úterý 27. září 2022 | Vojtěch Gargulák

Šance na domácí reparát, Berani se střetnou s prostějovskými Jestřáby

Hokejovým Beranům se vstup do nové sezóny Chance ligy nevydařil, po prohraném derby se Vsetínem neuspěli ani v pondělí, kdy padli v dalekém Sokolově. Nyní je tak na čase zmobilizovat zbytek sil a pokusit se spravit reputaci ve třetím utkání v pěti dnech, které svěřence trenérů Vlacha s Juríkem čeká už ve středu, kdy se na domácí půdě se utkají s dalším z moravských soupeřů. Souboj s prostějovskými Jestřáby začíná v 17:30, vstupenky jsou k dostání v síti Ticketportal, nebo před utkáním na pokladnách Zimního stadionu Luďka Čajky.

Počtvrté za poslední týden se Berani střetnou se semifinalisty minulého ročníku Chance ligy. Porazit z nich dosud dokázali pouze Jihlavu, po neúspěšném domácím derby se Vsetínem si nespravili náladu ani v pondělí, kdy v poměru 1:2 nestačili na sokolovský Baník. Nakopnout motory a dostat se do formy se tak Zlíňané pokusí nyní v souboji s Prostějovem. Jestřábům začátek sezóny také příliš nevyšel, na úvod sice doma porazili Frýdek-Místek, z dalších čtyř zápasů však vydolovali pouhý bod a v tabulce jim patří předposlední 13. místo. Naposledy v neděli na domácí půdě Prostějov padl 2:4 s Jihlavou. Berani tak v domácím souboji budou papíroví favorité, k tomu, aby Jestřáby zdolali však budou muset zapracovat na množství vyloučení a zejména střelecké produktivitě. V dosavadním průběhu sezóny totiž vstřelili jen 8 branek, což je nejméně ze všech týmů Chance ligy.

Souboj s Prostějovem po 46 letech

Prostějov hraje Chance ligu nepřetržitě od roku 2014 a jen dvakrát za tu dobu chyběl v play-off. Nejdál se Jestřábi dostali v minulé sezóně, kdy jejich cesta skončila až v semifinále, ve kterém po sérii vysokých výsledků vypadli se Vsetínem v poměru 1:4 na zápasy. Vzájemné souboje Prostějova se Zlínem si vybaví spíše jen pamětníci, naposledy se obě mužstva střetla v druhé nejvyšší soutěži v únoru 1976, kdy tehdejší Gottwaldov zvítězil vysoko 8:1.


Známá jména v sestavě Jestřábů

Na soupisce Prostějova fanoušci najdou spoustu hráčů, které dobře znají z jejich předchozího působení ve Zlíně. Barvy Jestřábů hájí třeba extraligový šampion z roku 2014 Tomáš Valenta, či útočníci Roman Vlach, Jan Maruna a David Ostřížek. Zlínskými odchovanci jsou pak také obránci Robin Staněk a Jakub Prchal. Řadu hráčů se zkušenostmi z opačné strany barikády bychom našli také ve zlínském mužstvu, za Prostějov si v minulosti zahráli brankář Daniel Huf, obránce Martin Novotný a útočníci Denis Kindl, Jakub Illéš, Michal Gago a Petr Mrázek, který se v minulé sezóně stal nejproduktivnějším hráčem klubu a druhým v kanadském bodování celé Chance ligy.


„Musíme zlepšit zakončení. Když se nedaří v koncovce, sebevědomí hráčů klesá a nevěří si. Trápíme se, na jeden, dva vstřelené góly nemůžeme vyhrávat. A to nás ještě drží výborný gólman Dan Huf.“

Rostislav Vlach, hlavní trenér PSG Berani Zlín

Koho sledovat v dresu soupeře?


Roman Vlach, útočník (33)

Uspěje v rodinném souboji otec, nebo syn?

Se Zlínem spojil velkou část kariéry, poprvé si zde zahrál extraligu a několik sezón patřil k oporám mužstva. Útočník Roman Vlach v barvách Beranů odehrál bezmála čtyři stovky zápasů, nyní se však proti mužstvu vedeném jeho tátou Rostislavem postaví coby soupeř. Kromě Zlína si extraligu zahrál také za Karlovy Vary, Liberec, Olomouc, Třinec, Plzeň a Pardubice, od sezóny 2019/20 pak působí v Chance lize, kde se letos v létě stěhoval ze Vsetína do Prostějova. V dresu Jestřábů zatím posbíral tři kanadské body, výhledově však patří k hráčům, na nichž by stát ofenziva hanáckého mužstva.
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY