neděle 15. ledna 2023 | Zlin Press - Roman Ordelt

Novic ve zlínské sestavě Petr Kratochvíl: Jsme na dobré cestě, ale závěr mohl být klidnější

Úspěšnou premiéru ve zlínském dresu má za sebou pětadvacetiletý útočník Petr Kratochvíl. Vyškovský rodák byl součástí směny s extraligovým týmem Brna, na druhou stranu zamířil zkušený forvard Jiří Ondráček. Odchovanec Komety obnovil ve Zlíně po roce šumperskou spolupráci s Denisem Kindlem, na ledě odehrál slušnou porci dvaceti minut a předvedl velmi dobrý herní projev. Berani dali zapomenout na předchozí matné výkony a po těsné výhře 3:2 nad Frýdkem-Místkem vybojovali tři cenné body.

Petr Kratochvíl válel v loňské sezoně v dresu Šumperka, kde patřil společně s Kindlem k útočným oporám místních Draků. Loni tam nasbíral úctyhodných 41 kanadských bodů za 24 gólů a 17 asistencí. Chance liga mu svědčí, neboť v nejvyšší soutěži během 57 odehraných utkání stále čeká na premiérový extraligový gól.

Do Zlína přišel ve složité době, kdy mužstvo po ostudném výkonu prohrálo v týdnu se Slavií, nedokázalo bodovat ani na ledě rezervy Pardubic a drží se mimo postupové pozice do play off. Až předvedený výkon proti Rysům z Frýdku-Místku zajistil konečně tříbodový zisk. „V naší situaci byla potřeba jakákoliv výhra. Měli jsme více ze hry. Když takto budeme pokračovat, tak body budou nabíhat na naše konto. Jsme na dobré cestě,“ pověděl útočník s ligovými zkušenostmi vedle Šumperku dále z Přerova a Třebíče.

Kratochvíl nastupoval ve druhé lajně, kde vedle centra Kindla hrál na druhém křídle Zdeněk Sedlák mladší. Spolupráce jim sedla, především ve druhé třetině byli velkou hrozbou pro frýdeckého gólmana a obranu Rysů. „Hodně jsme si věřili na puku, byli jsme na něm silní, nepustili jsme na něj soupeře. Z toho pramenily mraky šancí. Škoda, že jsme neproměnili více gólovek. Závěr mohl být klidnější, ale takový je hokej. Jsme rádi za tři body,“ řekl.

Zlínští hokejisté soupeře doslova rozstříleli v počtu střel 51:16. Nicméně za zády brankáře Vojtěcha Mokry skončily pouze tři střely. Sám Kratochvíl vyslal na soupeřovu bránu hned pět střel. „Když nebudeme střílet, tak góly dávat nebudeme. Věřím, že když tomu půjdeme naproti, tak se nám v dalších zápasech odrazí i škaredé góly. Bude se nám hrát klidněji. Na brankovišti se to několikrát motalo během přesilovek, je to trochu i o štěstí. Musíme tomu jít tvrdou a poctivou prací naproti,“ uvedl Petr Kratochvíl.

Realizační tým posílil před zápasem v pozici dalšího asistenta trenéra Zdeněk Sedlák, zároveň nový šéftrenér zlínské mládeže. Na lavičce neustále pobíhal, hýřil energií, hecoval hráče, plácal je po zádech a dodával jim povadlé sebevědomí. „Nevím, co si dal pan Sedlák před zápasem, ale lítal tam nahoru a dolů (s úsměvem). K hokeji je to potřeba, drží nás v tempu. Emočně nám to pomáhá dostat se více do zápasu,“ všiml si.

Berani se strachovali v závěru utkání o vítězství, soupeř v závěru hodně kousal. Devět vteřin před třetí sirénou měl vyrovnání na holi zkušený Vladimír Svačina, ale brankář Daniel Huf předvedl parádní zákrok. „Zrovna jsem byl na ledě, hlavou mi prolétl nejhorší scénář, už jsem viděl bůhví co. Hufák to famózně vytáhl, neskutečný zákrok. Klobouk dolů před ním, výborně nás podržel,“ popsal nervy drásající situaci.

Kratochvíl neměl příliš času se v novém působišti rozkoukat. Do Baťova města dorazil až v den utkání a stihl jen dopolední rozbruslení. „Bylo to pro mě těžké. Přesun byl rychlý, přijel jsem brzy ráno. Vše bylo čerstvý, neměl jsem moc času s klukama potrénovat a sehrát se s nimi. V Brně jsem byl mimo sestavu. Jeden večer mi zavolal manažer, že se udělal trejd. Tím to pro mě bylo vyřízený, sbalil jsem si věci a šel jsem do Zlína. Pár hráčů tady znám, nešel jsem úplně do neznáma. Je tady skvělá parta, skvělé zázemí,“ řekl závěrem Petr Kratochvíl.

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY