pátek 17. března 2023 | Redakce

Semifinále je tady! První dva duely Berani odehrají o víkendu na ledě Třebíče

Vyřazovací boje hokejové Chance ligy pokročily do další fáze. Ve hře zůstávají poslední čtyři mužstva, mezi nimiž nechybí ani zlínští Berani, kteří zvládli čtvrtfinálovou sérii s Porubou. Jejich dalším soupeřem budou vítězové základní části z Třebíče, kteří zejména na domácím ledě soupeřům mnoho výher nepovolili. Žlutomodří se to pokusí změnit už v sobotu a v neděli, kdy jsou shodně od 17:30 na programu první dvě semifinálová střetnutí.

Berani do bojů o finále postoupili po dramatické sérii s Porubou, kterou rozhodli dvěma těsnými výhrami na domácím ledě a soupeře tak poslali na dovolenou v poměru 3:1 na zápasy. Během čtyř volných dnů tak měli svěřenci Miloše Říhy dostatek času na důležitou regeneraci a přípravu na dalšího těžkého soupeře, kterým bude třebíčská Horácká Slavia. Ta své čtvrtfinále také zvládla ve čtyřech zápasech, když v neméně těsné a vyrovnané sérii vyřadila Přerov. Třebíč tak pokračuje ve skvělé jízdě touto sezónou, v níž poprvé v historii ovládla základní část první ligy a nyní bude bojovat také o první účast ve finále. Mezi nejlepšími čtyřmi mužstvy play-off byli Horáci naposledy v roce 2015, kdy ale v semifinále nestačili na České Budějovice.

Zlomí Berani domácí nadvládu Třebíče?

Prvenství v základní části mělo v případě Třebíče jednu hlavní linku – famózní formu na domácím stadionu. Z šestadvaceti zápasů totiž Horácká Slavia před svými fanoušky nebodovala jen dvakrát. V play-off se ale všechny statistiky mažou, což se potvrdilo hned první utkání čtvrtfinálové série, ve kterém první bod v Třebíči za výhru po prodloužení slavil Přerov.

Rozhodnou sérii opět přesilovky?

Důležitým faktorem úspěšného čtvrtfinálového klání s Porubou byly zejména přesilové hry. Těch Berani dokázali využít hned šest a s úspěšností přes 26% jsou v tomto ohledu vůbec nejlepším týmem play-off. Třebíči se navíc proti Přerovu v oslabení vůbec nedařilo, branku inkasovala z každé třetí početní nevýhody, což je nejhorší bilance ze všech.

„ Třebíč bude velice těžký soupeř. Hrají nepříjemným obranným stylem, nedostává se k nim vůbec snadno. Na to se musíme připravit, chceme být i v semifinále úspěšní a uděláme pro to maximum.“

Miloš Říha ml., hlavní trenér PSG Berani Zlín

Koho sledovat v dresu soupeře?


Martin Dočekal, útočník (32)

Zastaví Berani nejproduktivnějšího hráče základní části?

52 zápasů, 58 bodů. To jsou statistiky krále produktivity základní části Chance ligy. Stal se jím třebíčský forvard Martin Dočekal, který na Vysočině zažívá životní sezónu a velkou mírou přispěl na dosavadním úspěchu svého mužstva. Dvaatřicetiletý útočník válel ve formaci s Ladislavem Bittnerem a Matějem Psotou, se kterými vytvořili obávanou ofenzivní letku, která byla postrachem pro nejednoho soupeře. A to včetně Přerova, do jehož sítě se Dočekal ve čtvrtfinále trefil dvakrát. Pak ale musel odstoupit, v posledních dvou duelech nenastoupil a nad jeho účastí v semifinále tak visí otazník.


Statistiky týmů v aktuální sezóně

PSG Berani Zlín Chance liga 2022/23 SK Horácká Slavia Třebíč
4 Zápasů v play-off 4
9 Vstřelených branek 8
26,09% (1. místo) Úspěšnost přesilovek 15,79% (5. místo)
85% (5. místo) Úspěšnost oslabení 66,67% (10. místo)
54 (1. místo) Bloky 31 (6. místo)
80 Trestné minuty 43
Denis Kindl – 5 bodů (0+5) Nejproduktivnější hráč Michal Vodný – 4 body (2+2)
Daniel Gazda – 3 body (0+3) Nejproduktivnější obránce Antonín Bořuta, Lukáš Forman – 2 body (0+2)
Petr Kratochvíl, Petr Mrázek (2 branky) Nejlepší střelec Michal Vodný, Martin Dočekal (2 branky)
Denis Kindl (5 asistencí) Nejlepší nahrávač 5 hráčů (2 asistence)
Bedřich Köhler, Pavel Sedláček (+2) +/- 6 hráčů (+2)
Daniel Gazda (13) Bloky Daniel Klímek (6)
Daniel Huf (96,18%) Úspěšnost zákroků Pavel Jekel (94,78%)