neděle 22. ledna 2023 | Redakce

Beran Lukáš Heš je dle centrálního skautingu NHL mezi padesátkou největších evropských nadějí!

S velkým zájmem mohou zlínští fanoušci vyhlížet letošní draft zámořské NHL. V nejnovějším žebříčku centrálního skautingu totiž figuruje také osmnáctiletý útočník Beranů Lukáš Heš, který patří k nejproduktivnějším hráčům juniorské extraligy a své první starty sbírá už také za A-tým.

Žebříčky s predikcemi pro draft vydává úřad NHL Central Scouting. Hráči jsou v něm rozděleni na hráče ze Severní Ameriky a Evropy a dále také na hráče do pole a brankáře. A právě v žebříčku evropských hráčů v poli se osmnáctiletý Heš umístil na 46. místě. Kromě něj jsou v elitní padesátce ještě tři čeští hráči.

Zlínský odchovanec se v této sezóně řadí k nejvýraznějším postavám juniorské extraligy, v níž se šestadvaceti brankami suverénně kraluje tabulce střelců. V lednu už v dresu A-týmu naskočil také do Chance ligy, kde si střelecký účet otevřel hned ve svém druhém utkání na ledě Přerova.

Nyní tak může s nadějí vyhlížet červnový draft NHL, který se uskuteční v americkém Nashvillu. Největším favoritem na výběr číslo 1 je kanadský supertalent Connor Bedard, z českých hráčů je nejlépe hodnocen brněnský Eduard Šalé. Zatím posledním draftovaným Beranem byl v roce 2017 útočník Filip Chytil, kterého si New York Rangers vybrali hned v prvním kole. V roce 2021 si pak ve třetím kole vybrala Carolina Hurricanes brankáře Patrika Hamrlu, zlínského odchovance, který v té době působil v Karlových Varech.