pátek 23. září 2022 | Vojtěch Gargulák

Derby je tady! Berani se před zaplněnými tribunami střetnou se Vsetínem

Po dlouhých patnácti letech se na českou hokejovou scénu vrací slavné derby mezi Zlínem a Vsetínem. V rámci čtvrtého kola Chance ligy se Berani v retro sadě dresů s historickým rivalem utkají na domácí půdě, kde je čeká skvělá atmosféra zaplněného Zimního stadionu Luďka Čajky. Zápas odstartuje v sobotu od 17:30, v síti Ticketportal je k zakoupení posledních pár desítek vstupenek!

Dlouho očekáváné utkání bude vrcholem čtvrtého kola Chance ligy. Hosté do něj vstoupí z pozice lídra tabulky, v úvodních třech zápasech totiž jako jediní neztratili ani bod, když přesvědčivě porazili Šumperk, Porubu i „B“ tým Pardubic. Rozjíždí se ale také Berani, kteří po studené sprše z prvního kola přivezli tři body ze Šumperku a ve středu na nájezdy udolali také Jihlavu. Nyní budou chtít natěšené ochozy Zimního stadionu Luďka Čajky rozjásat v sobotním derby. Mezi oběma fanouškovskými tábory panuje odvěká silná rivalita, a tak se utkání uskuteční za zvýšených bezpečnostních opatření.


Derby po patnácti letech

Na ligové střetnutí Zlína se Vsetínem fanoušci čekali od února 2007, kdy na domácí půdě žlutomodří zvítězili 4:1. Od té doby se oba kluby potkaly ještě dvakrát v přípravě. V roce 2009 Berani tehdy třetiligové Valachy porazili 7:1, letos v srpnu toho pak na Lapači zdaleka tolik k vidění nebylo, když byl zápas za bezbrankového stavu kvůli mlze ukončen už po první třetině.

Více historických statistik a zajímavostí k nahlédnutí ZDE


Retro dresy poprvé v akci

Vůbec poprvé se v sobotu Berani představí ve speciální třetí sadě dresů, jejímž hlavním motivem budou legendární hvězdičky, které zlínské mužstvo doprovázely v mnoha historických derby včetně dvou finálových sérií v 90. letech.


Valaši s posíleným mužstvem

Vsetín v posledních letech patří k předním týmům druhé nejvyšší soutěže, v minulé sezóně se Valaši probojovali až do finále, kde ale jejich sen o extraligové baráži zhatila Jihlava, která zvítězila 4:2 na zápasy. V létě pak Vsetín svůj už tak na prvoligové poměry silný kádr ještě posílil, přišli třeba produktivní útočníci Riku Sihvonen se zlínským odchovancem Pavlem Klhůfkem, nebo ruský brankář Maxim Žukov. Ze zlínského kádru mají zkušenosti z působení na Vsetíně Jan Bartko a Michal Gago, bohaté zážitky s oběma kluby pak má trenér Beranů Rostislav Vlach, který jak se Zlínem tak se Vsetínem slavil extraligové tituly.

„Pro fanoušky to bude oživení, doufáme že přijde co nejvíc lidí a uvidí atraktivní utkání. Osobně jej nevnímám jako nějak speciální, rivalita mezi kluby trochu ustala. Pro mě jako pro trenéra je to další soutěžní zápas, který budeme chtít vyhrát. “

Rostislav Vlach, hlavní trenér PSG Berani Zlín

Koho sledovat v dresu soupeře?


Ondřej Němec, obránce (38)

Zaboduje zkušený obránce proti svému bývalému klubu?

Jednou z největších posil Vsetína do nové sezóny je ostřílený veterán a mistr světa z roku 2010 Ondřej Němec. Rodák z Třebíče prošel vsetínskou mládeží a v roce 2001 na Valašsku také debutoval v extralize. První ligový titul slavil v sezóně 2008/09 s Karlovými Vary. Dlouhá léta byl stálicí národního týmu, za nějž odehrál přes 130 utkání a posbíral tři medaile ze světových šampionátů. Šest sezón působil v KHL, po návratu z Ruska získal další dva extraligové tituly s brněnskou Kometou. Minulou sezónu pak strávil ve Zlíně, po sestupu Beranů z extraligy se vrátil domů na Vsetín.