úterý 17. ledna 2023 | Vojtěch Gargulák

Berany ve středu čeká výzva. Uspějí na ledě vedoucí Poruby?

Hokejová Chance liga má ve středu na programu své 39. kolo. To zavede zlínské Berany do ostravské RT TORAX Areny, kde se utkají s domácí Porubou. Navážou svěřenci Miloše Říhy na povedený domácí duel s Frýdkem-Místkem a vybojují na ledě lídra tabulky cenné body? Utkání ve slezské části Ostravy začíná v 17:30.

Berani mají za sebou náročné období, během nějž odehráli hned čtyři zápasy v osmi dnech. Zakončili jej však vítězně, když v sobotu před domácím publikem přetlačili frýdeckomístecké Rysy 3:2. Získali tak další důležité body pro boj o postup do play-off, aktuálně jim k desátému místu zaručující předkolo chybí pět bodů. O další zisk se nyní pokusí na půdě jednoho z největších favoritů. Poruba totiž zažívá skvělou sezónu a s 72 body průběžně vede prvoligovou tabulku. Jenže do nového roku Ostravané vstoupili spíše rozpačitě, z pěti odehraných zápasů totiž porazili pouze Šumperk a pardubické „Béčko“.

Ofenzivní síla Ostravanů

Základem dosavadního úspěchu Poruby je mimořádná síla v útočných řadách. Žádné mužstvo nenastřílelo více branek, v tabulce produktivity hned tři hráči Ostravanů překonali hranici třiceti bodů. Jestli ale ve středu nastoupí v plné síle je otázka. Nejproduktivnější forvard Tomáš Šoustal totiž vinou zranění vynechal poslední dva duely. I tak ale obranné řady Beranů proti ofenzivní letce Poruby, vedené zlínskými odchovanci Šlahařem a Pšurným, či Kanaďanem Berishou, čeká spousta práce.

Skolí Berani Porubu poprvé v sezóně?

Zlíňané se s Porubou střetli dosud dvakrát, všechny body si ale ukořistil soupeř. V říjnu Ostravané zvládli vypjatý závěr dramatického domácího duelu a zvítězili 5:3, v prosinci pak uspěli i na Zimním stadionu Luďka Čajky, odkud odjížděli s výhrou 3:1. Zajímavostí je, že ani v jednom ze vzájemných zápasů nepadl gól z přesilovky. A to i přesto, že jde o souboj dvou nejtrestanějších mužstev v lize.

„Čeká nás těžký soupeř, i když v Chance lize je každý zápas těžký. Frýdek taky hraje výborně a my jsme ho dokázali porazit, takže věřím, že i proti Porubě můžeme bodovat.“

Pavel Sedláček, útočník PSG Berani Zlín

Koho sledovat v dresu soupeře?


Aaron Berisha, útočník (27)

Dovede kanadský sniper Porubu k vítězství?

Jedním z největších tahounů Poruby je v této sezóně kanadský útočník Aaron Berisha. Ve své první sezóně v Chance lize dosud nasbíral 30 bodů, díky čemuž si vysloužil i dva starty v extralize v dresu partnerských Vítkovic. Rodák z Toronta prošel zámořskými juniorskými a univerzitními ligami, v nichž získal dva tituly, do NHL se však nikdy neprosadil. Od roku 2019 tak působí v Evropě, jednu sezónu odehrál v EBEL lize za Znojmo, další dva ročníky pak ve slovenském Trenčíně. Kromě kanadského má po matce i izraelské občanství, v roce 2017 s výběrem javorového listu vybojoval zlaté medaile na Makabejských hrách v Jeruzalémě.


Statistiky týmů v aktuální sezóně

HC RT TORAX Poruba 2011 Chance liga 2022/23 PSG Berani Zlín
1. místo (72 bodů) Umístění v tabulce 12. místo (48 bodů)
7 bodů Posledních 5 zápasů 6 bodů
19,70% (4. místo) Úspěšnost přesilovek 18,06% (8. místo)
87,10% (1. místo) Úspěšnost oslabení 83,72% (7. místo)
347 (5. místo) Bloky 309 (7. místo)
506 Trestné minuty 424
Tomáš Šoustal – 33 bodů (17+16) Nejproduktivnější hráč Antonín Honejsek – 27 bodů (10+17)
Jiří Klimíček – 17 bodů (3+14) Nejproduktivnější obránce Daniel Gazda – 20 bodů (9+11)
Tomáš Šoustal (17 branek) Nejlepší střelec Petr Mrázek (13 branek)
Michal Vachovec (18 asistencí) Nejlepší nahrávač Antonín Honejsek (17 asistencí)
Tomáš Voráček (+19) +/- Daniel Gazda (+8)
Adam Sedlák (56) Bloky Jiří Suhrada (33)
Daniel Dolejš (92,50%) Úspěšnost zákroků Daniel Huf (92,07%)
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY