pátek 30. září 2022 | Vojtěch Gargulák

Čtvrtý venkovní zápas pro Berany, v sobotu se představí v Třebíči

Zlínští hokejisté v úvodu sezóny tápou. Další šanci zlomit střelecké a výsledkové trápení budou mít v první říjnovou sobotu, kdy nastoupí na půdě Horácké Slavie Třebíč. Té se naopak daří, ze šesti zápasů prohrála jen dva a v Chance lize patří mezi přední týmy. Odrazí se Berani ode dna a přivezou z Vysočiny tři body? Utkání v třebíčské KHNP Areně začíná v 17:30.

Zlíňané za sebou mají tři zápasy v pěti dnech, ve kterých vstřelili jen dvě branky a vytěžili jediný bod. Ten uzmuli ve středu na domácí půdě proti Jestřábům z Prostějova, kterým podlehli 1:2 po prodloužení. Vstup do Chance ligy jim tak vůbec nevyšel podle představ a v Třebíči tak mají jasný úkol. Získat tři body a posunout se v tabulce blíže k popředí. V souboji s Horáckou Slavií je ale nečeká nic jednoduchého, Třebíč dosud vyhrála čtyři ze šesti ligových zápasů v posledních dvou duelech zdolala Šumperk a Pardubické „Béčko“. V tabulce se tak stejně jako v minulé sezóně pohybuje v kontaktu se špičkou, momentálně týmu trenéra Kamila Pokorného patří čtvrté místo.

Probuzená Horácká Slavia

Třebíč patří k tradičním prvoligovým klubům, druhou nejvyšší soutěž hraje nepřetržitě od roku 1997. Za tu dobu se pohybovala zejména ve středu tabulky, v minulé sezóně však přišlo obrození, když Horácká Slavia Chance ligu dlouho vedla poté, co prohrála jediný z úvodních šestnácti zápasů. Forma ale západomoravskému mužstvu nevydržela, po třetím místu v základní části Třebíč v play-off vypadla už ve čtvrtfinále, když v sérii hrané na tři vítězné duely nestačila na Sokolov.


Po generace nepoznaný soupeř

Stejně jako u většiny prvoligových soupeřů půjde pro většinu zlínských fanoušků o zcela novou destinaci. Za celou historii klubu odehrál Zlín s Třebíčí šest zápasů, z toho pětkrát slavil vítězství. Od posledního vzájemného měření sil však uplynulo už téměř šedesát let, v lednu 1963 tehdejší TJ Gottwaldov soupeře rozstřílel 9:2.


Mladé mužstvo s velkými ambicemi

Třebíč úzce spolupracuje s extraligovou Kometou a tak se v jejím dresu objevují zajímavé tváře a mladé talenty brněnského klubu. Nechybí ale ani hráči se zlínskou minulostí, za Horáckou Slavii nastupují odchovanci Beranů Antonín Bořuta a Michal Vodný. Povědomé jméno najdeme také na dresu s číslem 91, které nosí Erik Meluzín, syn účastníka tří mistrovství světa a jednoho z nejvýraznějších zlínských hráčů 90. let Romana Meluzína. Třebíčskou stopu pak nalezneme také ve zlínském mužstvu. Kapitán Pavel Kubiš tam s hokejem začínal a později si zahrál také za A-tým. Kromě něj si třebíčský dres oblékli také Petr Mrázek a krátce i Antonín Honejsek s Pavlem Sedláčkem.


„Třebíč hraje velice dobře do defenzivy, a dokáží rychle přecházet do nebezpečných protiútoků. Musíme si proto dát pozor, abychom plnili náš systém a toto nebezpečí eliminovali. Trápí nás střelecká koncovka, ale určitě tam pojedeme s tím, abychom urvali body.“

Rostislav Vlach, hlavní trenér PSG Berani Zlín

Koho sledovat v dresu soupeře?


Antonín Bořuta, obránce (33)

Prosadí se nejproduktivnější obránce Chance ligy?

Jednou z nových tváří v mužstvu Horácké Slavie je zlínský odchovanec Antonín Bořuta. Produktivní obránce prošel ve Zlíně kompletním mládežnickým programem a odehrál také přes 150 zápasů za A-tým. Dlouhá léta nastupoval za Znojmo v mezinárodní EBEL lize, v sezóně 2016/17 se krátce vrátil do Zlína, odkud se ale ještě během sezóny přesunul zpět k Orlům. V minulém ročníku se vydal do světa, sezónu rozdělil mezi rakouský Innsbruck a britský Sheffield. Letos se však vrátil do vlasti, kde v barvách Třebíče sbírá více než bod na zápas a po šesti duelech figuruje na děleném prvním místě v tabulce produktivity mezi obránci.
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY