čtvrtek 15. února 2024 | Adam Čuba

Preview: Poslední derby základní části je tady! Potvrdíme nadvládu nad regionálním rivalem?

Základní část Chance ligy už pomalu vrcholí, čeká nás posledních pět kol. A také druhé domácí derby, ve kterém se naši hokejisté pokusí potvrdit dobrou vzájemnou bilanci, Vsetín můžeme porazit potřetí v sezoně. Třaskavý duel startuje v 17:30.

Ačkoli Berani poslední duel s Třebíčí nedotáhli do vítězného konce, díky získanému bodu se i tak posunuli na šesté místo tabulky, které se zítra pokusí udržet a vylepšit tak pozici pro závěrečná kola.

Karty jsou rozdány jasně, pakliže se Berani chtějí vyhnout předkolu, musejí udržet šesté místo tabulky, na které si momentálně dělá nárok hned čtveřice týmů, které dělí pouhé dva body. Uhájí svěřenci Jana Srdínka aktuální pozici i po derby se Vsetínem?

Vzájemné zápasy

Vzájemné zápasy se Vsetínem hrají po třech odehraných derby v náš prospěch, Köhler a spol vyhráli domácí utkání 5:4 a na Lapači se radovali z výhry 2:1 po nájezdech. Jediným nezdarem tak zůstává první letošní utkání, to vyhráli Valaši 4:2.

V duelech proti Vsetínu se dařilo hned několika našim hráčům. Martin Novák s Michalem Gagem mají po dvou gólech, obránce Zdeněk Čáp k jedné trefě přidal i vítězný nájezd. Zapomenout nesmíme ani na Stanislava Sadovikova, ten dal v Chance lize zatím dva góly, oba právě do sítě našeho úhlavního rivala.

Vsetín v klidu kráčí pro druhé místo

Valaši jsou jedním z mála týmů, které v posledních kolech základní části nečeká žádný infarktový závěr. Je vysoce pravděpodobné, že Vsetín zůstane druhý, na třetí Prostějov má náskok deset bodů, na Porubu zase výraznou ztrátu.

VHK je nejofenzivnějším týmem v soutěži, do branek soupeřů nastřílel už 160 gólů, svůj potenciál před play off však ještě zvýšil. Do svých řad přilákal ve Zlíně dobře známého lotyšského reprezentanta Patrikse Zabusovse, jenž většinu z posledních dvou ročníků strávil ve slovenských Michalovcích. Za svůj nový klub zatím naskočil do tří duelů, v posledním utkání se Sokolovem získal první bod za asistenci.

Koho sledovat v dresu soupeře?

Matyáš Dědek, útočník (19)

Matyáš Dědek by se dal označit za chanceligový objev sezony. Odchovanec Vsetína, který poslední dva roky vypomáhal i zlínské juniorce, za kterou dal dohromady 14 gólů, má letos našlápnuto na stejný počet i v profesionální soutěži, za vsetínské Áčko už stihl dát jedenáct branek a posbírat celkem 23 bodů! Navíc je mladý forward, který nadále spadá mezi juniory ve velmi slušné formě, v posledním utkání proti Sokolovu se blýskl dvěma trefami. Daří se mu i proti Beranům, během tří zápasů posbíral dva body (1+1).

Statistiky týmů v aktuální sezóně

Berani Zlín Chance liga 2023/24 VHK ROBE Vsetín
6. místo (69 bodů) Umístění v tabulce 2. místo (90 bodů)
5 bodů Posledních 5 zápasů 10 bodů
15.48% (10. místo) Úspěšnost přesilovek 20.92% (3. místo)
79.1% (13. místo) Úspěšnost oslabení 83.03% (4. místo)
415 (6. místo) Bloky 318 (12. místo)
456 Trestné minuty 441
Martin Novák - 25 bodů (11+14) Nejproduktivnější hráč Luboš Rob - 48 bodů (17+31)
Aleksi Salonen - 19 bodů (3+16) Nejproduktivnější obránce Šimon Jenáček - 24 bodů (5+19)
Jan Süss (12 branek) Nejlepší střelec Luboš Rob (17 branek)
Aleksi Salonen (16 asistencí) Nejlepší nahrávač Luboš Rob (31 asistencí)
Martin Novák (+14) +/- Pavel Klhůfek (+14)
Zdeněk Čáp (46) Bloky Šimon Jenáček (26)
Daniel Huf (91.91%) Úspěšnost zákroků Patrik Romančík (91.74%)