pondělí 20. května 2024 | Redakce

Chci klubu pomoci vrátit se tam, kam patří, hlásí navrátivší odchovanec Patrik Urbanec

Ve Zlíně se stal šampionem v dorostenecké a následně i seniorské extralize, zahrál si na juniorském mistrovství světa. Málokdo se může pochlubit tak impozantním startem profesionální kariéry jako obránce Patrik Urbanec. Ten následně odešel na sever Moravy, nyní se však po osmi letech vrací zpátky do rodného města, aby se stal jedním z lídrů Beranů během jejich třetí prvoligové sezóny.

Motivaci pomoci mateřskému klubu měl aktuálně třicetiletý bek už delší dobu. "Chtěl jsem se vrátit už dva roky, od té doby co Zlín spadl jsem se každý rok snažil vrátit, protože mi to není jedno. Dvakrát to nevyšlo, napotřetí už to ale dopadlo," raduje se Urbanec.

Ten se vrací do známého prostředí, z řadou současných spoluhráčů se ve zlínské kabině již v minulosti potkával. "Když jsem tady byl tak jsme si napsali, známe se. Se Sedlem jsem chodil do třídy, vyrůstali jsme spolu. Znám i třeba Holase, Čapína, Šlahyho, prostě spoustu kluků. Nebylo to tak, že bychom si volali každý den, ale občas jsme si napsali," říká extraligový šampion z roku 2014.

Tehdy ale ještě znal úplně jiné zázemí zlínského stadionu. Po rozsáhlých rekonstrukcích nyní přichází do o poznání modernějšího prostředí. "No já jsem koukal! Jediné co zůstalo, je asi ta suchá šatna, kde se člověk převléká. Jinak je to všechno nové. Předtím byla kabina taková starší, ale tahle je fakt moc hezká," pochvaluje si.

Coby odchovanec s řadou zkušeností by v týmu měl patřit k jeho hlavním lídrům. "Proto jsem sem chtěl jít. Každý trénink, každý zápas tady chci nechat všechno, abych klubu pomohl se vrátit tam, kam podle mě patří," neskrývá Urbanec odhodlání.

Do Zlína se vrací po osmi letech, v roce 2016 totiž odešel do Vítkovic, následně si zahrál také první ligu za Porubu, Havířov a v uplynulé sezóně za Frýdek-Místek. Osudy mateřského klubu mu ale nikdy nebyly lhostejné. Sestup Beranů z extraligy jej tak přirozeně zasáhl. "Samozřejmě mě to mrzelo. Vyrůstal jsem tady, znám ten zimák, prostředí i ty lidi, takže mě to určitě mrzelo," přiznává někdejší kapitán Poruby.

O myšlenkách na postup zatím ale příliš mluvit nechce. "Upřímně, s tou baráží to bude určitě těžké. Ale myslím, že říkat první den v letní přípravě, že chceme postoupit, je blbost. Nejdřív musíme udělat spoustu dobré práce, tak abychom se dostali tam, kam asi všichni ve Zlíně chtějí, abychom se dostali," říká Urbanec.

Ten se stal jednou ze sedmi nových posil Beranů před nadcházející sezónou. "Jména ten výsledek neudělají. Tým ale vypadá super, teď bude jen záležet, abychom dobře potrénovali, udělali dobrou partu a pak to hlavně ukázali na ledě," přikyvuje.

Po dlouhých osmi letech si tak Urbanec opět zahraje před zlínskými fanoušky. "Opravdu se moc těším. Hrál jsem tu párkrát jako soupeř a hrálo se mi tu dobře. Fakt se těším, až tu bude plný stadion, doufám že se budou lidé chodit v hojném počtu na nás dívat a podporovat nás," vzkazuje.