středa 29. června 2022 | Redakce

Co zaznělo na tiskové konferenci vedení klubu po mimořádné valné hromadě?

Úterní mimořádná valná hromada společnosti Berani Zlín, s. r. o. přinesla dva závěry. Prvním byla změna struktury vedení klubu, které bylo redukováno na dva jednatele, kdy PSG navrhlo odvolat svého jednatele Patrika Kamase. Druhou změnou bylo přijetí prvního kroku k rozpuštění Prezidia společnosti. Vedení zlínského hokeje svolalo na středeční pozdní odpoledne tiskovou konferenci, kde rázně reagovalo na řadu nepravd v médiích a vysvětlilo aktuální situaci.

Na úvod tiskové konference si vzal slovo jednatel klubu Ing. Jiří Marušák: "Tato sestava, která zde nyní sedí, je symbolické vyjádření jednoty. Důvod tiskovky je reakce na některé nepravdy, které se v poslední době šíří médii. Zapsaný spolek i obchodní společnost s.r.o. jsou v dobré ekonomické kondici a mají uspokojivé hospodářské výsledky. Po sezoně jsme očekávali odvolání z pozice, ale byli jsme majiteli pověření poskládat kompletní tým a vést klub minimálně do svolání výběrového řízení. Po dobu výběrového řízení panovala nejistota v řadách zaměstnanců, trenérů, hráčů a i partnerů."

Předseda HC Berani Zlín, z.s. Tomáš Valášek ihned zdůraznil, že vnímání fanoušků i médií, že se jedná primárně o pozici v seniorském hokeji, je mylné. "Změna se s ohledem na rozběhlou sezonu týká i zapsaného spolku, tedy mládeže. Proto zde s námi sedí i Petr Leška, šéf Akademie, která v posledních dvou letech odvedla skvělou práci, kdy se podařilo s časovým předstihem udržet nejvyšší soutěž juniorů i dorostu, ze které sestupovalo pět respektive šest týmů, včetně zvučných extraligových klubů."

Hlavním tématem bylo výběrové řízení na nového generálního manažera zlínského hokeje. Nejžhavějším kandidátem na tuto pozici měl být ze strany města podnikatel a bývalý hokejový brankář Robert Hamrla. „Na konci dvoukolového výběrového řízení získal jeden kandidát získat tři hlasy, druhý kandidát dva hlasy z pěti a dva nezískali žádnou podporu. I přes nadpoloviční většinu jsme se shodli, že nedoporučíme žádného kandidáta, protože bylo domluvené, že ke schválení bude nutný konsenzus všech stran. Na další valné hromadě přišlo město s tím, že chtějí volbu nového šéfa klubu a překvapilo nás, že se jednalo o pana Roberta Hamrlu, který od výběrové komise nezískal žádný hlas, ani od dvou zástupců města. Nebyl tedy ani ve finálním výběru."

Současnou situaci z pohledu ligového A týmu okomentoval před novináři i hlavní trenér PSG Berani Zlín Rostislav Vlach: „První část letní přípravy proběhla zcela bez problémů. Pro druhou část jsme ale jednoznačně potřebovali více klidu a jistoty. Hráči se sami ptají, jaká je situace. V kabině proběhly dvě schůzky, na nichž jsme jim současný průběh vysvětlovali. Hráči by se měli a chtěli soustředit jenom na hokej.“

Na nepravdy ve sdělovacích prostředcích rázně reagoval jednatel Ing. Jan Štětkář. "Žádní kostlivci ve skříních zde nejsou, koryta také ne. A kdo to říká, ať je ukáže. Kdybyste znali částky, za jaké zde pracujeme, divili byste se. Klub je ekonomicky zdravý a prochází každoročně auditem. Naopak doporučuji nahlédnout do hospodaření těch, kteří nás takto obviňují. Jsem připraven odejít, bylo by to jednodušší řešení. S ohledem na znění společenské smlouvy je nyní zodpovědné zůstat jednatelem." Zároveň bylo upozorněno, že o odvolání jednatele Štětkáře bylo hlasováno jen v souvislosti s jmenováním Roberta Hamrly. Nebylo navržené samotné odvolání, které by zároveň okleštilo funkčnost společnosti, protože dle společenské smlouvy klubu nemůže klub řídit jeden jednatel.

Tomáš Valášek se také vyjádřil k možnosti krácení dotací od Statutárního města Zlína: "Za spolek, tedy mládež, nemám žádné zprávy o krácení peněz. Jde tedy o A-tým. V téhle věci bych chtěl klukům pomoci, protože nikdo nechce bojovat s městem. Budeme s politickými zástupci diskutovat důvody rozhodnutí. Pan primátor se zasloužil o důležité financování v těžké době, kdy ve spolupráci s Radou města Zlína deklarovali podporu v rámci okamžitého návratu do extraligy."

Valášek dále otevřel propírané téma v médiích ohledně odkoupení extraligové licence od Karlových Varů. "Byl to vrchol nátlaku na veřejnost, informaci nevěřím. Uvědomil si někdo, co by to znamenalo kdyby to byla pravda? Kdo by zaplatil kolem 25 milionů? Kdo by tu hrál, kdo by tu trénoval? Co by se stalo, kdyby se nepodařilo následně extraligu udržet, kvůli spěchu při skládání týmu. Co by to přineslo klubu a těm hráčům, kteří tu chtějí hrát a postoupit do extraligy?,“ ptal se Valášek.

Předseda zapsaného spolku na závěr dodal: „Cesta z krize existuje, a to přes dialog. Ten budeme v příštích týdnech vést. My přicházíme s návrhem a nebráníme se ani dalším možnostem, vč. vypsání nového výběrového řízení, které bude spravedlivé a bude opravdu vybrán vítěz.“

Kompletní zvukový záznam tiskové konference si můžete stáhnout zde.