pátek 15. března 2024 | Adam Čuba

Kluci se musí vybičovat na maximum, velí kouč dorostu Jáchym Janošek před bitvou v Hradci

Naše dorostence čeká už dnes jeden z klíčových zápasů sezony, v Hradci Králové budou odvracet osmifinálový mečbol. S čím na Východ Čech náš tým jede, jaký byl první domácí zápas s Mounfieldem a s čím na soupeře dorostenci vyrukují? Na to jsme se zeptali trenéra Jáchyma Janoška.

Pane trenére, začněme prvním zápasem s Hradcem, který jsme prohráli těsně 1:2 po prodloužení. Jak jej hodnotíte?

Byl to klasický play off zápas, oba týmy hrály z dobré defenzivy, nikdo nechtěl udělat chybu. Všichni víme, o co se hraje, chtěli jsme to doma urvat, abychom k nim jeli s tou pomyslnou výhodou. Bohužel jsme v prodloužení udělali menší chybu, která nás to vítězství stála. Byla to pro kluky těžká porážka, protože jsme cítili, že na ně máme. Z těch zápasů, co jsme s nimi letos hráli, to byl jasně nejtěsnější výsledek. Bylo těžké skousnout takovou prohru...

Jak se nyní připravit na zbylé dva zápasy, kdy už půjde o všechno?

Hned po zápase jsme si s klukama řekli, že jsme hráli dobře, byly tam věci, na kterých se dá stavět. Moc jsme si nepomohli přesilovkama, takže na tom jsme ještě zapracovali na včerejším tréninku. Věřím tomu, že to vyjde a že to urveme. Kluci se musí v hlavě nastavit tak, že ještě není konec. Naopak, musíme se vybičovat na 130 procent! My trenéři je k tomu samozřejmě poženeme, uděláme maximum pro to, abychom v Hradci zůstali i do druhého dne a dovezli čtvrtfinále do Zlína.

S Lubomírem Vosátkem jste k týmu nastoupili až v průběhu sezony. Kde vidíte zlomový okamžik, po kterém se vše začalo vyvíjet pozitivním směrem?

Když jsme s Vosou k týmu přicházeli, vypíchli jsme si, co bychom chtěli hrát. Věděli jsme, že musíme zlepšit obranu, s tím, že věříme, že ty góly pak vždycky nějak dáme. První měsíc jsme se s tím sžívali, bylo to takové těžší období. Každopádně kluci to postupně začínali chápat, hra se zlepšila. Po Novém roce se nám povedl začátek nadstavby, vyhráli jsme dva těžké zápasy se Spartou a Libercem, kluci tomu sami začali věřit. Najednou bylo vidět, že jsme to nastavili dobře, kluci si to sami hlídají, baví se o tom. Udělala se šňůra šesti výher, na tu jsme navázali dalšími šesti. Dostali jsme se až sem a nyní tou stejnou hrou musíme urvat i to předkolo.

Vy nadále trénujete i dorostenecký B tým. Jak se daří taková práce skloubit?

No, je to složité, často přejíždím nahoru, dolů mezi tréninky, kolikrát je tam volno jenom půl hodiny. Naštěstí jsme přibrali jako asistenta Tomáše Kudělku, obránce Přerova, který klukům může předat spoustu zkušeností. Okamžitě se s tím sžil, baví ho to, i kluci ho vzali. Chodí nám pomáhat ve svém volném čase. Hodně nám pomohl i Ondra Jordán, společně spolu s ním a Tomášem všechno komunikujeme. Většinou se to snažím stíhat, snad kromě jednoho nebo dvou zápasů jsem byl všude.

Vytáhli jste si k dorostu právě třeba někoho z B týmu?

Z devítky do dorostu B jsme si vytáhli Rosťu Pánka, ten má takový dospělý styl hokeje. Je to bojový, bruslivý útočník, takže jsme věřili, že ten dorost zvládne. Co se týče ostatních hráčů, kteří byli třeba na hraně Áčka, tam jsme se dohodli, že je necháme v béčku a už je nebudeme přetahovat nahoru, dolů. Kluci před sebou mají vidinu postupu do Ligy dorostu, na to se soustředí, táhnou za jeden provaz. Doufám, že to společně zvládneme.

Dorostenci nyní v sérii hrané na dva vítězné zápasy prohrávají 0:1 a dnes budou v Hradci od 17:15 bojovat o vyrovnání série, přičemž případný třetí duel se hraje hned v sobotu. Textový přenos z dnešního duelu sledujte ZDE.

Dorost B míří za postupem do druhé nejvyšší soutěže, klíčem k tomuto úspěchu je triumf v nadstavbové skupině. Tu Berani vedou s náskokem šesti bodů. Dohrát zbývá poslední utkání s Warriorem, přičemž ale druhý Havířov má dva zápasy k dobru.