pondělí 26. června 2023 | Redakce

Chceme vychovávat komplexní hráče a dát jim k tomu nejlepší podmínky, říká manažer mládeže Zdeněk Sedlák

Letní příprava zlínských mládežnických kategorií se blíží do finiše. Vůbec poprvé ji letos měly na starosti v jednotlivých kategoriích nově složené trenérské týmy v čele s manažerem mládeže Zdeňkem Sedlákem t., který v aktuálním rozhovoru popisuje své čerstvé dojmy a myšlenky z prvního půlroku ve funkci.

Máš za sebou první půlrok ve funkci šéftrenéra, resp. manažera zlínské mládeže. Jak hodnotíš dosud proběhlé změny?

Hodnotím je velmi pozitivně. Udělalo se tady spousta práce, což je vidět jak na A-týmu, od kterého se to všechno odvíjí, tak na struktuře a fungování mládeže. U ní chceme, aby fungovala ještě lépe než dřív, abychom byli obstojným klubem a vrátili Zlín zpátky na vrchol českého mládežnického hokeje. Spousta kluků tady byla v nároďáku a my se jim snažíme vytvořit takové podmínky, abychom jim pomohli maximálně naplnit jejich potenciál a oni nám posléze třeba zase pomohli vrátit zlínský A-tým do extraligy.

Jaké povinnosti a zodpovědnosti pozice manažera mládeže zahrnuje?

Jde hlavně o komunikaci s trenéry a nastavení nějakého směru, který od nich následně vyžadujeme. Snažíme se vytvořit takový tréninkový program, aby se kluci posunovali a měli jen ty nejvyšší cíle a zároveň aby se i sami trenéři vzdělávali a šli moderní cestou. Kromě toho jsem samozřejmě v pravidelném kontaktu s agenty a reprezentačními trenéry.

Zároveň figuruješ v čele partnerských Tigers. V čem spočívají výhody propojení obou klubů?

V roli trenéra působím 20 let, takže si troufám tvrdit, že mám velký přehled o všech hráčích ze Zlína. V tom vidím velkou výhodu své pozice, všechny ty kluky znám a vím kdo má v kterém ročníku jaký potenciál. Snažím se dávat pozor na oba kluby a starat se o to, aby se v obou hrál dobrý hokej.

Jsem rád, že došlo k jejich užšímu propojení a odbourala se nějaká nejistota, která mezi nimi dříve panovala. My chceme společně kopat za Zlín, budovat silnou zlínskou mládež. Zároveň díky tomu dáváme příležitost hrát i klukům, pro které by dřív nebylo místo a oni by tak museli s hokejem úplně skončit. Snažíme se v dětech rozvíjet zájem o sport a aby se mu věnovali na jakékoliv úrovni. Proto jsme vytvořili B-týmy ve výběrech Akademie i žákovských ročnících.

Po sezóně došlo také k rozsáhlým personálním změnám. Na základě čeho jste skládali nové trenérské týmy?

Velkou roli hrála moje zkušenost z Tigers, kde jsem se obklopil trenéry, kteří hokej sami hráli a mají pro něj velké zaujetí. Chemie mezi námi fungovala velmi dobře, a tak jsem to chtěl přenést i sem k Beranům. Zároveň přišli noví kluci, kteří jsou studovaní a mají potřebnou odbornost a přehled po trenérské i po anatomické a fyziologické stránce, což je obrovské plus. Kromě toho přišli také kondiční trenéři a fyzioterapeut. To všechno dohromady nám pomáhá se nad věcmi více zamýšlet, pracovat lépe a odborněji a díky tomu vytvořit program, v kterém budou hráči chtít zůstávat a hrát za Zlín.

Jak probíhá adaptace nových trenérů?

Noví trenéři se rychle začlenili a poznali zlínská sportoviště. Já za nimi na tréninky chodím, bavím se s nimi a můžu říct, že k tomu přistupují velice profesionálně. Zpětná vazba je zatím skvělá, rodiče si trenéry chválí, děti tréninky baví. Zároveň to má určitý řád, což je také velmi důležité.

V současnosti finišuje letní příprava. Jaké jsou tvé dojmy z ní?

Velmi pozitivní. Vidím, jak a s jakým zápalem kluci trénují a jsem rád, že chodí ve velkém počtu. Trenéři dokáží své zkušenosti převést do praxe, z čehož mohou hráči hodně těžit. Samozřejmě respektujeme, že někteří dělají i další sporty, v čemž jim nebráníme, protože všestrannost je důležitá.

Zároveň probíhají rekonstrukce a přestavby jednotlivých částí zázemí stadionů. Co z toho plyne pro mládež?

Zrekonstruovali jsme posilovnu, což je základ hlavně pro starší kategorie. Zároveň dokončujeme renovaci zadní části tělocvičny, která slouží zejména mladším ročníkům. Toto nové zázemí nám pomůže kluky lépe naučit správnou mechaniku pohybu a dát jim dobrý základ pro posun právě vedle do posilovny, kde jim trenéři v deváté třídě a dorostu už budou moci naložit činky a závaží a oni už budou mít správně zažitý postup toho pohybu. Právě to je něco, co je může hodně posunout dál.

Mimo to budujeme také nové šatny a klubovou restauraci, kde kluci budou moci posnídat, poobědvat, dostanou svačiny na cesty na venkovní zápasy. Sport je s jídlem velmi úzce propojený, kdo dobře jí, ten dobře trénuje, a proto jim chceme v tomto směru zajistit co nejlepší podmínky.

Jakým způsobem klub podporuje mladé hráče ve studiu?

Prohloubili jsme spolupráci se školami, hodně vstříc nám vychází třeba SPOŠ (Střední škola podnikatelská a Vyšší odborná škola), kterou navštěvuje spousta našich kluků a my tak máme přehled o jejich nejen sportovním ale také studijním pokroku.

Jaký je plán pro nadcházející letní měsíce?

Kluci teď budou mít pár týdnů volno. My mezitím uspořádáme dva hokejové kempy, aby i děti, které se třeba už vrátily z dovolené, mohly být na ledě a měly volnočasové vyžití. Od srpna pak všechny kategorie naskočí na led. V ročnících, kde máme zdvojené týmy proběhne rozřazení hráčů do A-týmů a B-týmů, tak aby nejvyšší soutěže hráli ti nejlepší hráči a ostatní kluci měli stále motivaci se zlepšovat a cítili šanci se do toho „áčka“ dostat. To je případ kategorie devátých tříd, dorostu a juniorky.

S jakými cíli půjdete do nové sezóny v jednotlivých kategoriích?

U dětí je jednoznačným cílem neustálé zlepšování pohybu, motoriky, obratnosti. Aby je hokej hlavně bavil, naučily se dovednosti, které budou moci později využít ve vyšších ročnících. To znamená bruslení, techniku hole, souhra a podobně. Aby z nich zkrátka při přechodu do dalších kategorií byli komplexní hokejisté, tak jako je to jinde ve světě.

Co se týče Akademie si kladu vysoké cíle. Samozřejmě u juniorů budeme chtít, aby byli v tabulce co nejvýše, důležitým cílem je ale zároveň i to, aby si co nejvíc kluků zahrálo Chance ligu za seniorský tým. V dorostu budeme chtít hrát o ty nejvyšší příčky, uvidíme, jak to kluci zvládnou. V kategorii devátých tříd bychom chtěli uspořádat mistrovství krajů, na kterém dojde ke konfrontaci kluků se zbytkem republiky, což je opět může hodně posunout.

Juniorská extraliga prošla rozšířením a změnou formátu soutěže. Jaký na to máš názor?

Dojde k dalšímu rozmělnění počtu mužstev a hráčů. V juniorce je to trochu dvojí metr, samozřejmě je krásné hrát nahoře a třeba získat titul, nicméně když ti kluci pak nemají uplatnění, tak je to docela zcestné. Proto říkám, že juniorka by měla být především zásobárna pro A-tým a relevantními výsledky jsou počty hráčů, kteří se prosadí v seniorském hokeji.

Co se mi na novém formátu nelíbí zejména, je rozdělení první části soutěže na Čechy a Moravu. Myslím si, že konfrontace by v této kategorii měla už od začátku být celorepubliková, přece jenom pojetí hry v Praze a třeba u nás na Moravě je trochu jiné. V Čechách se hraje víc do těla, víc individuálně, proto by bylo dobré mít možnost přímého srovnání.

Od nové sezóny se zpřísňují podmínky pro získání licence Akademie Českého hokeje. Jak náročné bude tento status obhájit?

Náročné to bude, velká škoda v tomto je absence seniorské extraligy. Tím, že v A-týmu hraje spousta hráčů mladších ročníků, bychom v hodnocení Akademie dostali za účast v extralize spoustu bodů, bohužel v Chance lize se to tak nebere, což si myslím, že je špatně. Dále nám ublížilo, že Lukáš Heš nebyl nominován do reprezentační osmnáctky, podle mě by tam jakožto nejlepší střelec juniorské extraligy být měl. Pořád je to takové nahánění bodů, což mi často ani nedává smysl, spíš bychom se měli podívat, jak ta Akademie pracuje, jaký program pro rozvoj hráčů nabízí, a ne se tak striktně soustředit na výsledky.