čtvrtek 10. listopadu 2022 | Vojtěch Gargulák

Víkend plný hokeje! V pátek Berani v atraktivním duelu hostí přerovské Zubry

Po téměř týdenní pauze naskakují hokejoví Berani zpátky do rozjetého prvoligového kolotoče, a to hned dvěma víkendovými domácími zápasy. Jako první na Zimní stadion Luďka Čajky dorazí přerovští Zubři vedeni bývalým zlínským trenérem Robertem Svobodou. Vybojují Berani třetí vítězství v řadě? Atraktivní souboj dvou žlutomodrých celků začíná v 17:30, vstupenky jsou v prodeji on-line v síti Ticketportal, nebo před vypuknutím zápasu přímo na pokladnách ZS.

Vstup do listopadu Beranům výsledkově vyšel, když ze dvou utkání vytěžili dohromady pět bodů. A mohlo být ještě lépe nebýt hororové třetí třetiny na stadionu Prostějova, kde Zlíňané prohospodařili čtyřbrankový náskok a vítězství museli uhájit až v samostatných nájezdech. V tabulce jsou aktuálně devátí, vylepšit toto umístění mohou už v pátek. V předehrávce 22. kola se totiž utkají s přerovskými Zubry, na které v průběžném pořadí ztrácejí sedm bodů. Hanácké mužstvo své poslední dva výjezdy zvládlo, když přivezlo vítězství z ledu Slavie i Kolína. Doma se ale naposledy proti Frýdku-Místku nezmohlo na jedinou branku a prohrálo nejtěsnějším rozdílem 0:1.

Žlutomodré derby tentokrát na zlínské půdě

Berani se s Přerovem v uplynulých měsících utkali hned dvakrát a v obou případech v MEO Areně slavili vítězství 2:1. Zatímco v přípravě jim na něj stačilo 60 minut, ligové utkání na začátku října až v prodloužení rozhodl Pavel Sedláček. Na Zimním stadionu Luďka Čajky se Zubři naposledy představili v létě 2020, kdy zápas předsezónního Generali Česká Cupu Berani ovládli 4:1. Ostrý vzájemný zápas na zlínské půdě bychom ale museli hledat v daleké historii, konkrétně těsně před Vánoci 1979. Mužstvo Gottwaldova tehdy Přerovu nedalo šanci a zvítězilo jednoznačně 6:0.

Zlínské osobnosti ve službách soupeře

Na trenérské lavičce Zimního stadionu Luďka Čajky stojí Robert Svoboda, v obraně třeba Tomáš Kudělka, v útoku Zdeněk Okál s Jiřím Goišem či Jakubem Svobodou. Všechna tato jména jsme v nedaleké minulosti mohli ve zlínské hale vídat v domácím dresu, tentokrát však budou hájit žlutomodré barvy Zubrů. Zejména pro trenéra Svobodu s Okálem půjde o speciální zápas, ještě na začátku minulé sezóny spolupracovali v kabině Beranů, nyní se oba na půdě svého mateřského klubu poprvé představí v roli soupeřů.

„Pokud chceme vyhrávat, tak to určitě nepůjde s takovou pasivitou, jakou jsme předvedli ve třetí třetině proti Prostějovu. Je to v hlavách, musíme se naučit si zase trochu víc věřit.“

Antonín Honejsek, útočník PSG Berani Zlín

Koho sledovat v dresu soupeře?


Zdeněk Okál, útočník (32)

Prolomí zlínský rodák na půdě mateřského celku výkonnostní trápení?

Před aktuální sezónou měl být jednou z největších posil Zubrů, v novém působišti se ale útočník Zdeněk Okál zabydluje pomaleji, než se čekalo. V deseti zápasech v barvách Přerova zatím nasbíral jen dva body, často jej navíc brzdí zranění, kvůli kterému je navíc nejistý i jeho start ve Zlíně. Pokud ale v pátek na led vyjede, rozhodně pro něj půjde o speciální zápas. Ve službách Beranů totiž odehrál takřka celou dosavadní kariéru, získal s nimi extraligové zlato, stříbro i ocenění pro nejlepšího nováčka. Zahrál si také na světovém šampionátu do dvaceti let, v mládežnických letech strávil dva roky v zámoří.


Statistiky týmů v aktuální sezóně

PSG Berani Zlín Chance liga 2022/23 HC Zubr Přerov
9. místo (25 bodů) Umístění v tabulce 3. místo (32 bodů)
8 bodů Posledních 5 zápasů 9 bodů
18,46% (8. místo) Úspěšnost přesilovek 21,92% (4. místo)
85,06% (4. místo) Úspěšnost oslabení 83,12% (7. místo)
157 (5. místo) Bloky 124 (12. místo)
240 Trestné minuty 191
Jiří Ondráček – 11 bodů (5+6) Nejproduktivnější hráč David Březina – 13 bodů (5+8)
Daniel Gazda – 9 bodů (4+5) Nejproduktivnější obránce Robert Černý – 8 bodů (1+7)
Petr Mrázek, Antonín Honejsek (6 branek) Nejlepší střelec David Březina, Antonín Pechanec (5 branek)
Jakub Illéš (8 asistencí) Nejlepší nahrávač Jakub Svoboda (9 asistencí)
Bedřich Köhler (+4) +/- Matyáš Gréč (+6)
Pavel Sedláček (22) Bloky Jiří Krisl (19)
Daniel Huf (93,27%) Úspěšnost zákroků Michal Postava (93,88%)
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY