úterý 13. září 2022 | Zlin Press - Jakub Kudláč

Kapitán a srdcař Pavel Kubiš: Prohrávat už umíme, je čas to otočit. Bitva o návrat do extraligy začíná!

Ve středu 14. září vstoupí hokejisté PSG Berani Zlín do sezony, která by dle přání všech měla vrcholit až v horkých jarních dnech na konci dubna v barážové sérii o extraligu. Kapitán Pavel Kubiš v obsáhlém rozhovoru mluví o neznámých v nové soutěži, derby se Vsetínem, návratu domů na Vysočinu nebo o kondičním trenérovi Liboru Chytilovi.

Loni hrálo Chance ligu sedmnáct týmu, ve zužovací sezoně však čtyři celky potkal sestup a po letech je tak ve druhé nejvyšší soutěži opět standardní počet čtrnácti týmů. Společně s přetlakem hráčů v extralize se Chance liga rozhodně zkvalitnila. "Po pádu více týmů tam rozhodně kvalita je, budeme muset jít za každým vítězstvím postupně. Nás navíc čeká hodně neznámých. Třeba nejhorší pro mě je, že v extralize jsem každého hráče už v helmě poznal. Věděl jsem, co dělá, jestli je bek, centr, tady neznám skoro nikoho. Kdo je technický a tak. V Budějovicích byl Pech, Gulaš a hlídal jsem si je, teď vůbec nebudu vědět. Bude to celé jiné. Třeba v životě jsem nebyl na zimácích v Kolíně nebo Sokolově. Výsledky první ligy jsem vždycky sledoval, kdysi dávno jsem tam i něco odehrál, ale bude to úplně jiné," popisoval své mírné nejistoty kapitán Beranů Pavel Kubiš.

Zlín bude jakožto bývalý extraligový tým a v ne tak nedávné době český šampion dle něj také vždy středem pozornosti na ledě soupeřů. "Pro nás to bude jenom dobře, protože jestli chceme mít úspěšnou a dlouhou sezonu, tak to bude dobrá prověrka a bude nás to posunovat dál," věří rodák z Náměště nad Oslavou, městečka vzdáleného asi dvacet kilometrů od Třebíče, kde Kubiš také zapsal roky svého života. "Radši bych byl, kdybych to nezažil, ale na stará kolena budu hrát doma, to jo. Je to nějaká sobota, rodiče volali, že už tam pak můžu u nich přespat," smál se sedmatřicetiletý útočník.

Klubů v Chance lize není na Moravě vůbec málo, kromě Vsetína není daleko ani Přerov, Šumperk, Prostějov, Poruba a Frýdek-Místek. Oproti extralize příjemná změna, i když s černým podtextem. "Určitě to je výhoda, protože v extralize to měl Zlín celkem daleko. Těžko říct, čím to je, že Morava má takové zastoupení. Možná tady není tolik peněz, na druhou stranu poslední roky vyhrávají extraligu pouze týmy z Moravy," upozornil správně Pavel Kubiš.

Ten by měl začít v útoku s Antonínem Honejsek a Tomášem Mrázkem. Mašina na body, která v Prostějova byla skvělá v přesilovce, snad bude pokračovat ve svých číslech. Ta Mrázka v posledních dvou letech vždy zařadila do TOP3 v bodování ligy. "Má neskutečnou střelu, stačí mu to naservírovat a on to trefí, to je jeho obrovská přednost. Doufám, že mu to tam bude padat a že vyhraje třeba krále střelců," přál by si pro nového parťáka kapitán Zlína.

Další nezapomenutelnou kapitolou účasti v Chance lize bude derby se Vsetínem. Zimní stadion Luďka Čajky tento duel přivítá již ve druhém domácím zápase 24. září. "Lidi se na to furt ptají, řeší to, je to hezké. Asi to bude i vyhrocené, neboť když přijde plný stadion a navíc je to natolik specifický zápas, že to prožívá celý kraj, tak každý bude chtít za každou cenu vyhrát. Já osobně si pamatuju ty zápasy ke konci, kdy už Vsetín krachoval, takže to nebylo takové, ale na druhou stranu tady byli třeba policisté na koních jak někde v Anglii na fotbale," přemítá Kubiš vzpomínky na rok 2007. Následně byl Vsetín z extraligy vyloučen.

Berani se netají a snad ani nemohou svými ambicemi, dle Pavla Kubiše je ale spolufavoritů na boj o postup více. "Vsetín, ale i Jihlava má zkušený tým, který vždy v play off dokázal zapnout. Špatně nevypadá Frýdek-Místek, nebo třeba proti Přerovu, když jsme hráli, tak to bylo těžké. Ti taky mohou dojít daleko. Slavia může být dobrá, Třebíč loni dlouho vedla ligu," zmínil svůj "domácí" klub.

Zlínští hokejisté jsou na ligu, zdá se, dobře připraveni. V přípravě prohráli jen dvakrát, navíc vždy o gól se silnými týmy. V Brně padli v nájezdech, se Zvolenem o gól. Další čtyři zápasy vyhráli. Navíc i fyzické testy dopadly lépe než loni. Dle Kubiše má na tom velký podíl kondiční trenér Libor Chytil. "Hlavně je s námi furt a kdokoli má nějaký problém, tak s ním pracuje. Jdou tam vidět posuny vyloženě v těch silových částech. Každý den máme posilovnu, sice kratší, ale máme. Posouváme se. Přístup toho, že máte takového člověka pořád u sebe, tak nám dřív určitě chyběl. Pracuje na detailech, každý trénink máme hrudní pás, kteří nás měří a on to s námi konzultuje, upravuje nám tréninky," s radostí popisoval Pavel Kubiš.

Zlínský srdcař na závěr vstřícného rozhovoru poprosil o to, aby fanoušci jeho klubu drželi palce a dodal: "Prohrávat už umíme, je čas to otočit."

Boj startuje ve středu 14. září, jeho konec je neurčitý. Jedno je jisté, vojevůdce Pavel Kubiš bude bojovat do posledního dechu.