středa 07. září 2022 | Zlin Press - Roman Ordelt

Před jedenácti lety tragicky zahynul při leteckém neštěstí v Jaroslavi hokejista Karel Rachůnek

Říká se, že čas zahojí i velké rány. Bolestivé rány však v srdci člověka dlouho přetrvávají. Přesně před jedenácti lety, 7. září 2011 otřásla hokejovým děním obrovská tragédie. Nejčernější den v historii světového hokeje. Obránce Karel Rachůnek (32), odchovanec zlínského hokeje, tragicky zahynul při pádu letadla s ruským týmem Lokomotiv Jaroslavl, který mířil na utkání Kontinentální hokejové ligy do běloruského Minsku. Společně s Karlem Rachůnkem zahynuli i další čeští hokejisté, mistři světa, útočníci Jan Marek a Josef Vašíček. V troskách zůstalo pohřbeno osm členů posádky a 35 pasažérů včetně kapitána slovenské reprezentace Pavla Demitry. Katastrofu přežily jen dvě osoby. O několik dnů později počet obětí ještě stoupl, neboť ruský útočník Alexandr Galimov podlehl svým rozsáhlým popáleninám v nemocnici.

Karel Rachůnek se stal svým skromným vystupováním a skvělými výkony vzorem pro mladou generací hokejistů nejen v České republice, ale i ve světě. První hokejové krůčky začal ve Zlíně, zde si v roce 1997 odbyl i první extraligový zápas. Poté odešel do zámoří, kde se prosadil v nejkvalitnější hokejové lize na světě NHL. Posléze zamířil do Ruska, aby se ještě do zámoří vrátil. V roce 2008 však následoval definitivní odchod do Ruska.

Vzpomínáme na jeho úžasné výkony na světovém šampionátu v roce 2010, kde se podílel na zisku titulu mistra světa. Karel Rachůnek byl výborný hokejista, skromný a především skvělý člověk. Karel Rachůnek je pohřben na zlínském Lesním hřbitově. Nápis na jeho hrobě hlásá: „Kdo žije v srdcích milých, není mrtev, je jen vzdálen."

Karle, nikdy na Tebe nezapomeneme a stále zůstáváš v našich srdcích a mysli.