neděle 05. června 2022 | Zlin Press - Roman Ordelt

VIDEO: Daniel Gazda si po návratu z Tampere užívá kondiční přípravu Beranů

K oporám Beranů na cestě k návratu do nejvyšší soutěže patří obránce Daniel Gazda. Hlavní trenér PSG Berani Zlín Rostislav Vlach spoléhá na výkonnost čtyřiadvacetiletého beka především v play off první ligy a poté v případné baráži o extraligu. Gazda si prodloužil loňskou sezonu v předním celku nejvyšší finské soutěže SM- lize Ilves Tampere a získal cenné zkušenosti při prvním zahraničním angažmá. V těchto týdnech si naplno užívá letní přípravu a nezahálí ani o víkendech.

Daniel Gazda hostoval v závěru loňské sezony ve finském týmu Ilves Tampere. V nejvyšší soutěži země aktuálních mistrů světa a olympijských šampionů odehrál celkem 16 zápasů včetně šesti duelů v play off s bilancí jedné branky a asistence. Hokejisté Ilvesu nakonec vybojovali bronzové medaile po sedmizápasovém souboji s týmem Kärpät Oulu, kde dohrával sezonu v roli třetího brankáře Libor Kašík.

Zlínský odchovanec se zapojil po návratu z Tampere a krátkém odpočinku po dlouhé sezoně do letní přípravy Beranů. „Tréninky jsou pravidelně v závěru týdne velmi náročné. Především ty páteční bývají hodně dlouhé, záživné, protože poté máme volný víkend. Mám rád běžecké tréninky na vytrvalost. Dá se říci, že je to má disciplína. Navíc je poslední dobou krásné počasí, hezky svítí sluníčko. Je lepší být venku než zavřený celý den v posilovně,“ říká Daniel Gazda po jednom z pátečních tréninků na ploše atletického stadionu.

Berani se připravují v rámci kondiční přípravy v místních podmínkách posilovny na PSG aréně, atletického Stadionu mládeže nebo fotbalového hřiště na Mladcové. „Letní příprava mně vyhovuje, nerad trávím celý týden na jednom místě, a to například v posilovně. Na druhou stranu je to trochu roztahané, než ze zimního stadionu dojedeme na Mladcovou nebo jdeme na atletický stadion. Vzhledem k tomu, že hrajeme fotbálek, který mě hodně baví, tak si to společně užíváme,“ povídá opora zadních řad ligového týmu PSG Berani Zlín.

Berani odehrají domácí zápasy v Chance lize už mezi novými flexibilními mantinely, které byly koncem května nainstalovány na Zimním stadionu Luďka Čajky ve Zlíně. Gazda měl možnost vyzkoušet je během angažmá v Tampere. „Hokej to posune směrem dopředu, hra se zrychlí. Už se nebojíte jet k mantinelu, že vás náraz převálcuje. Trochu to při nárazu povolí, souboje už tak nebolí a hlavně to omezí nepříjemná zranění. Čeká nás výhoda v domácích zápasech, ale když přijedeme do Sokolova nebo Přerova, tam nás budou čekat zdi. Mantinely se jinak chovají, co se týče například odrážených puků, ale musíme se zvyknout,“ vysvětluje obránce s reprezentačními zkušenostmi.

Suchá příprava v podání zlínských hokejistů v plném proudu, má za sebou pátý týden a dostala se do druhé poloviny. „Když jsem se bavil s kondičním trenérem Liborem Chytilem, sliboval krátké intenzivní tréninky v posilovně. Chtěl jsem na nich zapracovat, ale zřejmě to byl pouze slib. Teď jsme tady byli dvě hodiny, tak tohle měl Libor zřejmě na mysli (se smíchem),“ povídá Gazda.

V loňské sezoně nejproduktivnější zlínský obránce nezahálí ani o víkendu. Pravidelně obouvá kolečkové brusle v inline hokeji. „Hraji spíše pro zábavu inline hokej za tým IHC Devils Zlín. Není to práce, žádný profesionální sport, spíše to hraji pro odreagování a doplnění přípravy. Není žádný tlak, věci se dělají sami a lépe, možná proto jsem tak produktivní. Beru to jako tréninkovou jednotku na fyzičku, hodně se nabruslíme. K vidění je pár hezkých akcí, samozřejmě chceme vyhrát každý zápas,“ vysvětluje všestranný sportovec.

Při inline hokeji se potkává s řadou známých tváří. Například za Přerov hraje úřadující extraligový mistr z Třince Mikuláš Zbořil, jedna z největších letních posil hokejového Zlína. „Hecování probíhá spíše na trénincích. Nyní jsme Přerov porazili v trochu více vyhecovaném zápase. Je radost přijít do kabiny a trochu si do Mikuláše rýpnout,“ uzavírá rozhovor pro klubový web Daniel Gazda.