středa 02. srpna 2023 | Redakce

Miloš Říha: V týmu je výborná energie, chceme, aby sezona byla opět dlouhá

Zlínští Berani se po dovolené začali na ledě chystat na novou sezonu. Hlavní trenér Miloš Říha v rozhovoru hodnotí fyzickou přípravu, podobu kádru, kvituje rekonstrukci kabiny a mluví i o případném angažmá odchovance Petra Šenkeříka, jenž s týmem trénuje.

Začněme hráčským kádrem. Plánuje se ještě jeho doplnění, nebo je tým kompletní?

Na try out už asi nepřijde nikdo, nicméně je možné, že ještě někoho před startem sezony přivedeme, v průběhu léta jsme byli v kontaktu s několika velmi kvalitními hráči. Naprosto zásadní pro mě je, aby takový hráč chtěl hrát za Zlín, přestože jsme v Chance lize. Druhá věc je, aby hráč nechal na ledě úplně všechno. A musí to být kvalitní hráč. Pokud by hráč na try outu byl stejně dobrý jako ti naši, tak nám to nedává smysl.

Mohou v týmu zůstat oba zkoušení hráči nebo se bojuje o jedno místo?

Určitě tu mohou zůstat oba, pokud budou dobří. Z loňska máme zkušenost takovou, že musíme mít kádr širší. Může se klidně stát, že budeme mít pět kompletních útoků, nicméně musí ti hráči mít kvalitu. Každopádně i se současným kádrem jsem spokojen.

Sledujete i ostatní týmy, jak posílily?

Trh samozřejmě sleduju, ale jinak je mi celkem jedno, jak kdo posílil.

S týmem trénoval i Petr Šenkeřík, jak to vypadá s jeho případným angažmá?

My jsme v kontaktu delší dobu, dohodli jsme se, že s námi bude trénovat a budeme komunikovat dál. Uvidíme, nemůžu říct, že tady nebude hrát a nemůžu říct, že tady bude hrát... Nějak se to vyvine, netlačil bych na to. Je jasné, že je pro hráče priorita nejvyšší soutěž. Ale opakuju, i se současným kádrem jsme spokojení.

Jak to vypadá s Lukášem Hešem, jenž byl draftován do kanadské juniorky?

Podle toho, jak jsme spolu mluvili si myslím, že příští sezonu stráví v zámoří…

Co říkáte na odchod Šimona Frömela do Třebíče?

Končila mu smlouva. My jsme mu nějakou nabídku dali, nicméně on to asi viděl trošku jinak.U nás by to ale každopádně měl těžké, v tom základním kádru jsou velmi kvalitní hráči. Tím nechci říct, že by Šimon neměl kvalitu, některé zápasy za nás odehrál dobře. Přeji mu hodně štěstí, v Třebíči dostane prostor a třeba se k nám v budoucnu zase vrátí.

Kapitánem zůstává Bedřich Köhler?

Tohle jsme rozhodli už před letní přípravou. Platí, že Béďa bude kapitán.

Je komplikací, že kvůli rekonstrukci nemůžete trénovat na hlavním stadionu?

Ne, nemyslím si. V minulosti jsem zažil přestavby, které se nestihly do startu sezony, a to pak problém je. Takhle v srpnu to ale ničemu nevadí. Akorát není úplně optimální, že většinu přípravných zápasů hrajeme venku, ale s tím se popasujeme. Myslím si, že je super, že se s rekonstrukcí začalo. Je to fajn jak pro fanoušky, tak především pro hráče. Jsem za to velmi vděčný, řekl bych, že to budou kvitovat jak naši hráči, tak hráči soupeřů, protože na ten výkon budou mít odpovídající komfort.

Měli jste možnost mluvit do rekonstrukce kabiny?

Konzultovali jsme to všichni. Možnosti jsou samozřejmě omezené, ani kvůli statice to nešlo překopat úplně. Ale jinak bude kabina kompletně nová.

Na tréninku se objevil také Ondřej Veselý, můžete přiblížit jeho roli?

Ondra je skills kouč pro celý klub a my jsme jej využili. Myslím, že to je vždycky dobré pro hráče, když v tom prvním týdnu zapracují tak aby si zvykli na led. Na led jsme šli pozdě což bylo samozřejmě úmyslně, protože ta sezona byla strašně dlouhá a my jsme ještě potřebovali stihnout i práci mimo led. Chtěli bychom, aby i letošní sezona byla strašně dlouhá a na to musíme být připravení.

S fyzickou přípravou jste spokojen?

Hráči se hodně zlepšili. Věřím, že to bude vidět i na ledě. Ale řeknu to na rovinu, je tam ještě spousta práce, na které budeme makat celou sezonu. Dnešní hokej prostě není o tom, že to uděláte za dva měsíce.

Budete mít v průběhu sezony i kondiční bloky, jak tomu bylo loni?

Kluci už si na to zvykli, budeme v tom pokračovat.

Jak byste porovnal současný kádr s tím, který jste v prosinci přebíral?

Kádr je úplně jiný. Pocitově je tady velmi dobrá energie, což se nám prokázalo i na soustředění. Trošku se to vyměnilo, přišli hráči odjinud. Především jsme brali hráče středního věku, což je strašně důležité do budoucna.