středa 15. března 2023 | Redakce

Sezona dorostu: Výtečná základní část, těžká nadstavba a boj v osmifinále

Žlutomodrým dorostencům v úterý skončila sezona. Osmifinále s pražskou Slávií byl tuhý boj a Berani soupeři ve třech zápasech statečně vzdorovali, nicméně nakonec přeci jen těsně prohráli. Co tedy právě skončený ročník přinesl?

Zlínský dorost prošel před sezonou výraznou obměnou. Do juniorky povýšil kapitán Marek Šišák, Lukáš Heš, Adam Hamrla nebo třeba Tomáš Pilát. Mužstvo převzal Lubomír Vosátko, jenž tedy musel najít nové lídry. K týmu se nově připojil Jakub Frolo ze Vsetína, ze Slovenska přišel Luka Pečner a první kompletní sezona mezi staršími čekala defenzivní naději Tomáše Mikela.

Jízda základní částí

Skupina "C" byla letos opět hodně vyrovnaná. Berani díky výbornému finiši, ve kterém zvítězili ve čtyřech zápasech po sobě poskočili na třetí místo a byli pouhý krůček od prvního místa! Na to žlutomodrým mladíkům nakonec chyběl jediný bodík! Kredit za úspěšnou základní částí zasloužili především brankáři Marek Uherek a Samuel Kowalczyk, Zlín inkasoval pouhých 32 branek, což byl druhý nejlepší výkon skupiny.

V útoku zářil především Martin Vaculík, jenž nasypal 12 gólů a stal se nejlepším střelcem skupiny.

Berani se v průběhu sezony prosadili i do reprezentace. Ve výběru do šestnácti let dostal prostor Jakub Frolo, jenž se stal dokonce nejproduktivnějším reprezentantem dosavadního průběhu sezony! Spolu s ním nastoupili za "šestnáctku" i Tomáš Mikel a Dominik Kos. V "sedmnáctce" si zase zachytali oba brankáři Uherek s Kowalczykem.

Trápení v nadstavbě

Díky třetímu místu v základní části postoupili mladíci ze Zlína přímo do play off. Skupina o "postavení v play off" se ale Beranům krutě nepovedla. První výhra přišla až v osmém kole, celkem žlutomodří vyhráli jen šestkrát z dvaadvaceti kol. Trápení začalo už při prvním tripu do Prahy. Tým skolila obrovská marodka a v duelu se Slávií se tak hrálo jen na osm útočníků, tedy tři nekompletní formace... Nakonec z toho bylo poslední místo a čtrnáct bodů, přičemž Berani jako jediní inkasovali přes 100 branek.

Jeden moment každopádně stojí za zmínku! Domácí zápas s úřadujícím mistrem z Plzně byl vskutku strhující, ševci díky hattricku a vítěznému nájezdu Martina Vaculíka vyhráli 4:3! Triumf nad silnými Západočechy by se dal považovat za moment sezony! Právě k Vaculíkovi se před vyřazovací částí upínaly zlínské naděje, jelikož mladý střelec se dostal do opravdu výtečné formy.

Bitva v osmifinále

V osmifinále čekala na Zlín neoblíbená Slavia Praha, pátý celek nadstavbové skupiny. Sešívaní byli po vzájemných zápasech (2:8, 3:9) jasným favoritem, nicméně Berani dokázali soupeře ještě pořádně trknout! V prvním zápase žlutomodří mohutně dotahovali, nicméně nakonec těsně prohráli. Odveta v PSG Aréně byla pravou bitvou o všechno, zápas šel až do nájezdů, kde drama rozsekl Dominik Kos! Série byla vyrovnána!

Třetí utkání se hrálo opět v Praze, vítěz bral všechno. Slavia si vytvořila náskok na startu třetí třetiny, Kos s Vaculíkem se ještě postarali o snížení, nicméně domácí už si zápas a celou sérii pohlídali. Berani měli po sezoně...

„ Byl to moc hezký zápas, kluci z obou týmů do toho dali všechno. Soupeř byl šťastnější, ale myslím si, že jsme byli vyrovnaným soupeřem. Klukům musím poděkovat.“

Lubomír Vosátko


Ačkoli loni touto dobou slavili žlutomodří postup do druhého kola přes Vítkovice, dá se sezona hodnotit pozitivně. Výrazně obměněný tým sehrál kvalitní zápasy a postoupil přímo do play off. Hned několik klíčových borců navíc věkově spadá mezi dorostence i pro příští sezonu.