pondělí 05. prosince 2022 | Zlin Press - Roman Ordelt

VIDEO: Miloš Říha mladší po příchodu do Zlína: Historie klubu sehrála rozhodující roli

Nové vedení hokejistů Zlína sáhlo ke změně. Novým hlavním trenérem hokejistů prvoligového týmu PSG Berani Zlín se stal Miloš Říha mladší, který na střídačce nahradil Rostislava Vlacha. "Bylo to hodně narychlo. Vletěl jsem do toho rovnýma nohama. Budu se snažit z mužstva dostat co nejvíce. Dlouhosáhlé řeči nemají smysl, celý klub a mančaft musíme pořádně makat a něco z toho vytěžit," řekl po úvodním tréninku kouč, který působil i v pozici asistenta národní týmu České republiky. Premiéra na zlínské střídačce jej čeká ve středu 7. prosince na ledě Šumperku.

Po téměř třiceti letech se vrací jméno Miloš Říha opět na trenérskou lavičku zlínského hokeje. Jeho otec zde v sezoně 1991/92 nastartoval veleúspěšnou dráhu trenéra v pozici asistenta po boku Stanislava Přikryla a poté vedle Josefa Augusty. Sezonu 1993/94 už dokončoval jako hlavní trenér a odrazil se k dalším štacím.

„Svým způsobem je to zavazující. Ještě si pamatuji, jak táta hrál za Gottwaldov. Poté zde začínal s trénováním. Působil tu tři sezony, nejprve jako asistent, následně to převzal po Pepíkovi Augustovi,“ vzpomněl si čtyřicetiletý trenér. Zlínské prostředí i zásluhou svého zesnulého otce velmi dobře pamatuje. „Příliš se toho tady nezměnilo, jen trenérský kamrlík býval jinde. Vzpomínám na to rád, je tu určitá nostalgie. Pamatuji si na hodně lidí, včetně Luďka Čajky,“ pověděl pokračovatel rodu Říhů.

Rodák z Ostravy má ke Zlínu rodinné pouto, možná i proto bylo rozhodování o trochu snazší. „Se Zlínem jsem byl v kontaktu už v minulosti. Robert (poznámka Robert Hamrla, jednatel a generální manažer klubu) společně s dalšími lidmi chtěl, abych jim pomohl a šel do toho. Když jsem byl včera u ségry a švagra, tak donesl plakáty z devadesátých let a nějakou bundu. Historie klubu sehrála rozhodující roli,“ uvedl Říha mladší.

Naposledy trénoval na západě Čech, kde vedl extraligovou Plzeň společně s Václavem Baďoučkem. V loňské sezoně Tipsport extraligy skončili na šestém místě po základní části, ale v předkole vypadli s Mladou Boleslav. Nyní přijal zlínskou nabídku v Chance lize a pátý prosincový den se již hlásil do služeb hokejového klubu v Baťově městě.

Jak se jeho angažmá zrodilo, co říkal na výkon Beranů v utkání s Kolínem, jak proběhl úvodní trénink mužstva, jak vidí současný tým, co říká na atmosféru v kabině a jeho vzkaz zlínským fanouškům, se dozvíte v prvním rozhovoru po úvodního tréninku na zlínském ledě.

Fotogalerie