pondělí 05. června 2023 | Redakce

Atraktivní soustředění i rozmanité tréninky. Letní příprava Akademie je v plném proudu

Letní příprava výběrů zlínské Akademie utíká rychlým tempem, za sebou mají žlutomodří mládežníci už její první polovinu. Přinášíme vám souhrn toho nejdůležitějšího, co mladí Berani v uplynulých týdnech absolvovali.

Junioři

Trenéři Jan Srdínko s Martinem Hamrlíkem rozdělili letní přípravu juniorského mužstva do dvou čtyřtýdenních bloků, mezi nimiž absolvovali také třídenní soustředění v Čeladné. Během prvního bloku se nejstarší mládežnická kategorie zaměřovala na svalovou průpravu a běhy, které pomáhají při rozvoji aerobní kapacity. V obou případech si hráči tréninky nejprve „osahali“ a následně se zátěž zvyšovala.

„Na podrobné hodnocení je zatím brzo, ale kluci pracují velice dobře. Co se týče tréninku tak nemám výhrady. Samozřejmě každý má své silné i slabé stránky, toho jsme si vědomi a snažíme se na tom co nejlépe zapracovat.““

Jan Srdínko, hlavní trenér A-týmu kategorie U20

Po soustředění dostali junioři na pár dní volno, následně je ale čeká druhý blok, v němž se budou věnovat pilování rychlosti, síly a výbušnosti.

Dorost

Dorostenci pod vedením hlavního trenéra Juraje Juríka zahájili letní přípravu na začátku května. Její start byl uzpůsobený tomu, aby si na specifika tréninků na suchu hráči navykli, následně už ale najeli na plný program, který se skládá z pěti tréninkových jednotek týdně. Ty jsou rozmanité po stránce aktivit i prostředí. Střídají se tak tréninky v posilovně, v nichž jde především o rozvoj síly a rychlosti, dvakrát týdně pak zlínské naděje ladí formu v tělocvičně na Podhoří, kde se zaměřují na vytrvalost, obratnost či koordinaci. Do programu je zařazeno také týmové i individuální běhání, pátky pak dorostenci tráví na fotbalovém hřišti v Tečovicích. Do plánu jednotlivých jednotek trenéři pravidelně zařazují množství her, které slouží především k odpočinku a spolupráci mezi hráči.

„S přístupem kluků jsme zatím velmi spokojení. Vidíme, že mají do trénování chuť, i proto se snažíme skládat tréninkové jednotky tak, aby je bavily a zároveň byl viditelný rozvoj v oblastech, kde to vyžadujeme. Během letní přípravy zlepšujeme zejména fyzickou stránku, obratnost a dovednosti tak, aby kluci byli co nejlépe připraveni na led.“

Juraj Jurík, hlavní trenér A-týmu kategorie U17

Před prázdninami dorostence čekají ještě čtyři tréninkové týdny, které proběhnou ve standardním režimu. V červnu navíc proběhnou motorické testy, které napoví, v jaké kondici hráči jsou.

9. třída

Deváťáci se na novou sezónu připravují pod vedením trenérů Lubomíra Vosátka s Miroslavem Vybíralem. Během týdenního tréninkového programu se mimo jiné učí správnou techniku posilování, spoustu času ale tráví také pod širým nebem, kde se zaměřují na vytrvalostní běhy v lese, či herní a kondiční aktivity. Pátky pak nejmladší kategorie zlínské Akademie věnuje procvičování pohyblivosti v tělocvičně.

„Snažíme se kluky co nejlépe připravit po stránce fyzické, ale také mentální. Mezi žákovským hokejem a dorostem je to velký skok, který v jejich případě probíhá právě nyní, a proto je potřeba k tomu přistupovat zodpovědněji. “

Lubomír Vosátko, hlavní trenér A-týmu kategorie U15

Také deváťáky následně v červnu budou čekat kondiční testy, od konce července se pak už budou na ledě připravovat na zářijový start extraligové sezóny.