úterý 15. října 2024 | Redakce

Další domácí utkání, další příležitost k prodloužení vítězné série! Přetlačí Berani přerovské Zubry?

Žlutomodrá mašina jede stále kupředu a zítra mají Berani možnost natáhnout vítěznou šňůru o další bodový zisk. Naopak Zubři by se rádi dostali z těsného bodového sevření ve středu tabulky. „Malé derby“ s HC Zubr Přerov začíná v 17:30 v Trinity Bank Aréně Luďka Čajky.

Sobotní zápas s litoměřickými Kališníky byl vyrovnaným střetem, v kterém puk zahlédl záda gólmanů sice jen třikrát, ale k rozhodnutí to stačilo. Za přispění střelců Jiřího Suhrady a Petra Holíka Zlínští uhájili nadvládu na domácím ledě a vyhráli 2:1. Toto skóre potvrdilo první místo Beranů v tabulce s 23 body, které ovšem zatím není upevněno. Na zlínská záda dýchá sokolovský Baník držící o jediný bod méně a pod nimi se vzhůru dívají vsetínští Valaši. Těm se sice podařilo od začátku sezóny vstřelit o jednu branku více než žlutomodrým rivalům, za to jich ale o deset více inkasovali. Ještě o něco níže, na devátém místě, se momentálně pasou přerovští Zubři.

Zubři bez Postavy a s širokou marodkou

Současný výkon přerovských hokejistů je srovnatelný s tím před rokem, soupiska však prošla rozsáhlou obměnou. Tou možná nejviditelnější je nové obsazení zubří brány – nejlepší gólman loňské sezóny Michal Postava díky svému výkonu přebruslil do extraligové Komety Brno. Důstojnou náhradou za něj se stal třiadvacetiletý karvinský rodák Vojtěch Mokry, kterému sekunduje Josef Němeček. Obranné linie opustilo sedm hráčů a šest nových je posílilo. Výrazným jménem je zde Michal Hryciow, spolehlivý bek z Lapače, kterého Vsetínští půjčili na dlouhodobé hostování. Dobrý dojem zatím dělá taky přerovský junior Marek Šišák, který své konto od začátku sezóny vyšperkoval již šesti kanadskými body. Od loňské sezóny pak zůstali Zubrům věrní ověření obránci Ondřej Cubo či Robert Černý, který je momentálně nejproduktivnějším hráčem týmu. Podobné obrody se dostalo i útočným formacím, které opouští mimo jiné David Březina, jeden z výrazných přerovských střelců loňské sezóny. Hvězda Zubrů Daniel Indrák naopak zůstává. Z příchozích jistě zaujme Patriks Zabusovs, který byl součástí posledního extraligového ročníku ve Zlíně a minulou sezónu hájil barvy Vsetína. Další rok v řadě se pak mohou Zubři spoléhat na Daniela Ministra, který už letos stihl oslavit hattrick, anebo Antonína Pechance, který loni založil své osobní skóre na účinných asistencích.

Kromě dočasného uváznutí uprostřed tabulky trápí Zubry také těžká marodka. Do posledního zápasu s Litoměřicemi nemělo šanci zasáhnout osm hráčů. I proto namísto Přerovských slavili Kališníci. Podobně bolestná byla také předcházející porážka od Vsetína. Zubři už za sebou letos mají ale i zvučné výhry nad Slavií Praha anebo Porubou.

Zlín - skromný lídr tabulky

Pokud Berani zítra přemůžou Zubry, nejenže potvrdí místo v čele ligy, ale rovněž vytvoří jednu z nejdelších vítězných sérií v historii klubu. Zlínští se však navzdory nadějně rozjeté sezóně necítí přehnaně suverénně a jsou si vědomi, že play-off je ještě daleko. „Jsme za ty výhry samozřejmě neskutečně rádi, ale připravujeme se utkání od utkání a na nějakou vítěznou šňůru před zápasy nemyslíme. Připravujeme se postupně,“ konstatoval bez velkých emocí po zápase s Litoměřicemi žlutomodrý bek Jiří Suhrada. Při setkání s přerovskými Zubry je však třeba zpozornět – loni se Beranům ve čtyřech vzájemných utkáních podařilo uzmout body jen jednou! Svěřenci Jána Pardavého jsou sice úspěšnější v přesilových hrách i v defenzivní hře při oslabení, Zubři však můžou stavět na větší ukázněnosti hráčů a na kvalitním čtení zlínské strategie. Potvrdili to nejen v loňské sezóně, ale už i v srpnu v rámci turnaje Zubr Cup. Berany zde překonali v samostatných nájezdech. Zítřejší utkání může přinést mnohé, ale rozhodně ne snadné vítězství.

Fanzóna s bohatým programem

Fanzóna se otevírá v 16:00. Součástí bude unikátní výstava sbírky dresů hráčů, kteří historicky byli ve zlínských i přerovských soupiskách. Nejmenší fanoušci se mohou účastnit kreslení obrázků s hokejovou tématikou, které budou po zápase předány našim hráčům. A již tradičně společné odpoledne obohatí široká nabídka občerstvení. Samotný zápas pak začíná v tradičních 17:30 v Trinity Bank Aréně Luďka Čajky.


Slovo z kabiny

„Je třeba mentálně nastavit celý tým, aby zůstal na vítězné vlně. V této lize není žádný soupeř lehký. Přerov je na tom bruslařsky velmi dobře a umí si vytvářet šance. Věřím, že si vezmeme energii z tribun.“

Ján Pardavý, trenér RI OKNA Berani Zlín

Koho sledovat v dresu soupeře?


Roman Pšurný, útočník (38)

Útočník s bohatou zlínskou historií (dorost, juniorka i extraliga) a dvojče Michala Pšurného, současného trenéra zlínské mládeže. Roman Pšurný vystřídal za svou dlouhou kariéru již vícero prvoligových klubů, ale nejvěrnější je právě Zubrům. V přerovském dresu nahrál již 281 bodů!





Statistiky týmů v aktuální sezóně

RI OKNA Berani Zlín Maxa liga 2024/25 HC Zubr Přerov
1. místo Umístění v tabulce 9. místo
23 bodů Počet bodů 14 bodů
24.24% Úspěšnost přesilovek 19.35%
88.57% Úspěšnost oslabení 76.67%
96 Bloky 67
99 Trestné minuty 80
Lukáš Válek - 11 bodů (2+9) Nejproduktivnější hráč Robert Černý - 9 bodů (0+9)
Jiří Suhrada - 4 body (2+2)
Aleksi Salonen - 4 body (1+3)
Patrik Urbanec - 4 body (0+4)
Nejproduktivnější obránce Robert Černý - 9 bodů (0+9)
Jaromír Kverka - 5 branek
Jesse Paukku - 5 branek
Nejlepší střelec Daniel Ministr - 8 branek
Lukáš Válek - 9 asistencí Nejlepší nahrávač Robert Černý - 9 asistencí
Patrik Urbanec (+6) +/- Daniel Ministr (+4)
Antonín Pechanec (+4)
Patriks Zabusovs (+4)
Robert Černý (+4)
Pavel Sedláček (12) Bloky Joshua James Mácha (10)
Daniel Huf (92.89%)
Jaroslav Pavelka (92.16%)
Úspěšnost zákroků Vojtěch Mokry (92.50%)
Josef Němeček (90.48%)