úterý 18. října 2022 | Vojtěch Gargulák

Berani míří na led lídra tabulky, ve středu se utkají s Porubou

Po třídenní zápasové přestávce prvoligové stadiony opět ožijí hokejem. 13. kolo Chance ligy zavede zlínské Berany do ostravské Poruby, kde se ve středu střetnou s vedoucím mužstvem průběžného pořadí. Odpoví žlutomodří na domácí nezdar proti Frýdku-Místku a navážou na dobrou venkovní bilanci? Souboj prvního s devátým celkem tabulky v RT TORAX Areně vypukne od 18 hodin.

Vítězná série zlínských hokejistů skončila po čtyřech zápasech, v sobotu totiž po nevýrazném výkonu na domácím ledě podlehli Frýdku-Místku 0:4. Odčinit nelichotivý výsledek se nyní pokusí na stadionu Poruby. Nečeká je tam však nic jednoduchého, Ostravanům totiž vstup do sezóny vyšel na výbornou a po dvanácti kolech se vyhřívají na čele tabulky, přičemž oproti většině soupeřů mají hned dva zápasy k dobru. Naposledy v sobotu mužstvo trenéra Jiřího Režnara s přehledem zvládlo duel v Šumperku, kde zvítězilo 5:2.

Ambiciózní mužstvo na čele tabulky

Postavení Poruby na čele ligového pořadí není žádným velkým překvapením, klub se totiž netají vysokými ambicemi, kterým odpovídá i kvalita hráčského kádru. Hokej v Porubě přitom vzkvétá až v posledních letech, v minulosti se klub většinou pohyboval ve třetí, respektive čtvrté nejvyšší soutěži a v letech 2008-2011 A-mužstvo dokonce vůbec neexistovalo. Poté však ostravský klub odkoupil druholigovou licenci a následoval vzestup. V roce 2018 Poruba postoupila do Chance ligy, nejdál to v ní dosud dotáhla do semifinále. V minulé sezóně však zůstala za očekáváním a až v posledních kolech se vyhnula barážovému strašáku.

Zlínští odchovanci v dresu soupeře

Berani se s Porubou v soutěžním zápase ještě nikdy neutkali, jedinou dosavadní vzájemnou konfrontací bylo zářijové přípravné utkání v PSG Areně. V něm domácí vedli už 4:0, v druhé polovině utkání však soupeř mocně dotahoval a žlutomodří se tak o těsnou výhru 4:3 ještě museli strachovat. U všech tří gólů soupeře tehdy byl zlínský odchovanec Jakub Šlahař, který i v současnosti sbírá bod na zápas a patří tak k ofenzivním tahounům Poruby. Podobně je na tom také další rodák z Baťova města Roman Pšurný, dalšími bývalými Berany na soupisce ostravského klubu jsou Jan Dluhoš, Jiří Karafiát, Dominik Hrníčko a také kapitán Patrik Urbanec. Na zlínské straně si proti svému bývalému klubu zahraje obránce Jakub Husa, který v Porubě strávil minulou sezónu.

Chytat bude Kašík, vracejí se i Claireaux a Illéš

Po sobotním zápase s Frýdkem dojde ve zlínské sestavě k několika změnám. Vrací se útočník Jakub Illéš, po téměř měsíční absenci nastoupí také Valentin Claireaux. Mezi třemi tyčemi pak poprvé od zahajovacího zápasu sezóny dostane šanci Libor Kašík. Mimo hru naopak nadále zůstávají Denis Kindl, Jan Bartko a Daniel Bukač, ani jejich návrat však není příliš vzdálenou záležitostí.

„Do Poruby se těším, už v přípravě to bylo docela vyhrocené utkání a myslím, že teď to bude podobné. Navíc se jim teď docela daří, takže by to mohl být dobrý zápas. Snad se nám podaří ho dotáhnout do vítězného konce.“

Jakub Husa, obránce PSG Berani Zlín

Koho sledovat v dresu soupeře?


Roman Pšurný, útočník (36)

Potvrdí zlínský rodák post nejproduktivnějšího hráče Ostravanů?

Ve Zlíně se narodil a hokejově vyrostl, v A-týmu pak debutoval v mistrovské sezóně 2003/04. Ve stejném ročníku navíc útočník Roman Pšurný slavil také bronz z mistrovství světa do 18 let, načež se na dva roky vydal do zámoří, kde působil v juniorské soutěži WHL. Po návratu do Česka hrál extraligu kromě Zlína také za Mladou Boleslav, České Budějovice, Litvínov a Karlovy Vary, mimořádnou produktivitou se ale prezentoval zejména o patro níž, kde sedm let válel v barvách Přerova. Během minulé sezóny se však přesunul na Vsetín, kde ve skvělé formě pokračoval, podobně jako nyní v Porubě. V deseti zápasech aktuální sezóny nasbíral 12 kanadských bodů, díky čemuž je nejproduktivnějším hráčem ostravského mužstva.

Statistiky týmů v aktuální sezóně

HC RT TORAX Poruba 2011 Chance liga 2022/23 PSG Berani Zlín
1. místo (22 bodů) Umístění v tabulce 9. místo (17 bodů)
12 bodů Posledních 5 zápasů 11 bodů
32,26% (1. místo) Úspěšnost přesilovek 17,65% (10. místo)
88,1% (1. místo) Úspěšnost oslabení 85,45% (3. místo)
103 (3. místo) Bloky 101 (5. místo)
172 Trestné minuty 156
Roman Pšurný – 12 bodů (3+9) Nejproduktivnější hráč Petr Mrázek – 6 bodů (4+2)
Jiří Klimíček – 5 bodů (0+5) Nejproduktivnější obránce Daniel Gazda – 6 bodů (3+3)
Jakub Šlahař, Tomáš Šoustal, Aaron Berisha, Vojtěch Střondala (4 branky) Nejlepší střelec Petr Mrázek (4 branky)
Roman Pšurný (9 asistencí) Nejlepší nahrávač Jiří Ondráček (4 asistence)
Tomáš Vildumetz (+7) +/- Jakub Illéš, Darek Hejcman (+2)
Adam Sedlák (12) Bloky Pavel Sedláček (12)
Daniel Dolejš (91%) Úspěšnost zákroků Daniel Huf (94%)
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY