sobota 02. prosince 2023 | Adam Čuba

Preview: Druhou polovinu základní části načínáme duelem s Porubou

Naše Berany čeká zítra souboj s aktuálně možná nejtěžším ligovým soupeřem, dorazí první Poruba. Köhler a spol každopádně chtějí navázat na pozitivní vzájemnou bilanci a vstoupit do druhé poloviny základní části triumfem za tři body. Ve hře je i posun do elitní pětky.

Domácí výhrou nad Jihlavou zlomili zlínští hokejisté nepříliš povedené období, a nakonec opět proklouzli mezi elitních šest týmů, tuto pozici drží společně s taktéž čtyřiceti bodovým Sokolovem. „Hráli jsme dobře, tvořili jsme si šance, konečně jsme vedli, dva góly jsme dali v přesilovce. Super, že jsme vyhráli. Dodá nám to energii, klid,“ neskrývá spokojenost jeden ze střelců Jan Süss směrem ke zmíněnému utkání s Duklou.

„První polovina sezony byla náročná,“ připojuje se Aleksi Salonen. „Byly tam nějaké změny, přišli noví trenéři, změnil se systém…My ale věříme, že to v sobě máme, je to dobrý impuls pro druhou polovinu.“

Berani si navíc váží i podpory zlínských fanoušků, která je pro ně velmi důležitá. „Fanoušci? To já náš šestý hráč, takhle to tady je vždycky. Věřím, že nás přijdou v co největším počtu podpořit i na Porubu,“ řekl na závěr ohlasů z kabiny Martin Lang.


Poruba po polovině sezony v Chance lize dominuje

Ostravská Poruba patří mezi širší špičku Chance ligy už nějaký ten pátek. Letos ale zatím předvádí svůj nejlepší hokej, v soutěži není lepšího týmu do útoku ani do obrany, vše jistí ve formě chytající brankáři. Ani tak ale Poruba není neporazitelná, své o tom ví třeba poslední Frýdek-Místek, který si v regionálním derby na rivala vyšlápl 4:3, těsně před tím překvapil v Kravařích Prostějov. Dá se tak říci, že Ostravané zažívají slabší pasáž sezony, Berani s nimi navíc letos pokaždé dokázali bodovat, nicméně pravda, na výhru čekáme i nadále.

Pozor si naše obrana musí dát na duo Střondala – Šedivý, jde o spojení nejlepšího střelce s nejlepším nahrávačem ligy. Zodpovědně se o přísun branek stará už desetigólový Petr Mrázek, naši forwardi pak musejí vymyslet něco na Daniela Dolejše nebo Ondřeje Bláhu, oba chytají nadstandardně.

Slovo z kabiny

„ S Jihlavou to pro nás bylo velké vítězství, úleva. Je to dobrý impuls do té druhé poloviny, musíme si hlavně více věřit. Snad budeme vyhrávat více než doposud. “

Aleksi Salonen (obránce) Berani Zlín


Koho sledovat v dresu soupeře?


Vojtěch Střondala, útočník (22)

Střondala, věkem stále velmi mladý hráč, se snažil několik let prosadit do kádru Komety Brno. To se mu nikdy pořádně nepodařilo, nicméně kdykoli byl na hostování o patro níž, podával velmi dobré výkony. Loni pak účastník domácího MS juniorů natrvalo obnovil spojení s mateřskou Porubou, jejímž je odchovancem. Už loni by lídrem, letos ale předčil očekávání všech a v mohutném sběru bodů prohání ty nejproduktivnější hráče soutěže, momentálně je i díky dvaceti nahrávkám druhý. V hodnotně plus/minus je pak dokonce první (+19), nikdo v lize nedosáhl vyššího čísla.


Statistiky týmů v aktuální sezóně

Berani Zlín Chance liga 2022/23 HC RT TORAX Poruba
6. místo (40 bodů) Umístění v tabulce 1. místo (63 bodů)
7 bodů Posledních 5 zápasů 10 bodů
14.29% (9. místo) Úspěšnost přesilovek 21.30% (3. místo)
80.20% (12. místo) Úspěšnost oslabení 89.52% (2. místo)
239 (5. místo) Bloky 238 (6. místo)
262 Trestné minuty 302
Jakub Šlahař- 16 bodů (8+8) Nejproduktivnější hráč Vojtěch Střondala - 27 bodů (7+20)
Aleksi Salonen - 13 bodů (2+11) Nejproduktivnější obránce Jiří Klimíček - 15 bodů (1+14)
Jakub Šlahař (8 branek) Nejlepší střelec Ondřej Šedivý (16 branek)
Aleksi Salonen (11 asistencí) Nejlepší nahrávač Vojtěch Střondala (20 asistencí)
Marek Hrbas (+9) +/- Vojtěch Střondala (+19)
Marek Hrbas (28) Bloky Michal Gutwald (29)
Daniel Huf (91.97%) Úspěšnost zákroků Daniel Dolejš (94.75%)