dokonce dotáhl skóre na rozdíl jediné branky. „Myslím, že jsme na to zvyklí. Už jsme těch těsných zápasů odehráli spoustu, ale i tak je to pořád náročné. Soupeř totiž nemá co ztratit, ale my si musíme věřit, že to zvládneme. I v těchto chvílích se ale můžeme zlepšovat, hlavně dnes tam měl Přerov spoustu šancí. Jednou dokonce trefili tyčku, takže byli opravdu blízko vyrovnání,“ přiznává jednatřicetiletý lídr zlínské obrany.

Osmá výhra v řadě tak ještě umocnila dobrou náladu, která ve zlínské kabině v posledních týdnech panuje. „Nemůžu si stěžovat ani na minulý rok, i tehdy jsme měli dobrou atmosféru. Ale samozřejmě je jednodušší se každý den usmívat, když vyhráváme a jsme první v tabulce. Nemáte pak na svých bedrech takový tlak. Možná i v kabině uslyšíte víc vtípků, než minulý rok,“ usmívá se Salonen, který ve Zlíně působí od září loňského roku.

Společně s hráči si pravidelný příděl vítězné radosti užívají také fanoušci, kteří kromě domácích zápasů jezdí svůj tým podporovat také na stadiony soupeřů. „Už loni jsem říkal, že máme nejlepší fanoušky. I na venkovní zápasy jich s námi jezdí velká spousta, za což jim patří obrovská poklona. Doufám, že si jich získáme ještě víc, třeba i lidi, kteří hokej dřív nesledovali. Můžeme si získat nové fanoušky a mít tu ještě o trochu lepší atmosféru. I tak je ale naše fanouškovská základna s přehledem nejlepší v této lize,“ říká usměvavý Fin.

Právě na cestách stráví Berani také nadcházející víkend, během kterého ve dvou dnech nastoupí na ledě pardubické rezervy a pražské Slavie. „Bude to náročný víkend. Všichni hráči ale mají zdravé sebevědomí, takže věříme, že získáme šest bodů a pak nám snad trenéři dají pár dní volna,“ těší se Aleksi Salonen.

Fotogalerie