úterý 07. června 2022 | Redakce

VIDEO: Máme nadstandardní tým, ambice budou nejvyšší, říká kapitán Pavel Kubiš

V minulém ročníku si hokejoví Berani sáhli na dno, sestup z extraligy byl dlouho velkou hrozbou, která se na jaře stala skutečností. Nyní už ale střádají plány na sezónu o patro níž. Chybět u toho nebude ani jejich lídr, Pavel Kubiš byl opět zvolen kapitánem a v nadcházející sezóně tak povede zlínské mužstvo vstříc bleskovému návratu mezi elitu.

Po náročné sezóně si Berani odpočinuli, od začátku května už ale opět pilně trénují a připravují se na nadcházející sezónu. „Volno bylo dlouhé a tréninkový režim mi chyběl, takže jsem se na začátek přípravy docela i těšil,“ říká dlouholetá zlínská opora.

Oproti předchozím letem příprava probíhá odlišně, plně pod svou taktovkou ji má kondiční trenér Libor Chytil, který hráčům sestavuje individuální tréninkové plány. „Zatím se mi to líbí. Příprava je úplně jiná, než bývala v minulosti, namáháme ty svaly trochu jinak, a přestože to časově není až tak namáhavé, tak z toho bývám docela unavený,“ přiznává Kubiš.

Letní počasí dává týmu možnost zatrénovat si i venku, mimo jiné na fotbalovém hřišti na Mladcové, či na atletickém stadionu mládeže. „Hodně času trávíme v posilovně, ale jezdíme i na Mladcovou, kde mají krásný trávník, na kterém si můžeme zahrát fotbálek, což si užíváme,“ popisuje zkušený útočník.

V minulém ročníku po odchodu Tomáše Fořta nosil Kubiš na dresu kapitánské céčko, které si po hlasování v kabině ponechá i do nadcházející sezóny. V té se ale jeho parta značně obměnila, Berani do svých řad přivítali hned devět nových tváří. „Tým se mi moc líbí, s novýma klukama se pořád poznáváme. Směřujeme to na začátek sezóny, abychom k sobě měli všichni správnou důvěru,“ říká znovuzvolený lídr zlínské kabiny.

Ten svou dosavadní kariéru strávil téměř výhradně v extralize, jeho nynějším cílem tak bude ji do Zlína v příští sezóně vrátit. „Myslím, že ambice budou nejvyšší, proto je ten kádr takto poskládaný. Na první ligu máme nadstandartní tým, takže není na pořadu dne se bavit o nějakých nižších cílech,“ je odhodlaný muž s téměř devíti sty starty v nejvyšší soutěži.

Výhodou Beranů v nové sezóně navíc budou zbrusu nové mantinely a plexiskla, které na Zimním stadionu Luďka Čajky byly nainstalovány. „Mám z toho obrovskou radost. Ty mantinely mají úplně jiné vlastnosti, jsou pružnější, nárazy do nich tolik nebolí a je to i prevence proti různým zraněním. Podle mě by měly být na každém stadionu, protože to opravdu udělá strašně moc,“ chválí si Kubiš.

Ještě než ale v létě vyjedou na led hráče v červenci čekají dva týdny zaslouženého volna. „Určitě budu s rodinou, asi pojedeme někam k moři. Dám si týden oddych a pak bych zase chtěl začít trénovat,“ nastiňuje Kubiš své plány.

Stejně jako celý tým už ale vyhlíží zářijový start soutěžních zápasů, kdy se konečně opět představí před fanoušky, jejichž úloha bude v náročné sezóně velmi důležitá. „Budeme se na ně všichni těšit, čeká nás specifická sezóna a nikdo moc neví co od ní čekat. Chápu, že fanoušci byli zvyklí, že jezdila Sparta a další extraligové týmy a teď najednou budou jezdit jiná mužstva. Věřím ale, že nás budou podporovat i teď a že tady třeba vytvoří podobnou kulisu, jaká tu bývala při zápasech se Vsetínem v devadesátých letech,“ těší se zlínský kapitán na věrné příznivce.